StoryEditorOCM
TV&RealityHell‘s Kitchen

Crveni pobijedili u izazovu, osvojili masterclass i oduševili chefa Gretića: ‘Bez ijedne zamjerke‘

Piše SCENA SD
22. veljače 2024. - 22:42

Novo jutro u kući natjecatelja "Hell‘s Kitchena" počelo je okupljanjem timova u kuhinji, a chefa Gretića zanimali su dojmovi nakon prošlog izazova u kojem su slavili crveni.

‘‘Imali smo informativni razgovor, neki sitni pomaci se vide, ali još uvijek smo tu gdje jesmo‘‘, komentirala je Marjana svoje plave.

‘‘Sve štima zasad‘‘, kazao je mirni Vehid za svoje crvene pa dodao, ‘‘Mauro mi je rekao da je meni puno lakše voditi moj tim jer kad god kažem nešto, oni me poslušaju... U njegovom timu ima nekih ljudi koji ga ne žele slušati kao lidera, nego rade na svoj način‘‘.

Chef Gretić najavio je novi zanimljivi zadatak brzine, znanja i spretnosti koji će uključivati piletinu: ‘‘Kumice na placu mogu ovo pile otvoriti u 15 sekundi, a danas ćemo vidjeti kako to vama ide‘‘.

Kandidati su, naime, morali trančirati pile, a ocjenjivat će se brzina i kvaliteta rada. Probni primjerak kandidatima je prezentirao chef Gretić, a zatim su na red stigli oni.

Za ukupno 15 minuta morali su istrančirati što više dijelova mesa. Po jedan član svakog tima kreće s rezanjem, a nakon 45 sekundi mijenja ga drugi član i nastavlja njegov posao, zatim treći i tako u krug dok ne istekne vrijeme od ukupno 15 minuta. Uz međusobno bodrenje timovi su napredovali u ovoj ‘‘štafeti‘‘. U plavom timu posebno su se istaknuli Tomislav, ali i vegan Josip, dok su Vehid i Roko Ć. predvodili crvene. Plavci su sporost posebno zamjerili Domagoju, koji je inače uvijek fokusiran.

Po isteku vremena, chef Gretić je obznanio kako je pobjednički tim crveni sa 67 komada mesa: ‘‘Jako dobro!‘‘

Pobjednici crveni mogli su odlučiti koji komad mesa će pripremati oni, a koji plavi: ‘‘Mi kuhamo sa zabatkom, a crveni s krilcem‘‘.

‘‘Ovo vam je šansa da pokažete kreativnost‘‘, zaključio je chef i najavio da imaju 45 minuta za kuhanje.

Odbrojavanje je krenuo, a kandidati su pojurili po namirnice. I dok su se crveni dobro zabavljali, plavci su se borili sa svojim krilcima, zaključivši da su im protivnici dobro zapaprili.

Chef Gretić prošetao je radnim jedinicama, a Teina kombinacija pica de galla i kestena prilično ga je iznenadila.

‘‘Uvijek je skeptičan na moje kombinacije okusa, možda mi ovaj put uspije‘‘, našalila se.

‘‘Cijelo vrijeme u glavi mijenjam recept, pokušava, spojiti nešto s nečim da zadovolji chefa‘‘, priznao je i Tomislav.

‘‘Ovo je pokora, platit će nam crveni... Nisu baš bili kolegijalni‘‘, našalio se i Josip pripremajući krilca.

Sous chefica Ivana na drugoj je strani kuhinje upozorila Chiaru da ima još samo 20 minuta te da ga mora meso izvaditi iz hladnjaka.

image

Chiara dira tanjur

RTL PRESS

‘‘Kako smo zapaprili plavima, tako smo malo zakomplicirali i sebi. Dali smo si malo previše zadatka‘‘, Vehid je komentirao paniku koja je vladala posljednjih minuta u kuhinji.

Zadnje sekunde su curile i kandidati su dovršavali svoja jela, no nisu svi bili zadovoljni skuhanim, a neki su gotovo i zakasnili donijeti tanjur na pult.

‘‘Kod odbrojavanja, kad dođemo do nule, tanjur koji nije na pasu, neće biti priznat‘‘, upozorio je chef Gretić kandidate.

A dok je chef govorio, Chiara je popravljala svoj tanjur pa joj je ljutito kazao: ‘‘Jesi li čula prošlu rečenicu? Skini svoj tanjur, stani otraga. Tvoj tanjur se računa s nulom, neću ga ni probati‘‘.

image

Tea i Chiara

RTL PRESS

‘‘Idem iza, nije mi dobro. Tim ide bez mene, a svaki bod je bitan... Katastrofalan osjećaj‘‘, priznala je pogrešku.

Plavi tim morao je odabrati koja dva tanjura koja chef neće kušati jer njihovih članova je osam, a pozicija za kušanje smo šest.

‘‘Mauro je danas sve poslušao i to je OK‘‘, Marjana je bila zadovoljna, a plavci su odlučili da će sa strane ostaviti Josipov i Tomislavov tanjur.

Uz Chiaru bez tanjura, chef je iz plavog tima pozvao Teu koja mu je servirala pico de gallo s mangom, đumbirom, ljutikom i paprikom, kremu od kestena i mladog luka, suvidirano pileće krilo s timjanom i panko mrvicama i lješnjakom.

‘‘Jako lijepo izgleda, konačno! Bio sam jako zabrinut, ali funkcionira! Super‘‘, poručio joj je.

Chef je ipak odlučio kušati i Chiarinu tortilju, ali bez ocjenjivanja, i ostao oduševljen: ‘‘Sjajno, baš sjajno! Ali bod ide Tei‘‘.

image

Gretić ishvalio Dominika

RTL PRESS

Dominik i Domagoj bili su idući. Dominik je vrlo samouvjereno poslužio juhu od bijelog graha sa šampinjonima i mladim lukom, uz dodatak piletine sa začinima te naglasio kako ima ogromna očekivanja od svog tanjura.

‘‘Ovo je sjajno, izbalansirano, kremozno, bogato! Bez ijedne zamjerke, ali baš bez ijedne‘‘, chef je ostao bez teksta.

Domagoj je, pak, poslužio svoju verziju pilećeg paprikaša uz dodatak njoka od slanutka. Chef mu je zamjerio ponovnu pripremu njoka, a dodao je i kako se jelo teško jede: ‘‘Nisam zadovoljan! Imaš embargo na njoke do kraja showa!‘‘

Dominik je svom timu donio izjednačenje!

Marko i Vehid već su bili na pozicijama. Marko je poslužio krilca u ljutom umaku s kokosovim mlijekom i batat kao prilog.

‘‘Nisu otkošteni, mislio sam da rukama jedete‘‘, pravdao se Marko chefu, a on mu je dao da i sam, rukama, kuša što je on pripremio.

‘‘Batat je vrlo neinteresantan, izgledalo mi je zanimljivije kad sam prolazio kroz kuhinju‘‘, nije bio impresioniran Gretić.

Vehid je pripremio gratinirani krumpir, kremu od celera i češnjaka te rolicu punjenu vrganjima i šampinjonima.

Chef mu je zamjerio nedostatak boja na tanjuru: ‘‘Piletina je trebala drukčije izgledati... Ima jedna olakotna okolnost, jako je fino. Poradi na bojama, okuse imaš. Kreativnije. Vehide, bod!‘‘

image

Lucija zadovoljna

RTL PRESS

Roko i Lucija već su hodali prema chefu. Lucija se odlučila za pripremu riže s mangom, duboko pržena pileća krilca sa sticky umakom, prženi kikiriki i mladi luk, a bila je vrlo skeptična dok je čekala komentare.

‘‘Vadi kosti iz mesa, teško se jede. Žao mi je jer ovo je najbolje jelo koje si skuhala dosad. Super začinjeno, vuče na istok – Vijetnam, Laos. Sjajno! Takva jela treba raditi!‘‘ kazao je Gretić pomalo iznenađenoj Luciji, koja je također morala probati svoje krilce rukama.

Roko K. chefu je donio svoju pileću roladicu punjenu sirom i bademima, kremu od graška s limunom i pileći veloute, a odmah je naglasio kako nimalo nije zadovoljan prezentacijom na tanjuru.

‘‘Imaš jako velike oscilacije. Jedan dan je sjajno, drugi je čudno... Bod za plave‘‘, bio je kratak chef i tako donio novo izjednačenje.

‘‘Presretna sam, euforična i nemam pojma što se događa oko mene‘‘, Lucija nije mogla sakriti veselje.

Marjana je chefu odmah priznala kako je meso poprimilo crnilo na vrhu, no boji se da iznutra nije dovoljno pečeno. Poslužila je kremu od batata, šparoge i pileću rolicu.

‘‘Gdje ti je mašta? Ovo je uzbudljivo kao jesenska kiša! Ali nije sirovo‘‘, našalio se chef.

Roko Ć. poslužio je pileći zabatak s kremom od batata i salatu od avokada, rajčice te ljubičastog luka.

‘‘Daj malo finese, treba više‘‘, kazao je chef pa oba tanjura ocijenio s nulom jer se nije mogao odlučiti.

Posljednji par bili su Sara i Mauro, a bod za svakog od njih bit će onaj presudni.

Sara je poslužila confit piletinu s laganom salatom od heljde i romesco umak. Nije mogla sakriti svoju nervozu dok je chef jeo i šutio, a na kraju joj je samo rekao: ‘‘Pričekaj!‘‘

image

dogovaranje timova

RTL PRESS

Mauro mu je kazao kako je pripremio čips od krumpira i ljute paprike, blago ukiseljen svježi krastavac, pileća krilca kuhana u mlijeku sa suhim začinima te panirana u kikirikiju, kao i cezar dressing.

‘‘Ima kosti, zamišljeno je da se jede prstima‘‘, i Mauro je imao isti argument pa ‘‘za kaznu‘‘ i on morao prstima kušati svoje krilce.

‘‘Ovo je jako dobro, ovo je barska hrana, nemam veće zamjerke‘‘, kazao je chef pa se okrenuo Sari, ‘‘Probao sam njegovo samo radi komparacije, ti već odavno imaš bod! Ovo je sjajno, ovo je baš sjajno! Sočno, aromatično, zapečeno... Salata od heljde je senzacionalna! Nastavi tako‘‘.

Sara je tako donijela pobjednički bod crvenima, a chef Gretić pozvao ju je i pružio joj ruku: ‘‘Odličan je osjećaj, moram samo nastaviti dalje jer ga ne želim razočarati‘‘.

Plavi tim čekala je kazna – pospremanje kuće i pripremanje večere za crveni tim: ‘‘Probajte se tamo malo vezati, malo raditi kao tim!‘‘

Crveni su nagrađeni masterclassom, a oduševljenje nisu krili. Chef Gretić još ih je jednom pohvalio pa ih podučio izradi soufflea.

‘‘Jedna velika čast je preuzimati znanje od chefa Gretića‘‘, zadovoljan je bio Vehid, a i ostali su sve savjete upijali kao spužve.

Po dolasku u kuću plavi su svoje protivnike dočekali kao pobjednike i poslužili im piće dobrodošlice, a zatim ih poslali u sobu, gdje ih je dočekalo iznenađenje – nakon što je soba očišćena, plavci su im s kreveta skinuli sve madrace. Nije trebalo dugo da crveni prihvate spačku i plavima razbacaju sobu: ‘‘Mi ne bismo bili crveni da im nismo vratili‘‘.

A hoće li se ova timska ‘‘borba‘‘ prenijeti i u kuhinju i kako će proći još jedna večera za goste,

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. svibanj 2024 19:03