StoryEditorOCM
KolumneGLAVA U BALUNU

Solarisov vrući finiš

23. veljače 2019. - 12:32

Tresla se brda, rodio se – kompromis! Srpski je vaterpolski savez odustao od ultimatuma da se utakmice Regionalne lige ne igraju u Splitu i u bazenima koji su manje od 200 kilometara od dalmatinske metropole, ali i uspio odgoditi preostale utakmice Crvene zvezde u Splitu "na razuman rok".

Takav se rasplet zbivanja i očekivao minulog vikenda, poslije neslužbenih informacija da srpski stav, osim Hrvatske, ne podržavaju ni crnogorski, ni slovenski vaterpolski čelnici. Srbi su se, uostalom, prije četiri godine samo naknadno pridružili Regionalnoj ligi, koju su osnovali Hrvati, Crnogorci i Slovenci. Tako je (ne)izravno potvrđeno da je srpske vaterpolske radnike vodila "naknadna pamet" (ili nepromišljenost!?). Da je njihov ultimatum bio više plod inih, a ne sportskih razloga. No, detektirano je i to da su čelnici VSS-a, neovisno o Vučićevim izjavama, imali puno manji pritisak od službene srpske politike nego od ulice.

Dan poslije neprihvatljivog incidenta "Delije" su na beogradskim ulicama i stadionima javno prijetili Hrvatima, te usput podizali transparent sa slikom Draže Mihailovića.

Kragujevac i Niš

Minulih dana nije bio mali broj hrvatskih, pa i šibenskih vaterpolskih djelatnika, koji su molili boga da Srbi ne odustanu od svog ultimatuma. Iz sportskih i inih razloga. Prva regionalna liga ne bi puno izgubila odustajanjem ne baš kvalitetnih srpskih klubova (Šabac, Crvena zvezda, Partizan), a od ispadanja bi se spasio splitski POŠK. Istodobno, dva stara hrvatska kluba, šibenski Solaris i riječko Primorje, te jednako kvalitetna crnogorska Budva, bez obzira na ishode zadnja tri kola, postali bi regionalni prvoligaši. Ovako, za razliku od najboljih hrvatskih klubova (Mladost, Jug, Jadran), Šibenčane čeka mali pakao u dvije iduće utakmice ili na vrućim gostovanjima u Kragujevcu i Nišu.

Prvi susret ima okus "majstorice", jer bi pobjedom Šibenčani gotovo osigurali prvo mjesto i izravan plasman u Prvu ligu. U pragmatskoj kalkulaciji Solarisu bi bila dovoljna i tri boda iz te dvije utakmice, uz uvjet da u Kragujevcu izgube s golom razlike. Kragujevačkog Radničkog u zadnjem kolu iščekuje, naime, crnogorska Budva, koja pobjedom može do drugog mjesta, što jamči "majstoricu" za plasman u Prvu regionalnu ligu.

'Proliveno mlijeko'

Nikad nije dobro plakati za prolivenim mlijekom, ali neosporna je činjenica da su se Šibenčani svih briga mogli riješiti prošle subote, kad su u zadnjih sedam minuta utakmice s Budvom ušli s naizgled nedostižnih 8:5, te dozvolili gostima da izjednače na 8:8. Bila je to utakmica za pamćenje. Ne samo po rezultatskim obratima i kvalitetnoj igri, već i neviđenoj sportskoj atmosferi.

Ozračju, u kojemu se unatoč silnog rivalstva u bazenu, ćutilo sportsko prijateljstvo izvan njega. Daleko od nemilog splitskog incidenta zbog kojega se pepelom moraju posuti i oni Hrvati koji luk nisu ni mirisali, a kamoli jeli.

Nema sumnje da su za splitski incident, osim huligana, tek nešto manje krivi klupski čelnici, politički dužnosnici, policija, sudstvo, pa dijelom i mi novinari. Zbog mlakih reakcija na ranije neviđene izgrede, od kojih su neki (Milano, St. Etienne) uvelike prešli granice Lijepe naše. Time smo huliganima stvorili privid da je u Hrvatskoj puno toga dopušteno i nekažnjivo. A to, jednostavno rečeno, ne smije biti ni istina, ni praksa.

10. svibanj 2024 05:25