StoryEditorOCM
Nogometloše vijesti

Drama na Šubićevcu: ‘lome‘ se na terenu za plasman u Prvu ligu, a onda im je stigao šok. Kako će Šibenik reagirati?

Piše sport sd
22. travnja 2024. - 19:32

Hrvatski nogometni savez kao davatelj licence u prvom je stupnju završio Središnji postupak licenciranja klubova za natjecateljsku godinu 2024./25. za UEFA-ina klupska natjecanja, uključujući UEFA-inu Ligu prvakinja te SuperSport HNL, Prvu NL i Drugu NL, a jedini klub koji je tražio licencu za SuperSport HNL, a nije je dobio jest HNK Šibenik s.d.d. Štoviše, Šibenik s.d.d. nije dobio licencu ni za Prvu NL, ni za Drugu NL.

Za sudjelovanje u UEFA-inim klupskim natjecanjima (UEFA Ligi prvaka, UEFA Europa ligi, UEFA Europa konferencijskoj ligi i UEFA Ligi prvakinja), te SuperSport HNL-u (prvi stupanj), Prvoj NL (drugi stupanj) i Drugoj NL (treći stupanj), tražitelj licence treba ispunjavati kriterije stupnja "A" i "B" iz šest skupina kriterija: Sportski, Kriteriji nogometno-društvene odgovornosti, Infrastrukturni, Administracije i stručnog osoblja, Pravnih i Financijskih kriterija te za svako od prije spomenutih natjecanja dobiti odgovarajuću licencu, tj. UEFA Licencu, Licencu za UEFA Ligu prvakinja, odnosno, Licencu za HNL, Licencu za Prvu NL i/ili Licencu za Drugu NL.

Rok za dostavu molbe za UEFA licencu, UEFA Ligu prvakinja, Licencu za HNL, Licencu za Prvu NL i Licencu za Drugu NL, te propisane dokumentacije bio je 31. siječnja 2024. godine, dok je rok za dostavu financijske dokumentacije bio 1. travnja 2024. Dotad su tražitelji licence, između ostalog, trebali dokazati da su podmirili financijske obveze koje su dospjele do 28. veljače 2024. prema drugim nogometnim klubovima, prema zaposlenicima i državi te prema UEFA-i i davatelju licence - HNS-u.

Licence za HNL za 2024./25. dobili su:

1. GNK DINAMO, Zagreb

2. HNK GORICA, Velika Gorica

3. HNK HAJDUK š.d.d., Split

4. NK ISTRA 1961 s.d.d., Pula

5. NK LOKOMOTIVA, Zagreb

6. NK OSIJEK s.d.d., Osijek

7. HNK RIJEKA s.d.d., Rijeka

8. NK RUDEŠ, Zagreb

9. NK SLAVEN KOPRIVNICA, Koprivnica

10. NK VARAŽDIN, Varaždin

11. NK ZRINSKI OSJEČKO 1664, Osijek

Na odluke Komisije za licenciranje HNS-a, klubovi čija je molba za licencu odbijena mogu podnijeti žalbu u roku od 8 dana od primitka odluke, odnosno najkasnije do 5. svibnja 2024. U žalbenom postupku mogu iznositi nove činjenice ili dokaze, kao i prijedloge novih dokaza. Odluke o žalbama donosi tijelo 2. stupnja - Žalbeno tijelo za licenciranje HNS-a. Rok za donošenje konačnih odluka je 27. svibnja 2024.

22. travanj 2024 19:32