StoryEditorOCM
OstaloGLAVA U BALUNU

Zvijezde pod drugim ‘zastavama‘: Šibenik i Knin u 2021. slavili svoje sportaše. Nažalost, malo ih je doma...

Piše PIŠE IVO MIKULIČIN
2. siječnja 2022. - 16:53

U godini koja je za nama sportski je puk Šibensko-kninske županije najviše slavio svoje sinove i kćeri, koji nastupaju pod drugim "zastavama". Kao još jedan argument staroj tezi da najbolji tići, čim im očvrsnu krila polete iz rodnog gnijezda.

Ni u trenucima najvećeg slavlja, zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Tokiju i proglašenja najboljom sportašicom Hrvatske Matea Jelić nije zaboravila potencirati svoj rodni Knin, Isto vrijedi i za rukometašicu Valentinu Blažević, koja nas je zadužila europskom broncom. Više nego simpatičnu sportašicu, koja je išla i korak dalje, potencirajući priču o ćaćinim Maovicama. Obje su (ne)izravno budile sjećanja na neke sretnije sportske dane u Zvonimirovu gradu. Na vrijeme od prije 60 godina, kad je na drniškoj Podvornici utakmicu DOŠK-a i susjedne kninske Dinare promatralo, vjerovali ili ne, 1.200 gledatelja, a kninska vrata čuvao kasniji hajdukovac Radomir Vukčević.

Bez razlike od Knina

Ni Šibenik se kao županijsko središte nije bitno razlikovao od kninske priče. I u Krešimirovu gradu na kraju kalendarske godine s ponosom spominjemo najviše one sportaše i sportske stručnjake, koji su se otisnuli od šibenske rive. Stasitog Biličanina Duju Ćaletu-Cara, za kojega se otimaju najbolji europski nogometni klubovi, a koji je sve bliže prefiksu "standardni", kad je riječ o Vatrenima. Istodobno, bez šibenskog rutinera Arijana Ademija nije zamisliv udarni sastav zagrebačkog Dinama i reprezentacija Sjeverne Makedonije, u koju je dospio više hrvatskom nepažnjom nego vlastitom željom.

Iako Luka Bukić nikad nije odjenuo šibensku vaterpolsku kapicu zakleti Šibenčani smatraju sina proslavljenog Perice svojim sportskim ditetom. A Luka se ove jeseni prometnuo u barjaktara nove pomlađene reprezentacije Hrvatske. Ružnu priču "kako je među barakudama samo kao ćaćin sin" potisnula je istina da je mlađi Bukić udarni igrač nove pomlađene reprezentacije, koju strpljivo stvara Šibenčanin Ivica Tucak.

Istodobno, šibenski se prijatelji košarke iskreno raduju pomacima Roka Badžima i Krešimira Radovčića. Prvi se vratio u reprezentaciju Hrvatske, dok za drugog počasni predsjednik Cibone Mirko Novosel tvrdi "kako se radi o zanimljivom košarkašu, koji stalno napreduje".

Šibenik se diči i svojim trenerima. Mnogim su hrvatskim stručnjacima i novinarima puna usta hvale za Gorana Tomića, koji je na kormilu Rijeke još jednom skrenuo pozornost na svoj trenerski talent. Istodobno, raduje povratak u vrh europske košarke Nevena Spahije. Stručnjaka, koji je osjetio čar NBA-nadmetanja, pa i specifičnost igre pod koševima daleke Kine.

Sa šibenskog nogometnog trampolina ove jeseni još jednom je dobro skočio nogometaš Marin Jakoliš, no gotovo jednako raduju pomaci u radu s mlađim kategorijama na Šubićevcu. U finalu Kupa Dalmacije kadeti Šibenika nadvisili su splitski Hajduk. Istodobno, trojica mladih Šibenčana Niko Rak, Doni Grdić i Viktor Damjanić predstavljaju jasnu perspektivu probuđenog Šubićevca.

Dobar posao u Crnici

– Nije vrijedan samo podatak da se Solaris ustabilio na četvrtom mjestu među hrvatskim prvoligašima. Jednako vrijedno je saznanje da je na više nego dobar način u Crnici obnovljen rad s mladima. Da o tome brinu sjajni šibenski veterani. Kao određeno jamstvo da će Solaris opet stvarati reprezentativce, za kojima prosto vapi hrvatski vaterpolo – s optimizmom gleda na iduća ljeta proslavljeni Perica Bukić. Čovjek, koji praktički nikad nije napustio matičnu Crnicu.

image
Ivica Tucak, Mile Smodlaka i Sandro Sukno u olimpijskom bazenu u Crnici
Ante Baranić/Cropix
08. svibanj 2024 08:03