StoryEditorOCM
Glazbau utorak u kazalištu

Jubilarni božićni koncert ‘Zdravo, o zvijezdo mora‘: splitski ‘Šufit’ će ‘podebljati’ šibensku pismu

Piše Igor Caktaš
18. prosinca 2023. - 12:34

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vrijedan je jubilej božićnog koncerta “Zdravo, o zvijezdo mora”, što će se održati 19. prosinca u Šibenskom kazalištu, a koji je dobio ime po pjesmi posvećenoj Gospi od Tarca, autor koje je mo. Ante Ivas, šibenski biskup u miru.

– Ne mogu vjerovati da je prošlo već 25 godina od prvog koncerta u katedrali sv. Jakova, kad su nastupili šibenska “Bonaca” i, nažalost, pokojna splitsko-američka sopranistica Cynthia Hansell-Bakić. Uz nazočnost kamera HRT-a. Oh, kako sam bio ponosan, kad je godinu poslije HRT reprizirao samo dva koncerta, velebni u Beču i naš šibenski – otvorio nam se naš kolega i klapski meštar, Ivo Mikuličin, koji svih 25 godina čvrsto drži funkciju umjetničkog producenta koncerta.

A povod za prvi koncert bio je više nego lijep. Slavila se 700. obljetnica Šibenske biskupije, te je istodobno obnovljen stari šibenski običaj Osmina ili navada da se Badnjak slavi i tjedan dana ranije.

Provjerene snage

– Teško je nabrojiti sva velika imena, koja su nastupila na minulim koncertima: Arsen Dedić, Zorica Kondža, Tedi Spalato, Đani Stipaničev, Ivo Pattiera, Sandra Bagarić, Tomislav Bralić i Intrade… Uvijek sam nastojao da dođe barem jedan izvođač iz susjednih županija. Ove godine stiže nam sjajna splitska klapa “Šufit”. Ostalo su provjerene šibenske snage: klape “Bonaca”, “Skradinke” i “Žirje”, “Pivači sv. Jakova” i dječji zbor “Zdravo maleni”. “Šufit” me, inače, neodoljivo podsjeća na legendarnu klapu “Šibenik”, jer jednako kvalitetno pjevaju a capella i s instrumentima. Lako će se utopiti u šibensku pismu milu – dodaje Mikuličin.

image

Ove godine domaćin koncerta je klapa Žirje

Nikša Stipaničev/Cropix

Nije bilo lako 25 godina ni zatvarati financijski program. No, tradicionalni šibenski božićni koncert uvijek su vjerno pratili NP Krka, Grad Šibenik, gradska i županijska turistička zajednica…

Stari običaj

– Svaka čast spomenutim sponzorima, ali ja bih posebno izdvojio riječkog Šibenčanina Zdravka Iljadicu i Slovenca Juru iz Radovljice, koji nisu izostali ni s jednog koncerta. Dvojicu zaljubljenika u Krešimirov grad i klapsku pismu, koji su ponekad stizali na koncert izravno iz Klagenfurta, gdje je Iljadica vodio brodarsku tvrtku – otkrio nam je kolega s HRT-a Petar Mikuličin, koji je očeva desna ruka. Pogotovu poslije odluke da domaćin koncerta umjesto “Bonace” bude mlada klapa “Žirje”, kojoj je Petar predsjednik.

Značajnu ulogu na koncertu imat će još jedan Žirjanin, poznati čakavski pjesnik Ivan Dobra, koji će nas svojim stihovima vratiti u doba kad se Božić slavio u starim crkvama na danas gotovo opustjelim otocima šibenskog arhipelaga.

– I ove godine ćemo u pauzi koncerta podsjetiti na stari običaj Osmina. U pauzi koncerta, u predvorju kazališta guštat ćemo u fritulama, te šibenskom vinu, rakiji i prošeku – najavljuje Petar Mikuličin, koji će biti i voditelj programa, koji će početi u 20 sati.

28. travanj 2024 00:06