StoryEditorOCM
ZanimljivostiIdeja za marendu

Volite ‘jaje na oko‘ ali ne volite kad vam bjelanjak bude ‘balav‘ ili prepržen? Evo kako ga ispržiti savršeno

Piše Mozaik SD
25. prosinca 2023. - 15:18

Kako bi spremili savršeno pržena jaja "na oko" može vam pomoći trik podijeljen na TikToku.

Prilikom spremanja jaja često se ispostavi da je bjelanjak sirov, a kako bi se održala ravnoteža gdje je bjelanjak potpuno kuhan, a žumanjak tečan, prilikom spremanja jaja potrebno je dodati vodu, zbog čega će prženje više biti kao kuhanje na pari, piše klix.ba.

Kako spremiti jaja "na oko" - zagrijte tavu, ulijte malo ulja i pržite jaja nekoliko sekundi i čim bjelanjak počne "gubiti" prozirnost, dodajte vodu. Nastavite kuhati jaja ispod poklopca.

@seanjimminsonfitness Fried egg hack! ?  ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ How would you rate this hack? ⬇️ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ Tag someone who makes terrible fried eggs ⏬ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ #fyp #foryoupage #hack #egghack #lifehack ♬ Spinnin - Connor Price & Bens

Uzevši u obzir da će voda u kombinaciji s uljem izazvati prskanje, tavu obavezno prekrijte poklopcem. Poklopac vam istovremeno može poslužiti da ulijete vodu kao što je prikazano na snimci s TikToka.

Alternativno, možete zagrijati tavu, a zatim sipati tanak sloj vode na dno tako da prekrije tavu. Kada voda proključa, razbijte jaja da se žumanjak ne bi raširio, smanjite vatru, poklopite i kuhajte dvije minute.

25. svibanj 2024 20:01