StoryEditorOCM
Zanimljivostizanimljivi rituali

Znate li zašto se uz kavu poslužuje čaša vode? Na početku nije bila namijenjena za ispijanje, evo čemu je služila

Piše MOZAIK SD
18. veljače 2024. - 19:47

Ako ste i vi kavopija, a još uvijek ne znate zašto uz kavu u kafiću dobijete i čašu vode, nastavite čitati jer donosimo nekoliko različitih objašnjenja.

Iako se "ležerno ispijanje kave" pojavilo u 16. stoljeću, što su Turci i Grci odmah prihvatili, u zapadnoj Europi ovaj ritual nastao je znatno kasnije, krajem 19. stoljeća. Zanimljivo je da čaša vode koja dolazi uz kavu nije bila namijenjena za ispijanje. U to su se vrijeme mnoge dame žalile da imaju problema sa žlicom kojom se miješaju šećer i kava, piše klix.ba.

Nije im se svidjelo što žlicu zaprljaju pjenom, a onda je moraju staviti na rub pladnja. U to vrijeme mnogi su ovaj potez smatrali nekul i nimalo elegantnim, pa su ugostitelji uveli čašu vode koja ide uz kavu. Namjena mu je bila da gosti mogu oprati prljavu žlicu, a tek onda je odložiti na pladanj.

U početku se čaša vode koristila za bacanje prljave žlice, no ovaj je ritual promijenio značenje od 1873. godine, kada su uvedeni prvi gradski vodovodi, s planinskih izvora. Tada su vlasnici kafića željeli pokazati da svoja pića pripremaju s kristalno čistom izvorskom vodom.

Danas se popiti čašu vode uz kavu smatra dobrim ponašanjem. Mnogi ovdašnji barovi i restorani također su ga usvojili, no činjenica je da ima mjesta gdje ga nećete dobiti bez naglaska.

23. travanj 2024 06:15