StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetU TRAVNJU PRAZNIH DŽEPOVA

Dječji doplatak neće dobiti 110.000 mališana! Evo kako razlog neisplate pravdaju u HZMO-u

25. travnja 2018. - 16:44

Zadnjih dana stalno se najavljuje kako će od 1. srpnja ove godine dječji doplatak, zbog povećanja dohodovnog cenzusa, primati vjerojatno 150.000 djece više nego što je trenutačno slučaj.

To je, naravno, dobra vijest, ali problem je što postojeći korisnici ne mogu doći do spomenute naknade.
Naime, prošlog je petka, kad je počela isplata doplatka za ožujak, Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) na svojim web-stranicama objavio da će novac dobiti 94.521 korisnik za 183.206 djece, što je čak 110.000 manje od broja registrirane djece koja su mjesec prije dobila spomenutu naknadu.

Stari korisnici već znaju da svake godine nastane kraći zastoj u isplati budući da se tijekom veljače HZMO-u podnosi zahtjev za produljenje prava na doplatak, no ovoliko dugom čekanju da administracija napravi svoje, ipak se nisu nadali... Problem je, doznajemo, što je pristigao golem broj zahtjeva.

– Razlog neisplate doplatka za djecu za određeni broj korisnika leži u činjenici da je u tijeku postupak obrade više od 140 tisuća zahtjeva, kojima korisnici doplatka obnavljaju svoje pravo za 2018. godinu. Postupak rješavanja o nastavnom pravu od 1. ožujka tekuće godine tehnički nije moguće završiti u mjesec dana, što je i razlog da se u ožujku u odnosu na veljaču smanjuje broj korisnika i djece u isplati.


Velik broj zahtjeva


Međutim, u sljedećoj mjesečnoj obradi taj broj će biti izjednačen s brojem podnesenih zahtjeva te će doplatak (za pozitivno riješene predmete) korisnicima biti isplaćen unatrag od 1. ožujka 2018., odnosno od datuma podnesenog zahtjeva, ako je zahtjev podnesen nakon 1. ožujka – objašnjavaju iz Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje. Usto poručuju kako njihovi djelatnici ulažu velike napore kako bi se zahtjevi obradili što prije, pa radi toga mole sve korisnike za razumijevanje.

Premda je, dakle, prilično jasno kako će roditelji doplatak za svoju djecu dobiti retroaktivno, dakle u svibnju za ožujak i travanj, riječ je o redovitom prihodu na koji su se korisnici navikli i bez kojeg će teško izgurati mjesec.

To se ponajprije odnosi na roditelje slabijeg imovinskog stanja, one s troje i više djece, potom one čija djeca, zbog invaliditeta, primaju uvećani dječji doplatak koji ne ovisi o imovinskom cenzusu, a iznosi 830 kuna...

Trenutačno se, inače, doplatak prima u iznosima od 300, 250 i 200 kuna, ovisno o prihodima po članu kućanstva, s tim da svaka obitelj, u slučaju da ima troje ili više djece (i ne prelazi dohodovni cenzus, op.a.) ima pravo i na tzv. pronatalitetni dodatak u iznosu od 500 kuna po trećem i četvrtom djetetu.

Primjera radi, peteročlana obitelj slabijeg imovinskog stanja može na osnovi državne pomoći, odnosno prava na doplatak, mjesečno dobiti i gotovo 1500 kuna; 300 kuna za svako dijete i 500 kuna pronatalitetnog dodatka za treće.

U travnju će se, međutim, zbog zastoja u obradi zahtjeva na HZMO-u, morati nekako snaći bez spomenutih sredstava, no u svibnju zato, prema najavama sa Zavoda, može računati na dvostruki iznos...


Demografska mjera
Poticaji obitelji s
9312 kuna prihoda


Dječji doplatak od 1. srpnja postaje demografska mjera. Naime, novim se zakonom (koji je upućen u javnu raspravu) povećava cenzus za treći dohodovni razred, i to značajno. Dosad je, podsjetimo, iznosio 1663 kune po članu obitelji, a ubuduće bi trebao iznositi 2328 kuna.
Primjera radi, to znači da je jedna četveročlana obitelj dosad ostvarivala pravo na dječji doplatak ako je mjesečno imala prihod od maksimalno 6652 kune. Ako se usvoji novi Zakon o dječjem doplatku, pravo na spomenuto socijalno davanje od 1. srpnja imat će obitelj s četiri člana koja mjesečno ima 9312 kuna prihoda, ili 2328 kuna po svakom članu. Od države će dobivati 400 kuna doplatka, odnosno 200 kuna po djetetu.


02. lipanj 2024 05:42