StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetTko je dobio spor?

Graničnom policajcu iz Imotskog prisjela naknada štete za prekovremenih pola sata prije i nakon radnog vremena: da bi dobio 1.100 kuna mora platiti duplo skuplje sudske troškove?!

30. lipnja 2019. - 14:28

MUP je dužan isplatiti oko 1.140 kuna policajcu koji je tijekom četiri mjeseca morao dolaziti na posao u Ispostavu granične policije Imotski pola sata prije početka i odlaziti pola sata nakon završetka radnog vremena. Međutim, istom odlukom policajac mora MUP-u isplatiti 2.750 kuna sudskih troškova, što je dvostruko više od naknade koju je dobio.

Policijski službenik iz Poljica podnio je tužbu za razdoblju od siječnja 2014. do siječnja 2017. godine jer je radio svaki dan po sat vremena duže od radnog vremena po nalogu nadređenih. Naveo je u tužbi kako je cijena jednog sata rada oko 35 kuna pa je potraživao ukupno 15.000 kn. Prije početka postupka je povukao je tužbu u dijelu kojim traži isplatu za razdoblje od svibnja 2014. do siječnja 2017. godine u ukupnom iznosu od 13.000 kn. Stoga je ostalo sporno razdoblje od siječnja do svibnja te godine.

U odgovoru na tužbu MUP je naveo kako u odnosu na međunarodne granične prijelaze nakon polovice listopada 2013. godine ne postoji obveza niti ranijeg dolaska u službu, niti kasnijeg odlaska iz službe.

- Od navedenog datuma primopredaja službe se vrši na samom graničnom prijelazu, a zbog čega policijski službenici u smjenu dolaze točno na njezinom početku, a istu napuštaju po njezinom završetku. U odnosu na granične prijelaze za pogranični promet, ističe se kako postoji obveza dolaska pola sata ranije u PP Imotski, međutim, da ne postoji obveza kasnijeg odlaska s posla. Naime, vrijeme koje policajac provede u vožnji po završetku smjene od graničnog prijelaza do PP Imotski bez obveze zadržavanja u policijskoj postaji ne može se smatrati radom za koji bi tužitelju pripadala zatražena naknada - naveli su iz MUP-a.

Svjedočili su kolege policajca koji su potvrdili kako je tužitelj kao policijski službenik za graničnu kontrolu, bio u obvezi doći u policijsku postaju pola sata prije početka radnog vremena gdje bi se vršila tzv. otprema službe, ali i otići pola sata kasnije.

- Nakon završetka smjene, morao je doći službenim vozilom do PP Imotski, ući u postaju i javiti se u Službu operativnog dežurstva gdje bi, kao vođa grupe, predao službeno izvješće, a predao ga je svaki put, pošto je na graničnim prijelazima za pogranični promet svaki put radio sam ili je bio vođa grupe, za što bi gubio najmanje pola sata nakon završetka smjene. On bi tek nakon toga morao biti slobodan i otići doma prijevozom kojeg osobno odabere. Protivno ponašanje je bilo kažnjivo - izjavio je jedan od njih što su potvrdili i ostali.

Općinski sud u Splitu je poklonio vjeru izjavama policajaca i na temelju obračuna prema satnici za prekovremeni rad dodijelio policajcu naknadu štete od 1.142 kuna uz zakonske kamate. Za ostatak iznosa koji je policajac tražio na temelju zateznih kamata na iznose poreza na dohodak i prireza porezu na dohodak, sud smatra kako mu ne pripada. Nakon toga je na temelju prvotnog iznosa tužbe od 15.000 kuna određen sudski trošak koji je išao na teret policajcu.
 

08. svibanj 2024 05:28