StoryEditorOCM
Hrvatska i svijethotel ‘westin‘

Na prijem kod Pupovca povodom pravoslavnog Božića nema tko nije došao, zna se i dobitnik novčića koji donosi sreću

Piše Laura Vidović/JL
6. siječnja 2024. - 15:20

Srpsko narodno vijeće (SNV) organiziralo je u subotu tradicionalni svečani prijem povodom proslave Božića po julijanskom kalendaru, kao i tijekom prijašnjih godina, uz poruke mira, tolerancije i međusobnog uvažavanja.

Prijem se održao u zagrebačkom hotelu Westin, gdje su se okupili uzvanici, suradnici, prijatelji i simpatizeri SNV-a., piše Jutarnji.

Vjernicima su božićni blagoslov udijelili episkopi Srpske pravoslavne crkve, vladika Jovan Ćulibrk, slavonsko - pakrački episkop SPC-a i vladika Kirilo Bojović, episkop SPC-a i administrator Mitropolije zagrebačko - ljubljanske. Tijekom božićnog prijema okupljenima su se obratili Milorad Pupovac, predsjednik SNV-a, Jasna Vojnić, predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća iz Republike Srbije i Luka Korlaet, dogradonačelnik Grada Zagreba.

image
Goran Mehkek/Cropix

Govore su također održali i predsjednik Vlade Andrej Plenković i Veran Matić, specijalni izaslanik predsjednika Republike Srbije za rješavanje pitanja nestalih s Republikom.

Veran Matić je važnost suradnje i empatije, pogotovo kod mladih, anegdotalno usporedio s filmom “Ljeto kad sam naučila letjeti”.

- Kada slušam o suradnji Hrvata u Srbiji i Srba u Hrvatskoj, poželim istu suradnju i za te dvije zemlje. Kada čujem popis zajedničkih projekata tijekom godina, zaista sam ponosan na napredak - rekao je.

Spomenuo je i pitanje nestalih osoba.

- Pitanje nestalih je i dalje vrlo bolno za obje strane i osobno bih volio kad bi se na tome radilo više - dodao je, zaključujući da stanje odnosa svakako nije za slavlje, ali ne mora poništiti današnje slavlje.

Premijer Andrej Plenković rekao je kako je posebno važna poruka mira i solidarnosti, u današnje vrijeme kad je svijet obilježen velikim sukobima i nesigurnosti.

Osvrnuo se na suradnju s predsjednicima nacionalnih manjina kroz koju se, kao i tijekom ovog prijema, potiče tolerancija i obostrano uvažavanje.

image

Dean Aćimović, Duško Ljuština, Dejan Jović, Kirilo Bojović

Goran Mehkek/Cropix

Zahvalio se saborskim zastupnicima i čelnicima manjina koje nisu zastupljene u Saboru na dugogodišnjoj suradnji.

- Suradnja je rezultat međusobnog povjerenja, političke volje, hrvatske Vlade i države - rekao je, obećavajući da će se i najmanja sela dići na potrebnu razinu infrastrukture i obnove.

Spomenuo je rad na obnovi u mnogim gradovima i selima u kojima žive predstavnici srpske nacionalne manjine i važnost istine o ratnim žrtvama.

Plenković kaže da će tema izbora u Srbiji i manjka izbora zastupnika, ističući primjer DSHV-a, biti važna tema za koju vjeruje da će se postići konsenzus.

Za kraj je svim vjernicima pravoslavne vjeroispovijesti čestitao Božić i pozdravio sa “Mir Božji, Hristos se rodi!”.

Uz predsjednika Vlade stigli su potpredsjednica Vlade, Anja Šimpraga, ministar vanjskih i europskih poslova, Gordan Grlić Radman i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.

Milorad Pupovac započeo je govor navodeći kako nitko od nas ne određuje gdje će, u kojem povijesnom dobu biti rođen, pa je tako malo tko mogao pretpostaviti da će to biti ovdje i na ovaj način.

image

Davor Božinović, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova, pronašao je novčić

Goran Mehkek/Cropix

Prisjetio se pozdrava “Hristos se rodi” koji je prvi prije 20 godina izgovorio Ivo Sanader.

- Svima koji su s nama održavali živom ovu poruku mira i njenu snagu, dajemo zahvalnost, jer nije uvijek bilo kako je danas - rekao je.

Naglasio je važnost mira i nepoticanja ekstremizma, uz školovanje mladih za tolerantnost. Zahvalio se predstavnicima Hrvata iz Srbije i na kraju govora sve prisutne pozdravio: Mir Božji - Hristos se rodi!

Jasna Vojnić spomenula je važnost manjina i razvoja infrastrukture u hrvatskim područjima na kojima žive.

- Manjine mogu biti most, ali nemaju svoju funkciju ako na obalu stavljamo znakove upozorenja - nadodala je.

Luka Korlaet započeo je govor opisujući nacionalni identitet kao jednu od važnih i glavnih komponenti grada Zagreba.

Spomenuo je projekte kojima su promicali nacionalni identitet, poput spomen područja obitelji Zec.

- Zagreb je otvoren grad, grad za sve i tu povezanost osjećam i danas ovdje - rekao je i zaželio svima sretan Božić po Julijanskom kalendaru.

Pred lomljenje božićne pogače okupljenima se obratio i Boris Milošević, saborski zastupnik i zamjenik predsjednika SNV-a. Naglasio je važnost božićnog prijema za koji ističe da daje osjećaj pripadnosti i jedinstva. Nadodao je i kako su Srbi kao zajednica u Hrvatskoj trenutno devastirani i većina ih je starije stanovništvo.

image

Česnica

Goran Mehkek/Cropix

Nakon toga započeo je obred lomljenja česnice, tradicionalne pogače koja je jedan od omiljenih blagdanskih običaja u pravoslavnim obiteljima. Česnica se svake godine lomila na tradicionalnom obilježavanju pravoslavnog Božića u organizaciji SNV-a. Ove godine, novčić u česnici dobio je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Tijekom proslave božićnih i novogodišnjih praznika, dodijeljene su i tradicionalne godišnje nagrade SNV-a koje nose imena njihovih uglednih sunarodnjaka i sugrađana. Nagrade je uručio Dejan Jović, predsjednik Savjeta SNV-a i Dragana Jeckov, saborska zastupnica i zamjenica predsjednika SNV-a.

Ove godine, dva su dobitnika nagrade Svetozar Pribičević za unapređenje hrvatsko srpskih odnosa - profesorica Antonija Petričušić i gradonačelnik Grada Otočca, Goran Bukovac.

Petričušić je stručnjakinja u području zaštite nacionalnih manjina na europskom nivou. Obnaša funkciju izvanredne profesorice na katedri za sociologiju Pravnog fakulteta u Zagrebu i gostujuća je profesorica i članica Akademskog vijeća Europskog regionalnog poslijediplomskog studija demokracije i ljudskih prava.

Bukovac je prije nego što se upustio u aktivnu politiku, cijeli svoj radni vijek proveo u obrazovnom sustavu, kao nastavnik predmeta iz područja društvenih znanosti u Gornjem Kosinju, Gospiću i Otočcu.

image

Andrej Plenković i Milorad Pupovac

Goran Mehkek/Cropix

SNV mu je dodijelio nagradu kao poticaj za dalji rad na unapređenju odnosa hrvatske i srpske zajednice na njegovom području, prvenstveno u ime zahvalnosti na podršci koju je kao gradonačelnik pružio obilježavanju godišnjice ubojstva srpskih civila u selu Doljani kraj Otočcu i mogućnosti zajedničkog odavanja počasti žrtvama hrvatske nacionalnosti.

Nagrada Diana Obexer Budisavljević posvećena je principima solidarnosti, pravednosti i humanosti, a ove godine dodijeljena je prof. dr. sc. Milovanu Kubatu. Kad je stigao u Zagreb, bavio se razvojem medicinske znanosti i osnovao prvi DNA laboratorij u Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta u Zagrebu - između ostalog i za potrebe identifikacija žrtava rata.

Nagrada „Diana Budisavljević“ za pravednost i humanost dodijeljena je Marici Šeatović, predsjednici udruge Porodica protiv zaborava, koja se bori za prava srpskih civilnih žrtava rata u Hrvatskoj. Već godinama sudjeluje u komemorativnim aktivnostima SNV-a u Vukovaru, ali i drugim mjestima stradanja civila hrvatske kao i srpske nacionalnosti.

Nagrada „Dr. Gojko Nikoliš“ za antifašizam dodijeljena je Neli Pamuković, aktivistici koja je 1991. sudjelovala u Antiratnoj kampanji Hrvatske. Suosnivačica je Skloništa i Ženskog savjetovališta, kao i Centra za ženske studije, poznata po svom zastupanju prava žena na slobodu tijela i uma.

Nagradu „Dr. Gojko Nikoliš“ za antifašizam dodijelili su Lazi Đokiću, aktualnom predsjedniku UABA grada Vukovara i ZUABE Vukovarsko-srijemske županije. U drugom je mandatu i potpredsjednik SABA RH za istočnu Hrvatsku.

Nagrada „Nikola Tesla“ dodijeljena je Predragu Ličini za podizanje kvalitete vidljivosti srpskih institucija u Hrvatskoj, kreativno i neskriveno deklariranje pripadnosti srpskom narodu i širenje dobre umjetničke i suradničke energije.

27. travanj 2024 08:21