StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetVilibor Sinčić u NU2

S političkim elitama ne surađujemo, jer su dovele Hrvatsku u stanje kakvo jest

Piše PSD
26. studenog 2017. - 18:13

U ovotjednom izdanju HRT-ove emisije Nedjeljom u dva voditelja i urednika Aleksandra Stankovića gostovao je saborski zastupnik i predsjednik stranke Živi zid Ivan Vilibor Sinčić.
Na početku je komentirao rezultate najnovijih anketa, prema kojima je Živi zid postao treća najpopularnija stranka u državi.

- Trend Živog zida je jako dobar. To je rezultat našega rada, rekao je.
- Poznato je da smo u više navrata odbili surađivati s tradicionlanim političkim elitama zato što su dovele Hrvatsku u stanje u kakvom jeste. Također i zato što ništa s njima ne možete riješiti, a to je dvaput pokazao Most, rekao je Sinčić.

Ponovio je da je rast Živog zida poduprt njihovim radom.
- Zakonskih prijedloga bilo je deset. Sljedeći tjedan završit ćemo prijedlog zakon o zviždačima. Predviđamo za njih niz prava. Nema ih mnogo u godini dana, pa neće niti biti veliki troškovi. Za svaku kunu koju dobije zviždač, on će spriječiti pet kuna štete u nekoj instituciji gdje radi, kazao je.

Pitajući ga da komparira situaciju ORaH-a i Živog zida, jer je, kako je kazao Stanković, i ORaH prije 2-3 godine imao porast rejtinga, a danas ih nema nigdje, Sinčić je kazao da je prije dvije i pol godine ORaH bio na 18% popularnosti.
- Međutim, mora se znati da geneza nastanka Živog zida i ORaH-a nije ista. Mi smo četiri godine radili na rubu političke scene, a ORaH je nastao odvajanjem od SDP-a, kazao je.

- Čim su osnovani oni su već bili parlamentarna stranka. Ista je stvar i s Laburistima i cijelim nizom drugih stranaka, dodao je i naglasio 'mi smo od ničega došli i imamo drugačiju bazu, drugačiji program i drugačiju ideologiju'.
Prokomentirao je i državni proračun, za koji kaže da mu je vrlo sličan onom lanjskom.

- Ništa se tu puno ne mijenja. Nema pravih promjena. Vizija se ne vidi. Imamo 129 mlrd. kn prihoda, a 133 mlrd. kn rashoda. Nešto više su dobili obrana, branitelji i Vlada, kazao je Sinčić.
- Nevjerojatno je da će u četiri godine Vlada udvostručiti proračun samo za sebe. Od oko 220 mil. koliko je bila za Zorana Milanovića, do 2020. doći će na oko 400 mil., dodaje.

Osvrćući se na popis 14 amandmana na prijedlog proračuna Sinčić je rekao da Živi zid predlaže drugačiju raspodjelu za obrazovanje, izvannastavnu aktivnost, malo poduzetništvo, razvoj znanosti itd.
- Ne pamtim da je vlast, od 2000. otkad pratim politiku, prihvatila amandman oporbe. No, amandmani imaju političku poruku da se upozori na ono što ne valja, kazao je.

Govoreći o izjavi Ivana Pernara koji je kazao da je za Hrvatsku bitniji opstanak Srba nego kupnja borbenih zrakoplova, Stanković je napomenuo da Živi zid amandmanom na proračun predlaže da se izdvoji nešto i za nacionalne manjine.
- U Hrvatskoj nije problem samo s hrvatskim narodom koji je većinski, nego i s manjinama. Najveća manjina su Srbi. No, ovo je i politički amandman jer želimo vidjeti kako će zastupnik srpske manjine glasovati protiv samoga sebe, kazao je Sinčić.
Smatra i da se stanje u pravosuđu može vrlo brzo početi rješavati.

- Dovoljno je 30 dana da se neki konkretni potezi mjera najave i da se objasni njihovo financiranje. Npr. prijenos stečajne mase - stečajni suci su nekim svojim prijateljima dozvoljavali da dobiju najunosnije poslove, izjavio je.

- Novac koji dajete za pravosuđe je preventivni novac. Znači da vi dajete jedan milijun da bi si uštedjeli pet milijuna štete. Da smo na vrijeme riješili situaciju s Inom ne bi bilo ovih arbitraža, niti da je Ina u mađarskim rukama. Pravosuđe je nešto što prvo treba rješavati jer postoje problemi u pravosudnoj policiji, kod stečajeva, sudaca, državnih odvjetnika, pravosudne inspekcije, dodao je.

Na pitanje kako zadržati mlade ljude u Hrvatskoj Sinčić je uzeo za primjer baltičke države.
- Trećinu stanovništva izgubile su u zadnjih 20-ak godina. U Hrvatskoj je ta priča postala trend. Teško je to zaustaviti, ali se može utjecati na zaustavljanje. U Hrvatskoj nema pravde, reda i nade. Mi nismo osudili nijednog krupnog kriminalca. Niti jedna krupna glava nije pala, istaknuo je Sinčić.

Odgovarajući na pitanje podržava li ministricu obrazovanja i znanosti Blaženku Divjak, koja je iz HNS-ove kvote, a koja je rekla da su promjene u sustavu obrazovanja i znanosti "pred vratima" Sinčić je izjavio: 'daj Bože da se refomira obrazovanje u Hrvatskoj'.

- Međutim, u bilo čemu što dolazi iz HNS-a, stranci koja je poznata po klijentelizmu, ja ne vjerujem. Ovo s informatikom je korak naprijed. Međutim problemi u hrvatskoj znanosti su vrlo duboki. Postoje veliki problemi s napredovanjem, objavom znanstvenih radova, mobingom. To se ne može s par mandata u Saboru napraviti. To je politički problem, kazao je Ivan Vilibor Sinčić.
Osvrnuo se i na situaciju u Agrokoru.

Kaže da vjeruje da će koncern u konačnici završiti u stečaju, a spomenuo je i da mu je bio dovoljan pogled u oči njegova saborskog i stranačkog kolege Branimira Bunjca da shvati što se događa u Agrokoru.

- On je vidio SOA-in izvještaj prošlog tjedna o Agrokoru i na njegovom se licu vidjelo da je u šoku. Naravno, potpisao je da ne smije o tome ništa govoriti..., rekao je Sinčić.

Nakon što mu je voditelj pustio snimku govora čelnika srpske ekstremno desne stranke Dveri Boška Obradovića, koji veliča ratnog zločinca Ratka Mladića, a kojemu je Živi zid svojedobno poslao čestitku, Sinčić je rekao da se te čestitke ne sjeća, a da ih s Dverima veže jedino to što su navodno bili u nekoj emisiji zajedno s njihovim ljudima.

Na kraju se založio za ratifikaciju Istanbulske konvencije, a nakratko je progovorio i o privatnom životu, otkrivši da mu se rodilo i drugo dijete.

- Otac sam dvoje djece, kći Iskra rođena je prije četiri mjeseca. Najvažnije je djecu naučiti ljubavi, toleranciji i radnim navikama, izjavio je Sinčić.


 

08. svibanj 2024 21:25