StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetUDARAC ZA SDP

‘Šibenčanin došao na sjednicu, smijao se, ni riječ nije rekao, a sada... Glumi žrtvu, a motivi su mu jasni!‘

Piše Ivanka Toma/JL
27. ožujka 2024. - 08:37

SDP-ova predizborna strategija zadobila je vrlo ozbiljan udarac, i to odakle ga je najmanje očekivala. Jedan od njihovih najboljih europarlamentaraca, Tonino Picula, javno je kritizirao uključivanje Zorana Milanovića u predizbornu kampanju smatrajući da je Peđa Grbin time SDP izložio prevelikom riziku, piše Jutarnji list

- Sebi ne mogu dopustiti nikakvu vrstu naivnosti. Mislim da smo se na ovim izborima s jedne strane i SDP i ja izložili svojevrsnim rizicima, a SDP nosi taj rizik obvezujući se na političku ambiciju Zorana Milanovića. To je odluka koju će verificirati hrvatski građani. Što se mene tiče, mislim da se SDP previše izložio na ovaj način - rekao je Picula i naveo kako je "posao okupljanja koalicije išao dobro, i preko noći se sve promijenilo".

- Zoran Milanović postao je zaštitno lice nove formacije koja izaziva ozbiljne kontroverze. Nadam se da će SDP nakon izbora zadržati poziciju kakvu je mogao i kakvu treba imati u hrvatskom društvu - javno je Picula izrazio skepsu.

Prva reakcija iz SDP-a bila je da Picula, kao i prošli put, "glumi žrtvu da bi skupio što više preferencijalnih glasova".

Naime, na SDP-ovoj listi kandidata za zastupnike u Europskom parlamentu na prvome mjestu je Biljana Borzan, dok je Picula na posljednjem, dvanaestom mjestu. Neslužbeni izvori iz stranke govore da je Picula od predsjednika SDP-a Peđe Grbina tražio prvo mjesto na listi, ali je Grbin to odbio uz argumentaciju da je Borzan na prošlim izborima dobila najviše glasova i usto je potpredsjednica stranke.

Po toj je logici Predraga Freda Matića kao člana Predsjedništva SDP-a stavio na drugo mjesto. Kako SDP ima ZIP model, Picula je mogao dobiti četvrto mjesto na listi, ali je to odbio i zatražio da bude na posljednjem, dvanaestom mjestu.

- Pretpostavljam da je Peđa Grbin imao najbolje namjere sastaviti listu za Europski parlament. Ja na toj listi nisam bio na onom mjestu za koje smatram da je primjereno s obzirom na moje rezultate u mandatu. Nakon toga sam sugerirao da pokušam osvojiti novi mandat natječući se na posljednjem mjestu - kazao je Picula gostujući na N1 televiziji.

Pritom je napomenuo da je već puno puta bio u sličnoj situaciji, a posljednji put je voljom Zorana Milanovića završio na petom mjestu, ali je podrškom građana osvojio rekordan broj preferencijalnih glasova.

U SDP-u su na to rekli da je Picula već svladao taktiku monetiziranja statusa žrtve i ustvrdili da ničim nije dao naslutiti da će ovako javno kritizirati stranačke poteze.

- Picula je došao na sjednicu Glavnog odbora u ponedjeljak, kada su se potvrđivale liste, i ničim nije dao naslutiti da je bilo čime nezadovoljan, od lista pa do politike stranke. Ni riječi nije rekao na Glavnom odboru, nego se smiješio i bio dobre volje - uvjerava nas SDP-ovac koji je svjedočio svim ovim stranačkim događajima.

Picula, međutim, ne predviđa dobar razvoj procesa unutar stranke za koje okidač vidi u sklapanju koalicije.

- U slučaju koalicije Rijeke pravde sigurno će se otvoriti i unutarstranački procesi. Opcija koja želi zadržati vlast nije bez kontroverzi, nije bez kontroverzi struktura koalicije koja je dovela do formiranja koalicije Rijeke pravde. Milanovićev potez je događaj koji je iz temelja promijenio mnoge odnose na političkoj sceni. Sve je političke takmace dočekao nepripremljene. Ja u Zorana Milanovića ne projiciram ono što on nije, nego ono što on jest - zaključio je Picula.

27. travanj 2024 07:20