StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPACIJENTI A NE KRIMINALCI

Škotska predlaže legalizaciju posjedovanja svih vrsta droga za osobnu upotrebu

Piše HINA
7. srpnja 2023. - 18:21

Škotska je u petak iznijela planove o dekiriminalizaciji posjedovanja svih vrsta droga za osobnu upotrebu, uz obrazloženje da bi joj to moglo pomoći da smanji najvišu stopu smrtnosti od narkotika u Europi.
Regionalna vlada u Edinburghu kaže da bi tu mjeru trebala provesti britanska vlada u Londonu koja, po političkom uređenju, odlučuje o pitanjima poput regulacije droga.
Škotska smatra da bi taj potez omogućio da se na ovisnike ne gleda kao na kriminalce, nego na ljude kojima treba pomoć, uključujući i to da nađu posao.
"Znamo da će ti prijedlozi izazvati rapravu, ali oni su u skladu s našim shvaćanjem javnog zdravlja i s nacionalnom misijom spašavanja ljudskih života", rekla je škotska ministrica za politiku prema drogama Elena Whitham.
Glasnogovornik britanskog premijera Rishija Sunaka odbacio je tu mogućnost rekavši: "Ne planiramo mijenjati naš čvrst stav prema drogama".
Vladajuća Škotska nacionalna stranka, koja se zalaže za neovisnost Škotke, već se sukobila s britanskom vladom nakon što je predložila reformu zakona o spolovima.
Sa 327 smrtnih slučajeva na milijun stanovnika, Škotska je 2020. imala najveću stopu smrtnosti od narkotika u Europi, iza 85 u Norveškoj, pokazuje službena statistika.
I dok su narkotici u većini država ilegalni, neke zemlje su dekriminalizirale različite oblike osobne upotrebe, budući da stručnjaci smatraju da je bolje ovisnike tretirati kao pacijente, a ne kao kriminalce.
 

27. travanj 2024 12:22