StoryEditorOCM

Stiže snažna oluja, javljaju se i Civilna zaštita i DHMZ: Pogoršanje neće zaobići ni Dalmaciju

Piše Šibenski.hr
21. svibnja 2024. - 11:27

U popodnevnim satima u središnju, sjevernu i istočnu Hrvatsku stiže snažno nevrijeme, upozorio je DHMZ.

Stupanj pripravnosti na moguće vremenske neprilike podignut je na narančasto za Zagrebačku i Osječku regiju.

- Budite spremni na jača grmljavinska nevremena koja mogu prouzročiti veliku štetu i zaštitite se od munja. Moguća su oštećenja na imovini te na drveću. Moguće su lokalne bujične poplave, olujni udari vjetra i tuča. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom te u prometu, objavio je DHMZ.

Na X-u su izvijestili o grmljavinskom nevremenu u nekim dijelovima Hrvatske te upozorili na dolazak i razvoj novih i još intenzivnijih. Savjetuju praćenje radarskih slika na njihovim web stranicama.

Oglasili su se i iz Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a. Mole građane da prate vremenske prognoze i upozorenje DHMZ-a kako bi na vrijeme poduzeli potrebne mjere zaštite. Upozoravaju na grmljavinsko nevrijeme i dolazak hladne fronte. Moguće su nevere uglavnom na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana.

image
Ivana Grgic/Cropix

Nad sjevernom Italijom i sjevernim Jadranom razvija se ciklona a s njom povezane frontalne zone premještaju se u valovima sa sjevernog Jadrana prema unutrašnjosti, prognozirao je za N1 meteorolog Bojan Lipovšćak.

Danas će vrijeme biti oblačno uz pljuskove, grmljavinu i udare vjetra.

Na srednjem i južnom Jadranu te u Slavoniji i Baranji prognozira grmljavinu u poslijepodnevnim satima. Nad planinama središnje Bosne doći će do jakog razvoja grmljavinskih oluja koje će se poslijepodne brzo premještati nad međurječje Save i Drave.

Uz olujne udare vjetra i obilne oborine moguća je tuča osobito u okolici Požege i Slavonskog Broda te u Baranji. Na Jadranu će puhati jako, a na jugu Dalmacije olujno jugo koje će u drugom dijelu dana oslabiti i okrenuti na lebić. Najviša dnevna temperatura od 22 do 26°C, a u Slavoniji i Baranji i do 27°C.

24. svibanj 2024 05:39