StoryEditorOCM
ŠibenikPredstavili se Slovenci

Impol grupa izložbom o 80 godina tradicije aluminija u Šibeniku i prezentacijom planova predstavila se lokalnoj zajednici u Šibeniku: Najviše ćemo proizvoditi dijelove za automobilsku industriju

30. svibnja 2018. - 15:37

Izložbom fotografija u Gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić i javnim predstavljanjem slovenske Impol-grupe, novog vlasnika šibenskog TLM-a, obilježena je 80-godišnja povijest aluminija u Šibeniku, od Ivanala u Lozovcu (1937. g.) kojem je osnivač i vlasnik obitelj Ivanović, preko Tvornice lakih metal Boris Kidrič u šibenskim Ražinama, do slovenskog Impola (2017.).

Izložbu, na kojoj su se okupili brojni bivši TLM-ovci koji su razvoju Tvornice dali izniman doprinos te predstavnici gradkse i županisjke vlasti, zajedno su otvorili šibenski gradonačelnik Željko Burić i potpredsjendik Upravnog odbora Impol grupe Vladimir Leskovar, a o poslovnim planovima, investicijskim ulaganjima i vizijama slovenske aluminijske kompanije govorio je Andrej Kolmanić.

Impol je osnovan 1825. godine u Slovenskoj Bistrici a proizvodnju započinje s bakrom, da bi tek 1950-1951. prešli na aluminij. Tvrtka danas ima 2300 zaposlenih i tvornice u Sloveniji, Srbiji (Seval, Sevojno) te u Hrvatskoj (TLM Šibenik).U zadnjih deset godia u razvoj su investirali 460 milijuna eura, a plan im je do 2025. ostvarivati godišnju proizvodnju od 400 tisuća tona aluminijskih proizvoda.

Gdje je tu mjesto TLM-a, odnosno nove tvornice Impol-TLM-a? O tome je Šibenčanima govorila direktorica tvrtke Marijana Lažeta koja u Šibeniku najavljuje do 2025. godine proizvodnju od preko 200 tisuća tona i ulaganje od 80 milijuna eura.
Impol TLM Šibenik trenutno ima oko 400 zaposlenih, a proizvode 15 tisuća tona folija, uglavnom za domaće tržište (Aluflexpack), 40 tisuća tona toplovaljanih traka koje uglavnom odlaze u Impolovu tvronicu u Slovenskoj Bistrici kao sirovina, te 40 tisuća tona limova i hlanovaljanih traka za europsko i američko tržište.

Impol uz Šibenik vezuju dva ključna datuma: 31. ožujka 2016. kad je pod paskom Impola iz TLM-a izašao prvi svitak, i 28. svibnja 2016. kad je na ključnom valjaoničkom stroju- toplom valjku, izbio veliki požar čije štete su sanirane tri mjeseca.

-TLM Aluminium u stečaju smo kupili na javnoj dražbi potkraj listopada 2017. (do tada je Impol uzeo TLM u zakup), za koji smo dali ponudu od 73 milijuna kuna iako je početna cijena bila 1 kunu. No, ne postoji nikakva pravna veza između Impol TLM-a i TLM Aluminiuma niti mi možemo preuzeti obveze bivše tvrtke stvorene u prošlosti- naglasio je Kolmanić.

Impol TLM je već u prvoj godini svoga poslovanja, 2017. realizirirao preko 71 tisuću tona proizvoda, a u ovoj godini plan je nešto preko 90 tisuća tona. Do kraja 2025. u šibenskim Ražinama trebalo bi ostvariti proizvodnju od preko 200 tisuća tona aluminija.

-To će biti veliki zalogaj- kazala je iskreno Lažeta, direktorica Impol TLM-a- ali mi se ne bojimo- poručila je, optimistično vezujući budućnost šibenske tvornice dominantno uz automobilsku industriju za koju se uveliko pripremaju, a na prvoj opremi koja će biti u funciji proizvodnje dijelova za auto-industirju u Šibeniku, počet će se raditi potkraj ove godine.

Cilj ovog predstavljanja Impola u Šibeniku je nastojanje, kako su kazali vodeći ljudi kompanije, da se što prije i što više integriraju u lokalnu zajednicu, jer je to pretpostavka svakog uspješnog poslovanja.

08. svibanj 2024 15:52