StoryEditorOCM
ŠibenikDan otvorenih vrata

Industrijsko- obrtnička je postala najpopularnija šibenska srednja škola; I djeca su shvatila, hit je biti vodoinstalater!

8. studenog 2018. - 09:32

Industrijsko-obrtnička škola imala je svoj Dan otvorenih vrata kojim se uključila u obilježavanja Europskog tjedna vještina stečenih u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju.

Ta šibenska srednja škola već je treću godinu nositeljica navedenog europskog programa u Šibensko-kninskoj županiji, a puno je, naime, razloga zbog kojih je izabrana. S ukupno 254 učenika i učenica, puno praktične nastave, Erasmus+ projekata, stručnih ekskurzija i prakse u zemljama Europske unije, a prije svega zbog zanimanja s kojima nakon školovanja nije teško naći posao, Industrijsko-obrtnička škola postaje sve popularnija među učenicima. Koliko je poželjno imati zanat u rukama, već zna i budući vodoinstalater Mateo Rakić, učenik 3. razreda, koji je na Danu otvorenih vrata s još nekoliko svojih kolega u vodoinstalaterskoj radionici predstavljao i objašnjavao prednosti svog zanimanja.

– Ovo je zanimanje s kojim se može puno zaraditi, ima dosta posla, a posao nije težak… Ovdje sada predstavljamo plastične cijevi s kojima je lako raditi i jeftinije su. Na drugom stolu su skuplje, ali su i bolje… – rječit je Mateo.

Upisni rekord

Industrijsko-obrtnička škola u ovoj je godini zabilježila i jedan rekord. U prve razrede upisalo se 89 učenika što nije zabilježeno u zadnjih 10 godina. Većina zanimanja bila je popunjena još u prvom upisnom roku, što baš i nije bila dosadašnja praksa, a za bolji imidž škole i porast interesa za trogodišnja strukovna zanimanja, zaslužni su i Dani otvorenih vrata, vjeruje ravnatelj škole Zoran Živković.

– Naš je cilj promocija strukovnih zanimanja. Naši najbolji učenici na Danima otvorenih vrata predstavili su svoja zanimanja praktičnim radom. Predstavili smo i naše Erasmus+ projekte u sklopu kojih svake godine 40-ak naših učenika ide na praksu u druge zemlje EU-a. Želimo poslati poruku osmašima i njihovim roditeljima da strukovna zanimanja mogu biti vrlo zanimljiva, a ako se izvode kvalitetno mogu razviti i kreativnost učenika. Možemo se pohvaliti i vrijednim donacijama. Električni automobil smo dobili od hrvatske tvrtke Dok-ing koja proizvodi specijalizirana vozila za razminiranje, a izravno iz tvornice dobili smo i novu karoseriju Renaulta Twinga da bi naši autolimari i automehatroničari imali kvalitetnu nastavu. Za potrebe škole i za praktičnu nastavu u našoj garaži služit će i električni automobil – kazao je Živković.

Sve poželjna zanimanja

Podsjetio je kako osim autolimara i automehatroničara, zanimanja koje objedinjuje automehaničara i autoelektričara, škola nudi i druge trogodišnje programe: za vodoinstalatera, elektroinstalatera, instalatera grijanja i klimatizacije i tehničkog crtača dok je brodski elektroničar četverogodišnje zanimanje, nakon kojeg se može i na fakultet. Skupini osmaša iz OŠ "Juraj Šižgorić" upravo je to objašnjavao nastavnik Joso Pulić koji predaje elektrotehničku grupu predmeta.

– Brodski električar novo je zanimanje u našoj školi nakon kojeg se može polagati i državnu maturu te upisati fakultet. Taj smjer dobra je priprema za pomorske i elektrotehničke fakultete – istaknuo je Pulić.

Ipak, učenici i roditelji nisu bili jedini dobrodošli u Industrijsko-obrtničkoj školi. Eleonora Rupić, profesorica engleskog jezika i koordinatorica Erasmus+ projekata, jedna je od glavnih "krivaca“ za Dan otvorenih vrata.

– Ova je manifestacija otvorena i za sve građane, koji se mogu informirati o korištenju obnovljivih izvora energije, jer naša škola na tomu puno radi, a imamo i neke projekte vezano uz to. Također, i o uvođenju zemnog plina u domaćinstva. Imali smo prije zanimanje plinoinstalater, ali posljednjih godina nema dovoljno zainteresiranih učenika, iako se đacima nudila i stipendija, a postoji i velika potreba tržišta. Zato ovakvim manifestacijama želimo predstaviti prednosti trogodišnjih strukovnih zanimanja i mislim da se svijest, prije svega kod roditelja, ipak polako mijenja. Prije su željeli dijete upisati u bilo koji program, ali samo da je četverogodišnji. Ljudi su sada shvatili da svako dijete ne može ići na fakultet – kazala je Rupić.

03. lipanj 2024 15:22