StoryEditorOCM
Šibenikšibenski gastro brend

Jedan od najboljih hrvatskih chefova objasnio zašto pidoča ima posebno mjesto na njegovom jelovniku

Piše Šibenski.hr
4. rujna 2023. - 20:29

Dagnja ili po šibenski pidoča stoljećima se blaguje na ušću rijeke Krke. Otvaranje Centra za marikulturu, gdje će se školjke strojno čistiti i pakirati, uz kontrolu kakvoće, trebalo bi osigurati veću dostupnost tržištu. Na taj se način ta vrlo hranjiva namirnica i najpopularnija školjka želi dodatno promovirati među ljubiteljima plodova mora, piše HRT

Kilometarsko sljubljivanje Krke i mora idealno stanište za dagnje.

- Traži da bude u jednoj vodi, mješavina vode i mora. I na toj dubini najbolje uspijeva, za HRT Dnevnik Božo Petričević, uzgajivač školjki. 

- Za razvoj školjkaša, koji se hrane filtracijom, imamo situaciju jer imamo brojne nutrijente, razvoj fito i zooplanktona kojim se školjkaši hrane, objasnila je mr. sc. Anita Babačić Ajduk, biologinja. 

Uzgajivači su svježe izvađene dagnje dosad morali čistiti na platformama satima, po ljetnoj žezi.

- Ovo će biti naše prvo čišćenje u otpremnom centru Šibenik, kazao je Petričević. 

Vrijeme i trud štedi im pogon vrijedan gotovo milijun eura, financiran većinom europskim novcem. Od uzgajališta do kupca školjke se ovdje čiste, sortiraju i pakiraju.

- Ona dolazi u naš otpremno-purifikacijski centar na čišćenje u ovakvome obliku, a izlazi gotov proizvod, objasnio je Ivan Jelić, tehničar u Centru za razvoj marikulture. 

image

Pidoča je pravi šibenski gastronomski brend

TZ Šibensko-kninske županije

Kapacitet strojeva je tona dagnji na sat.

- Vjerujem kroz idućih nekoliko godina da bi ovaj centar mogao imati snažniji utjecaj na razvoj marikulture na našem području, rekao je Zoran Belak, ravnatelj Razvojno-inovacijskog centra AluTech. 

Šibenski arheolozi govore o 7 tisućljeća tradicije uživanja u dagnjama na ovome području. Posebno joj je mjesto na jelovniku posvetio i jedan od najboljih hrvatskih chefova. 

- Ona je stvarno jako bogata sa željezom, s mineralima, s omega 3 kiselinama. I stvarno jedna namirnica za poželjet. Za mene osobno ovo je tradicija i ovo su najbolji okusi šibenskog kraja, objasnio je chef Rudolf Štefan, ugostitelj. 

Zaton kod Šibenika, mjesto zagrljeno uzgajalištima dagnji, toj je školjci posvetio i posebnu "feštu" na kraju ljeta pidočijadu.

- Kako je otočanima srdela bila važna, tako je nama pidoča. Ona je naša hraniteljica oduvijek, rekla je Ivanka Čoga, Zaton. 

Od mora do stola u što kraćem roku i što češće. Pidoča je tako na dobrome putu da postane šibenski gastronomski brand, javlja HRT

27. travanj 2024 14:49