StoryEditorOCM
ŠibenikBIT ĆE ZANIMLJIVO

U organizaciji Supertoon festivala u Šibeniku se priprema niz radionica, projekcija, izložbi...evo detaljnog programa

Piše T. V.
20. svibnja 2024. - 19:20

U Šibeniku kreće nova sezona programa " ANIMATION SHOTS " - cjelogodišnjeg niza radionica, projekcija, izložbi i predavanja iz područja vizualnih umjetnosti u organizaciji SUPERTOON FESTIVALA.

Od  24. do 26. svibnja održati će se projekcija projekcija animiranih filmova u sklopu programa predstavljanja FLIPBOOK FILM FESTIVALA iz Skopja, izložba radova iz produkcija FLIP BOOKA izdavačke kuće i radionica animacije za djecu PLANKTOON.

1.PROJEKCIJE: KUĆI UMJETNOSTI ARSEN

U petak 24. svibnja 2024. u 21:00 sati u KUĆI UMJETNOSTI ARSEN održat će se projekcija kratkih animiranih filmova u sklopu predstavljanja FLIPBOOK FILM FESTIVALA iz Skopja, Makedonija, gdje ćemo vam ponuditi samo najbolje, nagrađivane filmove sa tog festivala.

Filmska produkcija Flip Book osnovana je 2011 godine i posvećena je produkciji animiranih filmova najvažnijih makedonskih autora te otkrivanju i promoviranju mladih autora. U posljednje tri godine iz studija Flip Book s premijerama su predstavljeni sljedeći filmovi: omnibus "Nebidnina" (od četiri autora) inspiriran djelima Ace Šopova, kratki animirani film "Jadica" u režiji Ivana Ivanovskog, animirani film "Vida i Dobre" Vladimira Lukasha, a filmska ekipa Flip Booka trenutno radi na sljedećim filmovima: "Nijemi filmovi", "Žigolo", "Diogen", "Ljudi Rode" itd.

Nadalje, Flip Book DOOEL se pojavljuje i kao organizator Flipbook Film Festivala od njegovog osnutka 2019. godine te iza sebe ima četiri uspješna izdanja koja približavaju umjetnost animiranog filma skopskoj i makedonskoj publici. Kao prateće aktivnosti festivala izdvajamo brojne radionice za animirani film u suradnji s Gradom Skopjem, Ministarstvom kulture, Agencijom za film i srednjom umjetničkom školom "Lazar Ličenoski" i Fakultetom likovnih umjetnosti iz Skopja, čiji su učenici i studenti uključeni u projekt "Animacija kao primijenjena umjetnost".

Osim radionica za scenarij, produkciju i postprodukciju animiranog filma, izdvajamo i brojne izložbe crteža, kolaža, slika, fotografija i instalacija tijekom festivalskih dana i tijekom cijele godine. Dio festivalskog programa, točnije, prošlogodišnji pobjednici u četiri kategorije koje ćete moći pogledati na projekciji su:

 

     • Najbolji animirani film,

Amok - Directed by: Balázs Turai, 14:21

     • Najbolji studentski film,

For The Record - Directed by: Gregor Wittich, Gwenola Heck, Ilya Lorenz

Barrett, 5:27

     • Najbolji animirani dokumentarac,

Granny’s Sexual Life - Directed by: Urška Djukić, Émilie Pigeard, 13:40

     • Najbolji glazbeni spot,

Stare - Directed by: Nikola Radulovikj, 3:37

     • Posebno priznanje EkoSvest,

Whale’s song - Directed by: Adeline Faye, 11:50

O tome kako je bilo na dosadašnjim izdanjima festivala, ali i o animatorskoj i kulturnoj sceni Skopja razgovarat ćemo s Krstom

Gospodinovskim, jednim od organizatora FLIPBOOK FILM FESTIVALA, prije samih projekcija.

2. IZLOŽBA: STUDIO GALERIJE SV. KRŠEVAN (EX GALERIJA MATIJA)

U subotu 25. svibnja 2024. u 20:00 sati u STUDIJU GALERIJE SV. KRŠEVAN (EX GALERIJA MATIJA) održat će se izložba radova iz produkcije FLIP BOOKA izdavačke kuće iz Skopja, Makedonija, koja je u posljednje tri godine izdala i promovirala sljedeća izdanja: grafičke knjige "Void" Ivana Ivanovskog i "Mikromonografija" Vladimira Lukasha, "Verlosen-Art Zbornik" Simona Kalajdžijeva, "Nebidnina – grafički omnibus" Krstea Gospodinovskog, Ivana Ivanovskog, Žarka Ivanova i Vladimira Lukasha, "Skrši što sudbina gradi" Gaje Smilevske, "Film i Filmska pismenost" Daniele Stankovske Plačkovske, "Skopsko haiku" Aleksandra Prokopieva i Maje Stefanovske, itd. Dio ovih izdanja, kao i originalne strip table i popratne elemente, moći ćete vidjeti na izložbi.

3. RADIONICA: STUDIO GALERIJE SV. KRŠEVAN (EX GALERIJA MATIJA)

PLANKTOON – radionica animacije za djecu

subota 25.5./10:00 - 12:00 sati

nedjelja 26.5./10:00 - 12:00 sati

Voditeljica Laura Martinović, umjetnica koja radi u tradicionalnom i digitalnom mediju eksperimentalnu i 2d animaciju i ilustraciju, održat će dvodnevnu kreativnu radionicu animacije za mlađu djecu (od 8 do 14 godina). Polaznici radionice će s voditeljicom koristiti razne tehnike te naučiti izgraditi vlastiti lik po svojoj priči. Na radionici će naučiti što je to animacija, kako nastaje animirani film i moći napraviti svoju prvu animaciju. Stvaranje i zabava odvijaju se u maloj grupi, do 10 polaznika. Radionica će se održati u dva susreta, u subotu 25. 5. i nedjelju 26. 5. u Galeriji Matija (Ulica Petra Nakića bb) od 10 do 12 sati.

Pohađanje radionice se ne plaća. Zainteresirani se mogu prijaviti na mail radionica@supertoonfestival.com najkasnije do 23. 5. 2024, odnosno do popune radionice polaznicima. Broj polaznika je ograničen i polaznici će se primati po redosljedu slanja prijave. Na prvi susret s voditeljicom Laurom Martinović treba doći u subotu, 25. svibnja u 9:30 sati u Galeriju Matija prije samog početka radionice.

02. lipanj 2024 11:55