StoryEditorOCM
ŽupanijaVratili se iz Šangaja

Mali primoštenski robotičari Marisa i Benjamin oduševili Kineze

5. prosinca 2017. - 18:28



Učenici 3.razreda OŠ Primošten Benjamin Aron Balogh i Marisa Perković s mentoricom Amalijom Pancirov sudjelovali su na World Educational Robotics (WER), svjetskom natjecanju u robotici održanom u Šangaju. Benjamin i Marisa u Kinu su otputovali nakon što su u rujnu u Zagrebu postali državni prvaci u kategoriji nižih razreda i time se plasirali na svjetsko natjecanje gdje su se za titulu najboljih natjecali s još 8 000 robotičara iz dvadesetak zemalja.

Njihov robot Abilixom kojeg su programirali i uvježbavali za rješavanje određenih zadataka ovaj im put nije donio medalju, ali se mali Primoštenci u Hrvatsku ipak nisu vratili praznih ruku.

-Osim medalja za najbolje rezultate u programiranju, osvajaju se i nagrade u kategorijama kao što su izrada timskog videa, prezentacija svoje zemlje i rada u robotici, a nagrađuju se i posebne kreativnosti u rješavanju problemskih zadataka. Tim iz Primoštena osvojio je nagradu za najbolje napravljen WER video, kojim su predstavili sebe, svoje mjesto, te svoje ideje o robotima – kaže mentorica Amalija Pancirov, profesorica hrvatskog jezika i knjižničarka u primoštenskoj školi koja vodi grupu malih robotičara i zaslužna je, u suradnji s Institutom za razvoj i inovativnost mladih (IRIM), za afirmaciju robotike u toj školi.

-U dalekoj Kini naši su mali robotičari promovirali svoj Primošten. Sudionicima natjecanja i u hotelu u kojem su bili smješteni podijelili su mnoštvo letaka o Primoštenu, a Kinezi su pokazali veliki interes za naše prekrasno mjesto i za Klodiju, kako oni zovu Hrvatsku – ističe Pancirov.

Nastup na svjetskom robotičarskom natjecanju u Kinu za primoštenske robotičare bilo je zabavno i vrijedno iskustvo i poticaj da nastave s radom, no da nije bilo privatnih donacija i pomoći primoštenske hotelske kuće koja se pobrinula za prijevoz do zračne luke u Zagrebu te Grada Zagreba koji je platio avionske karte, Općine Primošten koja im je darovala 5.000 kuna i prijenosna računala te Šibensko-kninske županije koja im je također donirala dva prijenosna računala, pitanje je bi li Marisa i Benjamin, oslanjajući se na hrvatski obrazovni sustav, uopće vidjeli Kinu!
 

23. svibanj 2024 14:01