StoryEditorOCM
Županijašibenski memento

Vuk Mandušić iz Rupa hrvatska je dika, ali još čeka da postane i turistička atrakcija

Piše Joško Čelar
11. svibnja 2024. - 18:58

Naslov za ovaj Memento smo uzeli iz uvodnih stihova poeme o Vuku Mandušiću iz Rupa, koji je junački poginuo 1648. u borbi s Turcima, autora fra Stojana Damjanovića, visovačkog franjevca koji ga je opjevao u svojoj knjizi “Visovac Gospina oaza mira”.

Vratila su nam se sjećanja na legendu naše Zagore koja nije potamnjela do danas. Još prije 28 godina, 1998. godine, Rupljani su u središtu mjesta kraj škole postavili spomen-obilježje o 350. godišnjici Vukove smrti. Postoji mišljenje kako se rupska legenda Mandušić i nije zvao Vuk već Mate, o čemu postoje naznake. Imenom Vuk naziva ga P. P.  Njegoš u svome epu “Gorskom vijencu”, gdje ga je kao značajnog lika iz uzavrelog doba borbe protiv Osmana, ‘posudio’ pisac.

image

Kuća Vuka Mandušića u Rupi

Joško Čelar/

Stare Vukove kuće, onakve kakvu smo snimili prije 28 godina, više nema. Sada je to zdanje obnovom poprimilo suvremeni izgled, a pripadalo je pok. Mati Čavčiću koji ju je preuredio nakon svog povrata iz Njemačke, gdje je imao radionicu za izradu drvenih kipova svetaca. Od čega smo zbirku vidjeli i u Matinu domu 2010. godine.

Mate nam je tom prigodom pokazao i kutak prostorije u prizemlju koji se do danas očuvao iz Vukova doba.

To je staro ognjište, gdje su posada branitelja i domaćini kuhali i zimi se grijali. Debeli zidovi kuće - utvrde imali su brojne otvore kroz koje su za vrijeme turske opasnosti radi obrane Rupa virile cijevi pušaka kremenjača, što je vidljivo na našoj fotografiji.

image

U ovom kutu su se grijali junaci dok su čekali Turke

Joško Čelar/

Za slučaj nužde, kuća je imala nekoliko izlaza. Od svega toga, nažalost, više nema traga.

Jedino Vukova sablja ubojita čuva se u vitrini visovačkog muzeja. Jednom smo je držali u ruci.

Na početku Domovinskoga rata 1991., Rupe su najteže stradale od svih mjesta u zaleđu tadašnje Općine Šibenik. Srpski pobunjenici to su mjesto imali na zubu, opljačkali su ga i spalili do temelja, a župnu crkvu sv. Ante raznijeli eksplozivom.

Nakon pobjedonosne Oluje i završetka agresivnog rata, Rupe su temeljito obnovljene. U mjestu stalno živi oko 250 žitelja, iako ih je ranije bilo više od tisuće.

image

Mate Čavčić je povijesnu kuću obnovio, ali i sačuvao izvorno ognjište

Joško Čelar/

Za svoje Rupe, toliko zauzeti Mate Čavčić nam je pokazao i malu kuću potleušicu s kovom od kamenih ploča, za koju se vjeruje da se u njoj rodio rupski junak.

A od svega toga Rupljani nisu napravili nikakvu turističku atrakciju.

Legenda o Vuku živi u njihovim srcima.

29. svibanj 2024 12:59