StoryEditorOCM
Split‘LIJEPA PRIČA‘

Doznali smo koliko je roditelja djece na liječenju u KBC- Split do sad koristilo smještaj u ‘Četiri palme‘. Poražavajuće

Piše Božidar Lončar
20. studenog 2023. - 16:02

Od ideje do realizacije projekta Četiri palme prošlo je šest godina - tri godine je bio u ladici, a onda je objekt otvoren s dvije i pol godine zakašnjenja, ali ni tada nije zaživio u cijelosti. Nakon konstantnih upita Gradu, kontradiktornih odgovora, čak i podsmijeha te mantre o "lijepoj" priči od predstavnika Grada, komunikacija je stala 30. kolovoza.

Roditelji su putem društvenih mreža nastavili tražiti stan za najam što nas je alarmiralo. I onda, odjednom, stigao je 5. listopad. Crvena vrpca, fotografiranje i "lijepa priča". Kuća za roditelje s prebivalištem van Splita čija se djeca liječe u splitskom KBC-u konačno je otvorena. "Svega" 10 mjeseci od otvaranja "Četiri palme". 

image
Grad Split

S obzirom na povijest, zanimalo nas je hoće li se kasniti i s primanjem roditelja. Kada smo na letke i protokol "čekali" mjesec dana pitali smo se koliko će se čekati na primanje prvih roditelja. 

Suhoparni odgovor od Grada stiže 27. listopada i nakon toga komunikacija opet staje. Dva upita smo poslali o tome koliko je točno roditelja koristilo Kuću za roditelje od otvaranja. Ništa.

I onda, neslužbeno, otkrijemo kako je Kuću za roditelje u 45 dana od otvaranja koristila – jedna obitelj, odnosno jedan slučaj!

Da ponovimo, jedan. Zašto? Šest godina čekanja, pa skoro godina dana za sređivanje objekta, izrada protokola i letaka više od mjesec dana, uključivanje KBC-a mjesec dana prije otvaranja Kuće. Čovjek bi na prvu rekao, manjak interesa.

image
Grad Split

Međutim, kad malo bolje pogledamo, što su Grad i KBC Split učinili da ta informacija bude dostupna što većem broju korisnika? Osim šturog priopćenja iz Banovine i par fotografija u listopadu, kao i informativnog letka o uvjetima za prijavu - ništa više.

I nakon otvaranja Kuće nastavljamo pronalaziti priče osoba koja dođu u Split u bolnicu iz drugih gradova i pri tome ovise o "dobrom samaritanstvu" kako bi stigli na autobus. 

image
Grad Split

Tako smo prije desetak dana objavili priču Zadranke koja je s djetetom bila u bolnici u Splitu te bi zakasnila na autobus da nije bilo nepoznatog dobročinitelja.

Možda nije znala kako je Grad Zadar 19. listopada iznajmio stan u Splitu za potrebe roditelja čija se djeca moraju liječiti van Zadra. Grad je bio u potrazi za stanom skoro pet mjeseci i pronašao ga tek nakon dva natječaja jer se na prvi nitko nije javio.

Da ponovimo, Kuću za roditelje mogu koristiti roditelji s prebivalištem van Splita čije dijete liječnik opće prakse upućuje KBC-u Split. Lista se onda sastavlja na temelju materijalnog statusa, ne uključujući težinu bolesti i duljinu liječenja djeteta.

"Lijepa priča". Kako kome.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. svibanj 2024 03:55