StoryEditorOCM
SplitLIJEPI NOVCI

Grad blagoslovio donaciju Gospi od Zdravlja. Iznos je poznat, a crkva će morati Puljku podnijeti sve račune

Piše Sandi Vidulić
12. svibnja 2024. - 15:46

Gradonačelnik Ivica Puljak donio je Zaključak o davanju donacije za obnovu crkve Gospe od Zdravlja. Grad Split osigurat će 20.000 eura Samostanu Gospe od Zdravlja.

Izvršavanje radova u organizaciji je Samostana koji je dužan, po završetku radova, dostaviti račune u Banovinu najkasnije do konca ove godine. U Zaključku o darovanju se ne navodi o kojim radovima je riječ.

Obnova crkve traje nekoliko godina, do sada je obnovljen krov i krovna konstrukcija, očišćene su (ispjeskarene) kamene zidne površine izvana, a na stranicama Župe Gospe od Zdravlja neutralno kažu da su "postavili novi križ i osvježili natpis na pročelju".

No, intervencije na pročelju Gospe od Zdravlja sa izmjenama križa i pozlatom slova na pročelju naišle na osude zagrebačke arhitektice i konzervatorice dr. Zrinka Paladino koja je doktorirala na djelu Lavoslava Horvata, autora ove crkve. Istaknula je kako je kombinacija funkcionalističke arhitekture s pročišćenim klasicizmom kakvu je primijenio Horvat na Gospi od Zdravlja jedan od najboljih primjera međuratne sakralne arhitektura.

image
Saša Burić/Cropix

Obnova ‘Krista Kralja‘

Pozlaćivanje slova na pročelju, izmjene postolja i proporcija križa koji je na tri strane "dorađen" sa zlatnim kockicama, Paladino je proglasila za nedopustiva odstupanja od izvorne ideje. Prozvala je i konzervatore koji su odobrili takve intervencije u zaštićenu kulturnu baštinu.

Nakon Božića započeta je obnova crkve iznutra. Na stranicama Župe krajem siječnja detaljno su opisali brojne građevinske i restauratorske radove koje namjeravaju poduzeti kako bi se crkva temeljito obnovila.

Namjerava se obnoviti lađe crkve, očistit će se oltare, izolirali pod i staviti nove podnice, ožbukati zidove, obnoviti svod, postaviti nove prozore, električne instalacije, rasvjetna tijela, uređaje za grijanje i hlađenje, te očistiti stubove. Ali, to nije kraj, jer na koncu slijedi obnova velike freske.

image

Freska Ive Dulčića ‘Krist Kralj‘ freska na zidu Gospe od zdravlja bit će također restaurirana
 

Saša Burić/Cropix

- Nakon svih radova, obnovit ćemo i fresko sliku Ive Dulčića "Krista Kralja" - poručuju iz župe Gospe od Zdravlja. Dulčićev "Krist Kralj" iz 1959. je najpoznatije poslijeratno slikarsko djelo naše sakralne umjetnosti. U početku je slika izazvala kontroverze između konzervativnog dijela svećenstva i povijesničara umjetnosti koji su prepoznali njezino značenje, danas je općeprihvaćeno remek-djelo nacionalne baštine, za vjernike je intimistična unatoč velikim dimenzijama koje zauzimaju čitav zid crkve iza glavnog oltara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. svibanj 2024 10:56