StoryEditorOCM
Splitvrag je u detalju

Ovu tipičnu splitsku socijalističku zgradu iz prosjeka izdvaja inventivnost jednog stanara. Što kažete na inovaciju?

Piše P. Č.
13. prosinca 2023. - 08:54

Jedna od tipičnih splitskih zgrada izgrađenih u kasnom socijalizmu, na adresi Tršćanska 53, preko noći je postala atipična. Iz nepravedno ozloglašenog prosjeka izdvojila ju je osebujna inventivnost jednog od stanara zgrade.

Odvod kondenzata od klima uređaja probijen kroz dio fasade bez otvora, inače često namijenjen reklamama za političare koji se natječu na lokalnim izborima ili za modele koji reklamiraju donje rublje, uočljiv je oku izvježbanom za detalje. Može se reći da je na djelu paradoks.

Iako se protivi svakoj logici, pa i estetici, ako je upotreba te riječi dopuštena u kontekstu zgrade nastale u epohi koja je povrh svega cijenila funkcionalnost, riječ je o diskretnoj intervenciji na vanjštini objekta. Minimalističko nasilje nad praznim prostorom ne izaziva zgražanje, ali ni ravnodušnost.

image

Ventilacijski otvor na fasadi

Čitatelj

Neskloni zadržati se na površnom promatranju, odlučili smo obratiti se zaposleniku jedne od tvrtki zaduženih za upravljanje zgradama koji je htio ostati anoniman:

– Da odvod kondenzata kapa po prolaznicima sa fasade i to još sa tko zna koje visine, zahtjeva izvid Inspekcije zadužene za to i promptno postupanje. Dakle, izvid i nalog za vraćanje u prvobitno stanje. – rekao nam je.

– Odvodi kondenzata riješeni su gradskom uredbom o komunalnom redu. – zaključio je naš sugovornik.

Hoće li samovolja jednog stanara ostati usamljeni primjer ili presedan koji će ohrabriti građevinske inicijative ostalih stanara? Hoće li i ostali stanari napustiti ustaljene obrasce ponašanja i početi s većom dozom ležernosti shvaćati građevinske zahvate, odgovorit će vrijeme.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. svibanj 2024 16:29