stdClass Object ( [id] => 1387970 [title] => Vlasnik kultne splitske gostionice je prvak Hrvatske u automobilizmu! Uf, kakve ‘mašine‘ ima u garaži, ‘boli glava‘ [alias] => vlasnik-kultne-splitske-gostionice-je-prvak-hrvatske-u-automobilizmu-uf-kakve-masine-ima-u-garazi-boli-glava [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Biti prvak iz Splita i nije neka posebna vijest, bar ih grad pod Marjanom ima u skoro svim sportovima. Ne nosi se titula "najsportskijega grada na svitu" uzalud. Osim toga u Splitu postoje i sportovi iza kojih ne postoji adekvatna infrastruktura, ali opet iznjedre prvaka. Mogli bismo nabrajati mnogo toga, no zadržat ćemo se ovaj put na novom/starom prvaku u automobilizmu Petru Dajaku, koji je krajem travnja na mađarskom Balatonu osvojio titulu prvaka u kružnim utrkama u Diviziji 5.

I baš u toj utrci u konkurenciju 22 vozača se trebalo dokazati, startao je Dajak s posljednjeg mjesta i na kraju stigao do pete pozicije, što je bilo dovoljno za potvrdu naslova prvaka. Nije to poput Formule, pa da imate odlaske u box, ovdje je trebalo pokazati i majstorstvo na stazi. A gdje je u Splitu staza, kako trenirati za takvo nešto? Nema je. Na treninge se nerijetko ide do Grobnika!?

---

image

‘Želim mladima u klubu prenijeti što više znanja, da znaju u što ulaze, nije sve tako sjajno kao što izgleda‘

AK Split Motorsport
---

Ako očekujete nekog mladog, nabrijanog "drivera" kojem je noga vječno na gasu, varate se. Pred vama je ozbiljan 47-godišnjak, sin, suprug i otac troje djece, kojem je automobilizam zapravo hobi i koji se brine za obitelj, pa tek onda juri stazama. Uz to, Petar je, ali i cijela obitelj Dajak, prilično zatajan, iako je kuća prepuna pehara i medalja, nije baš da je "gostovao" po medijima.

---

image

‘Želim mladima u klubu prenijeti što više znanja, da znaju u što ulaze, nije sve tako sjajno kao što izgleda‘

AK Split Motorsport
---

Prvi mačići...

– Teško smo i na ovo pristali, ne volimo baš po medijima biti. Ne razlikujemo se od ostalih splitskih obitelji, radimo svoj posao, djeca su u školi... Ali eto, zamolili su iz kluba da popričamo, malo promoviramo ovaj naš sport, upoznamo mlade i s automobilizmom i mnogim zamkama koje se kriju, ali i ljepotama ovog sporta – kaže nam Petar, koji su obitelji vodi kultni splitski ugostiteljski objekt Apollo 11, i nastavlja:

– Kod mene se ljubav javila odavno, nekako sam se za volanom uvijek dobro osjećao, imao sam tu koordinaciju potrebnu za vožnju. Još i prije polaganja ispita otac Ivan znao je dati koji đir u našem autu, ali i napomenuti "nećeš ti nikada naučiti voziti". Zapravo su mi njegov odgoj, način i savjeti koje mi je davao pomogli da naučim voziti i uživam u vožnji.

Kako se onda razvila ljubav za utrkama, brzinom…

- Kasnije je to došlo, nije nikako za pohvaliti se i nikome to ne bih preporučio, ali krenulo se iz ulice. Tada je krenula popularna franšiza "Brzi i žestoki" i svi smo željeli biti Paul Walker. Nalazili smo se na gradskim lokacijama, u kasne sate, iza 23 sata pa smo vozili. Srećom to kod mene nije dugo trajalo, upoznao sam Gordana Prenca koji me pozvao da se uključim u klub "Split Motorsport", čiji sam član i danas. Maknuo sam se s ulice i počeo stvarno učiti voziti. Počeo sam nastupati na streetraceu, a vozio sam i autoslalome, zapravo one osnovne stepenice u automobilizmu.

---

image

‘Otac bi mi znao kazati da se ostavim toga jer sam silne novce znao utrošiti samo u popravke‘

Jakov Prkić/Cropix
---

Prva utrka, prve pobjede?

– Prva utrka nije bila nešto za pamćenje, otišao sam s Antonijem Mamušom i odmah odustao na prvom zavoju, bio je neki kvar. Inače sam imao dosta tih pehova u karijeri, dosta tehničkih kvarova koji su utjecali na rezultat. Prva pobjeda je bila u slalomu, vozio sam Audi A4 na utrci u Dubrovniku, staza je bila Orašac – Gromača. Prošlo je već dvadeset godina od tada, imam dosta tih pehara. Ja volim kazati da sam vozio utrke, pobjeđivao i gubio, ali je važno da sam uvijek nešto novo naučio. Svaka utrka je zapravo i životna lekcija.

Je li taj Audi bio prvo natjecateljsko vozilo?

– Nije, počeo sam s automobilima na prednji pogon, prvi je bio Clio s kojim sam vozio slalom utrke, ispite spretnosti, krenuo sam od najniže razine natjecanja, preko prvenstva Dalmacije pa tek onda na prvenstvo Hrvatske. Kasnije se krenulo na brdske utrke po Hrvatskoj i europske utrke. Nakon Clija, kupio sam VW Golf s kojim sam imao puno problema tehničke prirode, otac bi mi znao kazati da se ostavim toga jer sam silne novce znao utrošiti samo u popravke. Kasnije sam uz pomoć prijatelja slagao Audi A4, prvi moj auto s 4x4 pogonom.

Znamo koliko je teško održavati auto, ovakav hobi je strašno skup?

– Da nije obitelji, mojih roditelja i supruge Josipe, ništa ne bi bilo moguće. Oni su moja najveća snaga, vjeruju u mene, prate moje nastupe i znam da im nije nimalo lako kada idem na neku utrku. Njima će sigurno biti najlakše kada završim karijeru. Nekako vidim da će napraviti veliku feštu, ogromnu. Ali sada su moj najveći oslonac, zbog njih želim biti bolji u svemu, kao sin i otac i suprug. Kad sjednem za volanom, mislim na njih, pomolim se i zamolim Boga da me vrati kući njima.

---

image

Petar je član kluba ‘Split Motorsport‘

AK Split Motorsport
------
image
AK Split Motorsport
---

Do kada? Ne znam...

Koliko je teško voziti utrke s obzirom na to da nema onog klasičnog sportskog treninga?

– Jako teško i fizički zahtjevno. Potrebna je izuzetna kondicija i koncentracija. Strpljenje je vrlina svakog vozača. Morate znati da ponekad do natjecanja i staze morate voziti i po sedam-osam sati, lagano, vučete svoju prikolicu i na njoj vozilo. A onda tek staza, gdje je potrebna ona prava simbioza vozača i automobila, jedna utrka ima toliko različitih faktora. Osobno "nikada nisam gazio do kraja" uvijek sam poštovao i automobil i stazu, i to mi se vratilo s odličnim rezultatima. Ali da je lako baviti se ovim, nije. Zbog toga i danas želim mladima u klubu prenijeti što više znanja, da znaju u što ulaze, nije sve tako sjajno kao što izgleda. Znam kako je meni bilo u počecima.

Nismo se baš dotakli puno sporta, ali moram pitati – što je ljepše voziti, brdo ili krug?

– Težak odabir, neće vam nitko dati odgovor. Ja kažem da je "brdo – tvrdo", juri se velikim brzinama, nemate pravo na pogrešku, nema izletnih zona, a opet je izazovno, ispitujete sebe, svoje limite. A opet "krug" nudi svoje čari, nadmetanje, malo je sigurnije, ali je isto tako adrenalinski nabijeno natjecanje, nadmetanje.

---

image

Premda obožava brzinu, vrlo je odgovoran vozač

AK Split Motorsport
------
image

Jedna od jurilica

AK Split Motorsport
---

I ono pitanje koje vam sigurno poslije svakog natjecanje postavljaju – do kada?

– To vam je najbolje pitanje, ali odgovor je – ne znam. Vodi me isključivo ljubav, znam da nam puno puta kazuju da ponekad riskiramo i život za pet eura vrijedan pehar. Da nema svega onog drugog, obitelji, prijatelja, suvozača, cijele te podrške sigurno bi odavno bio kraj. Doći će, ne brinem se, čim osjetim na utrci da više nisam taj, da ne uživam u utrci, povući ću se. I vratiti svojoj obitelji, nastaviti s našim životom. I uživati u svemu tome.

---

image
AK Split Motorsport
------
image
AK Split Motorsport
------
image

Ovaj hobi traži i velika ulaganja

AK Split Motorsport
---

---

TEŽE JE GLEDATI, NEGO VOZITI

​Hvala Bogu, djeca neće mojim stopama

U razgovoru smo se dosta puta dotakli obitelji koja je temelj svega, najveća potpora i oslonac u bavljenju sportom. Nekako ne možemo izbjeći pitanje, je li netko od vaše troje djece zainteresirano za automobilizam?

– Nije, nemaju želje za tim, hvala Bogu. Ali dobro ste me pitali, ne znam kako bih se osjećao da je netko od njih za volanom na utrkama. Lakše je voziti nego gledati nekog svoga. Ne znam kako bi bilo biti na drugoj strani, kao mojim roditeljima, kako bih se snašao u toj ulozi. Sigurno je da bih pomagao logistički u svemu, savjetima. Zapravo, mislim da bih bio kao moj otac koji grinta i prigovara, ali bih stajao uz njih. Znam da će moji roditelji sigurno napraviti feštu kad prestanem voziti – kaže Petar.

---

---

SVAKA ČAST

Bez prometnog prekršaja

Nekako se nameće pitanje kako se ponaša vozač utrka u "običnom" prometu. S obzirom na to da ste iskusili nešto drugačije na stazama, kako je voziti ulicama grada u skladu s prometnim znakovima.

– To je stereotip, osobno vozim obiteljski karavan, nemam niti jedan prekršaj. Nikada mi nije palo na pamet nagaziti na gas, ili voziti malo brže. Poštujem prometne znakove jer je to najbolji način da u prometu sačuvamo sebe, svoje suputnike i ostale sudionike. Treba razdvojiti vožnju na stazi s pripremljenim vozilima od vožnje u "običnom" prometu, to je ogromna razlika. Automobili koje vozim za utrke nisu za "običan" promet, ne mogu se registrirati, nemaju homologaciju. Stoga, u prometu budite oprezni i pametni, poštujte pravila i ostale sudionike i svi ćemo biti sretniji.

---

---

SKUP SPORT

‘Mašine‘ čuva u Cisti Velikoj

Automobilizam morate voljeti, skup je to sport, i nema baš toliko sponzora da biste se mogli baviti isključivo time. Stoga nas je zanimalo što je trenutno "u garaži" hrvatskog prvaka.

– U Cisti Velikoj, gore u Dajacima, na obiteljskom zemljištu sam napravio garažu u kojoj čuvam i brinem se o automobilima. Perjanica među njima je formula Renault Tatuus koja se vozi samo za brdske utrke. Tu je i Lotus koji smo sklapali i sređivali sami, šasiju smo kupili u engleskom Norwichu prije Brexita te smo je dopremili ovdje i onda lagano komad po komad slagali za utrke, i na kraju BMW Z3 coupe koji je za kružne utrke.

Dobro smo kazali "skup sport".

– Pa i je, recimo tek prošle godine sam dobio prvog sponzora u karijeri, i moram priznati da mi je od velike pomoći. Veliku pomoć i potporu pruža naravno obitelj, kao i prijatelji, a kako nisam mehaničarske struke uvijek su tu za servisiranja vozila, dorađivanje, naravno, kada zatreba tu su uvijek i prijatelji iz AK-a "Split Motorsport". Koristim svaki slobodni trenutak za odlazak u garažu, barem tri-četiri puta tjedno. Ima tu puno detalja na kojima treba raditi, izgleda sve kao sitnica, ali upravo se u tim sitnicama i nalazi razlika.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SPLITSKI PAUL WALKER [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => SPLITSKI PAUL WALKER 2 0 6590 2 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-05-08 12:50:14 [created_by] => 3199 [created_by_alias] => Robert Radica [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-05-12 07:05:46 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-05-12 07:05:26 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Vlasnik kultne splitske gostionice je prvak Hrvatske u automobilizmu! Uf, kakve 'mašine' ima u garaži, 'boli glava' page_title=Vlasnik kultne splitske gostionice je prvak Hrvatske u automobilizmu! Uf, kakve 'mašine' ima u garaži, 'boli glava' [metakey] => petar dajak, Apollo 11, automobilski prvak, trkaći automobili, splitski prvak, divizija 5 [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/05\/08\/27037936.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/08\/27037934.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/08\/27037933.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/08\/27037932.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/08\/27043783.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/08\/27043784.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/08\/27043785.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/08\/27043786.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/08\/27043787.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/08\/27043788.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/08\/27043789.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/08\/27043790.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/08\/27043791.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/08\/27043792.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Jakov Prki\u0107\/Cropix","Jakov Prki\u0107\/Cropix","Jakov Prki\u0107\/Cropix","Jakov Prki\u0107\/Cropix","AK Split Motorsport","AK Split Motorsport","AK Split Motorsport","AK Split Motorsport","AK Split Motorsport","AK Split Motorsport","AK Split Motorsport","AK Split Motorsport","AK Split Motorsport","AK Split Motorsport"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

\u2018Svaka utrka je zapravo i \u017eivotna lekcija\u2018<\/p>","","

\u2018Otac bi mi znao kazati da se ostavim toga jer sam silne novce znao utro\u0161iti samo u popravke\u2018<\/p>","","

Petar je \u010dlan kluba \u2018Split Motorsport\u2018<\/p>","","","","","

Premda obo\u017eava brzinu, vrlo je odgovoran voza\u010d<\/p>","

\u2018\u017delim mladima u klubu prenijeti \u0161to vi\u0161e znanja, da znaju u \u0161to ulaze, nije sve tako sjajno kao \u0161to izgleda\u2018<\/p>","

Jedna od jurilica<\/p>","","

Ovaj hobi tra\u017ei i velika ulaganja<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_27037936_1920.jpg":"1920x1080","k_27037936_1280.jpg":"1280x1280","k_27037936_1024.jpg":"1024x1024","k_27037936_640.jpg":"640x640","k_27037936_480.jpg":"480x480","k_27037936_340.jpg":"340x340","k_27037936_220.jpg":"220x220","o_27037936_1280.jpg":"1280x853","o_27037936_1024.jpg":"1024x682","o_27037936_640.jpg":"640x426","o_27037936_480.jpg":"480x320","o_27037936_340.jpg":"340x226","o_27037936_220.jpg":"220x146","h_27037936_1280.jpg":"1280x854","h_27037936_1024.jpg":"1024x683","h_27037936_640.jpg":"640x427","h_27037936_480.jpg":"480x320","h_27037936_340.jpg":"340x227","h_27037936_220.jpg":"220x147","pp_27037936_1280.jpg":"1280x1628","pp_27037936_1024.jpg":"1024x1303","pp_27037936_640.jpg":"640x814","pp_27037936_480.jpg":"480x611","pp_27037936_340.jpg":"340x432","pp_27037936_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2885","hd_27037934_1920.jpg":"1920x1080","k_27037934_1280.jpg":"1280x1280","k_27037934_1024.jpg":"1024x1024","k_27037934_640.jpg":"640x640","k_27037934_480.jpg":"480x480","k_27037934_340.jpg":"340x340","k_27037934_220.jpg":"220x220","o_27037934_1280.jpg":"1280x1923","o_27037934_1024.jpg":"1024x1538","o_27037934_640.jpg":"640x961","o_27037934_480.jpg":"480x721","o_27037934_340.jpg":"340x510","o_27037934_220.jpg":"220x330","h_27037934_1280.jpg":"1280x854","h_27037934_1024.jpg":"1024x683","h_27037934_640.jpg":"640x427","h_27037934_480.jpg":"480x320","h_27037934_340.jpg":"340x227","h_27037934_220.jpg":"220x147","pp_27037934_1280.jpg":"1280x1628","pp_27037934_1024.jpg":"1024x1303","pp_27037934_640.jpg":"640x814","pp_27037934_480.jpg":"480x611","pp_27037934_340.jpg":"340x432","pp_27037934_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2925","hd_27037933_1920.jpg":"1920x1080","k_27037933_1280.jpg":"1280x1280","k_27037933_1024.jpg":"1024x1024","k_27037933_640.jpg":"640x640","k_27037933_480.jpg":"480x480","k_27037933_340.jpg":"340x340","k_27037933_220.jpg":"220x220","o_27037933_1280.jpg":"1280x1950","o_27037933_1024.jpg":"1024x1560","o_27037933_640.jpg":"640x975","o_27037933_480.jpg":"480x731","o_27037933_340.jpg":"340x517","o_27037933_220.jpg":"220x335","h_27037933_1280.jpg":"1280x854","h_27037933_1024.jpg":"1024x683","h_27037933_640.jpg":"640x427","h_27037933_480.jpg":"480x320","h_27037933_340.jpg":"340x227","h_27037933_220.jpg":"220x147","pp_27037933_1280.jpg":"1280x1628","pp_27037933_1024.jpg":"1024x1303","pp_27037933_640.jpg":"640x814","pp_27037933_480.jpg":"480x611","pp_27037933_340.jpg":"340x432","pp_27037933_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_27037932_1920.jpg":"1920x1080","k_27037932_1280.jpg":"1280x1280","k_27037932_1024.jpg":"1024x1024","k_27037932_640.jpg":"640x640","k_27037932_480.jpg":"480x480","k_27037932_340.jpg":"340x340","k_27037932_220.jpg":"220x220","o_27037932_1280.jpg":"1280x853","o_27037932_1024.jpg":"1024x682","o_27037932_640.jpg":"640x426","o_27037932_480.jpg":"480x320","o_27037932_340.jpg":"340x226","o_27037932_220.jpg":"220x146","h_27037932_1280.jpg":"1280x854","h_27037932_1024.jpg":"1024x683","h_27037932_640.jpg":"640x427","h_27037932_480.jpg":"480x320","h_27037932_340.jpg":"340x227","h_27037932_220.jpg":"220x147","pp_27037932_1280.jpg":"1280x1628","pp_27037932_1024.jpg":"1024x1303","pp_27037932_640.jpg":"640x814","pp_27037932_480.jpg":"480x611","pp_27037932_340.jpg":"340x432","pp_27037932_220.jpg":"220x280"},{"size0":"960x720","hd_27043783_1920.jpg":"1920x1080","k_27043783_1280.jpg":"1280x1280","k_27043783_1024.jpg":"1024x1024","k_27043783_640.jpg":"640x640","k_27043783_480.jpg":"480x480","k_27043783_340.jpg":"340x340","k_27043783_220.jpg":"220x220","o_27043783_1280.jpg":"1280x960","o_27043783_1024.jpg":"1024x768","o_27043783_640.jpg":"640x480","o_27043783_480.jpg":"480x360","o_27043783_340.jpg":"340x255","o_27043783_220.jpg":"220x165","h_27043783_1280.jpg":"1280x854","h_27043783_1024.jpg":"1024x683","h_27043783_640.jpg":"640x427","h_27043783_480.jpg":"480x320","h_27043783_340.jpg":"340x227","h_27043783_220.jpg":"220x147","pp_27043783_1280.jpg":"1280x1628","pp_27043783_1024.jpg":"1024x1303","pp_27043783_640.jpg":"640x814","pp_27043783_480.jpg":"480x611","pp_27043783_340.jpg":"340x432","pp_27043783_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1600x757","hd_27043784_1920.jpg":"1920x1080","k_27043784_1280.jpg":"1280x1280","k_27043784_1024.jpg":"1024x1024","k_27043784_640.jpg":"640x640","k_27043784_480.jpg":"480x480","k_27043784_340.jpg":"340x340","k_27043784_220.jpg":"220x220","o_27043784_1280.jpg":"1280x605","o_27043784_1024.jpg":"1024x484","o_27043784_640.jpg":"640x302","o_27043784_480.jpg":"480x227","o_27043784_340.jpg":"340x160","o_27043784_220.jpg":"220x104","h_27043784_1280.jpg":"1280x854","h_27043784_1024.jpg":"1024x683","h_27043784_640.jpg":"640x427","h_27043784_480.jpg":"480x320","h_27043784_340.jpg":"340x227","h_27043784_220.jpg":"220x147","pp_27043784_1280.jpg":"1280x1628","pp_27043784_1024.jpg":"1024x1303","pp_27043784_640.jpg":"640x814","pp_27043784_480.jpg":"480x611","pp_27043784_340.jpg":"340x432","pp_27043784_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_27043785_1920.jpg":"1920x1080","k_27043785_1280.jpg":"1280x1280","k_27043785_1024.jpg":"1024x1024","k_27043785_640.jpg":"640x640","k_27043785_480.jpg":"480x480","k_27043785_340.jpg":"340x340","k_27043785_220.jpg":"220x220","o_27043785_1280.jpg":"1280x853","o_27043785_1024.jpg":"1024x682","o_27043785_640.jpg":"640x426","o_27043785_480.jpg":"480x320","o_27043785_340.jpg":"340x226","o_27043785_220.jpg":"220x146","h_27043785_1280.jpg":"1280x854","h_27043785_1024.jpg":"1024x683","h_27043785_640.jpg":"640x427","h_27043785_480.jpg":"480x320","h_27043785_340.jpg":"340x227","h_27043785_220.jpg":"220x147","pp_27043785_1280.jpg":"1280x1628","pp_27043785_1024.jpg":"1024x1303","pp_27043785_640.jpg":"640x814","pp_27043785_480.jpg":"480x611","pp_27043785_340.jpg":"340x432","pp_27043785_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1080x705","hd_27043786_1920.jpg":"1920x1080","k_27043786_1280.jpg":"1280x1280","k_27043786_1024.jpg":"1024x1024","k_27043786_640.jpg":"640x640","k_27043786_480.jpg":"480x480","k_27043786_340.jpg":"340x340","k_27043786_220.jpg":"220x220","o_27043786_1280.jpg":"1280x835","o_27043786_1024.jpg":"1024x668","o_27043786_640.jpg":"640x417","o_27043786_480.jpg":"480x313","o_27043786_340.jpg":"340x221","o_27043786_220.jpg":"220x143","h_27043786_1280.jpg":"1280x854","h_27043786_1024.jpg":"1024x683","h_27043786_640.jpg":"640x427","h_27043786_480.jpg":"480x320","h_27043786_340.jpg":"340x227","h_27043786_220.jpg":"220x147","pp_27043786_1280.jpg":"1280x1628","pp_27043786_1024.jpg":"1024x1303","pp_27043786_640.jpg":"640x814","pp_27043786_480.jpg":"480x611","pp_27043786_340.jpg":"340x432","pp_27043786_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_27043787_1920.jpg":"1920x1080","k_27043787_1280.jpg":"1280x1280","k_27043787_1024.jpg":"1024x1024","k_27043787_640.jpg":"640x640","k_27043787_480.jpg":"480x480","k_27043787_340.jpg":"340x340","k_27043787_220.jpg":"220x220","o_27043787_1280.jpg":"1280x960","o_27043787_1024.jpg":"1024x768","o_27043787_640.jpg":"640x480","o_27043787_480.jpg":"480x360","o_27043787_340.jpg":"340x255","o_27043787_220.jpg":"220x165","h_27043787_1280.jpg":"1280x854","h_27043787_1024.jpg":"1024x683","h_27043787_640.jpg":"640x427","h_27043787_480.jpg":"480x320","h_27043787_340.jpg":"340x227","h_27043787_220.jpg":"220x147","pp_27043787_1280.jpg":"1280x1628","pp_27043787_1024.jpg":"1024x1303","pp_27043787_640.jpg":"640x814","pp_27043787_480.jpg":"480x611","pp_27043787_340.jpg":"340x432","pp_27043787_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1080x1109","hd_27043788_1920.jpg":"1920x1080","k_27043788_1280.jpg":"1280x1280","k_27043788_1024.jpg":"1024x1024","k_27043788_640.jpg":"640x640","k_27043788_480.jpg":"480x480","k_27043788_340.jpg":"340x340","k_27043788_220.jpg":"220x220","o_27043788_1280.jpg":"1280x1314","o_27043788_1024.jpg":"1024x1051","o_27043788_640.jpg":"640x657","o_27043788_480.jpg":"480x492","o_27043788_340.jpg":"340x349","o_27043788_220.jpg":"220x225","h_27043788_1280.jpg":"1280x854","h_27043788_1024.jpg":"1024x683","h_27043788_640.jpg":"640x427","h_27043788_480.jpg":"480x320","h_27043788_340.jpg":"340x227","h_27043788_220.jpg":"220x147","pp_27043788_1280.jpg":"1280x1628","pp_27043788_1024.jpg":"1024x1303","pp_27043788_640.jpg":"640x814","pp_27043788_480.jpg":"480x611","pp_27043788_340.jpg":"340x432","pp_27043788_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_27043789_1920.jpg":"1920x1080","k_27043789_1280.jpg":"1280x1280","k_27043789_1024.jpg":"1024x1024","k_27043789_640.jpg":"640x640","k_27043789_480.jpg":"480x480","k_27043789_340.jpg":"340x340","k_27043789_220.jpg":"220x220","o_27043789_1280.jpg":"1280x960","o_27043789_1024.jpg":"1024x768","o_27043789_640.jpg":"640x480","o_27043789_480.jpg":"480x360","o_27043789_340.jpg":"340x255","o_27043789_220.jpg":"220x165","h_27043789_1280.jpg":"1280x854","h_27043789_1024.jpg":"1024x683","h_27043789_640.jpg":"640x427","h_27043789_480.jpg":"480x320","h_27043789_340.jpg":"340x227","h_27043789_220.jpg":"220x147","pp_27043789_1280.jpg":"1280x1628","pp_27043789_1024.jpg":"1024x1303","pp_27043789_640.jpg":"640x814","pp_27043789_480.jpg":"480x611","pp_27043789_340.jpg":"340x432","pp_27043789_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1080x642","hd_27043790_1920.jpg":"1920x1080","k_27043790_1280.jpg":"1280x1280","k_27043790_1024.jpg":"1024x1024","k_27043790_640.jpg":"640x640","k_27043790_480.jpg":"480x480","k_27043790_340.jpg":"340x340","k_27043790_220.jpg":"220x220","o_27043790_1280.jpg":"1280x760","o_27043790_1024.jpg":"1024x608","o_27043790_640.jpg":"640x380","o_27043790_480.jpg":"480x285","o_27043790_340.jpg":"340x202","o_27043790_220.jpg":"220x130","h_27043790_1280.jpg":"1280x854","h_27043790_1024.jpg":"1024x683","h_27043790_640.jpg":"640x427","h_27043790_480.jpg":"480x320","h_27043790_340.jpg":"340x227","h_27043790_220.jpg":"220x147","pp_27043790_1280.jpg":"1280x1628","pp_27043790_1024.jpg":"1024x1303","pp_27043790_640.jpg":"640x814","pp_27043790_480.jpg":"480x611","pp_27043790_340.jpg":"340x432","pp_27043790_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1286x769","hd_27043791_1920.jpg":"1920x1080","k_27043791_1280.jpg":"1280x1280","k_27043791_1024.jpg":"1024x1024","k_27043791_640.jpg":"640x640","k_27043791_480.jpg":"480x480","k_27043791_340.jpg":"340x340","k_27043791_220.jpg":"220x220","o_27043791_1280.jpg":"1280x765","o_27043791_1024.jpg":"1024x612","o_27043791_640.jpg":"640x382","o_27043791_480.jpg":"480x287","o_27043791_340.jpg":"340x203","o_27043791_220.jpg":"220x131","h_27043791_1280.jpg":"1280x854","h_27043791_1024.jpg":"1024x683","h_27043791_640.jpg":"640x427","h_27043791_480.jpg":"480x320","h_27043791_340.jpg":"340x227","h_27043791_220.jpg":"220x147","pp_27043791_1280.jpg":"1280x1628","pp_27043791_1024.jpg":"1024x1303","pp_27043791_640.jpg":"640x814","pp_27043791_480.jpg":"480x611","pp_27043791_340.jpg":"340x432","pp_27043791_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1080x630","hd_27043792_1920.jpg":"1920x1080","k_27043792_1280.jpg":"1280x1280","k_27043792_1024.jpg":"1024x1024","k_27043792_640.jpg":"640x640","k_27043792_480.jpg":"480x480","k_27043792_340.jpg":"340x340","k_27043792_220.jpg":"220x220","o_27043792_1280.jpg":"1280x746","o_27043792_1024.jpg":"1024x597","o_27043792_640.jpg":"640x373","o_27043792_480.jpg":"480x280","o_27043792_340.jpg":"340x198","o_27043792_220.jpg":"220x128","h_27043792_1280.jpg":"1280x854","h_27043792_1024.jpg":"1024x683","h_27043792_640.jpg":"640x427","h_27043792_480.jpg":"480x320","h_27043792_340.jpg":"340x227","h_27043792_220.jpg":"220x147","pp_27043792_1280.jpg":"1280x1628","pp_27043792_1024.jpg":"1024x1303","pp_27043792_640.jpg":"640x814","pp_27043792_480.jpg":"480x611","pp_27043792_340.jpg":"340x432","pp_27043792_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 16 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8239651 Threads: 8 Questions: 1623926200 Slow queries: 4976135 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 113157401 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 34 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/vlasnik-kultne-splitske-gostionice-je-prvak-hrvatske-u-automobilizmu-uf-kakve-masine-ima-u-garazi-boli-glava-1387970 [printLink] => /split/vlasnik-kultne-splitske-gostionice-je-prvak-hrvatske-u-automobilizmu-uf-kakve-masine-ima-u-garazi-boli-glava-1387970?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 758797 [name] => petar dajak [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-05-12 09:06:13 [main_article_id] => 0 [alias] => petar-dajak [link] => /tag/petar-dajak ) [1] => stdClass Object ( [id] => 758798 [name] => Apollo 11 [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-05-12 09:06:14 [main_article_id] => 0 [alias] => apollo-11 [link] => /tag/apollo-11 ) [2] => stdClass Object ( [id] => 758799 [name] => automobilski prvak [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-05-12 09:06:14 [main_article_id] => 0 [alias] => automobilski-prvak [link] => /tag/automobilski-prvak ) [3] => stdClass Object ( [id] => 758800 [name] => trkaći automobili [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-05-12 09:06:14 [main_article_id] => 0 [alias] => trkaci-automobili [link] => /tag/trkaci-automobili ) [4] => stdClass Object ( [id] => 758801 [name] => splitski prvak [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-05-12 09:06:14 [main_article_id] => 0 [alias] => splitski-prvak [link] => /tag/splitski-prvak ) [5] => stdClass Object ( [id] => 758802 [name] => divizija 5 [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-05-12 09:06:14 [main_article_id] => 0 [alias] => divizija-5 [link] => /tag/divizija-5 ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SPLITSKI PAUL WALKER [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Vlasnik kultne splitske gostionice je prvak Hrvatske u automobilizmu! Uf, kakve ‘mašine‘ ima u garaži, ‘boli glava‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3199 [name] => Robert Radica [username] => robert-radica [email] => robert-radica@sd.hr [password] => $2y$10$spMeJSNS1kDesrXuOTyCNOgAt89WFIxuCgdF0BPBnyEcAbP180HNC [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/robert-radica-3199 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1717 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/f828e17e708f36d4850c05932a261cba?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/08/27037936.jpg [galleryCount] => 14 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Jakov Prkić/Cropix [mainImageDesc] =>

‘Svaka utrka je zapravo i životna lekcija‘

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/08/27037936.jpg [title] =>

‘Svaka utrka je zapravo i životna lekcija‘

Jakov Prkić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/08/27037934.jpg [title] => Jakov Prkić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/08/27037933.jpg [title] =>

‘Otac bi mi znao kazati da se ostavim toga jer sam silne novce znao utrošiti samo u popravke‘

Jakov Prkić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/08/27037932.jpg [title] => Jakov Prkić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/08/27043783.jpg [title] =>

Petar je član kluba ‘Split Motorsport‘

AK Split Motorsport ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/08/27043784.jpg [title] => AK Split Motorsport ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/08/27043785.jpg [title] => AK Split Motorsport ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/08/27043786.jpg [title] => AK Split Motorsport ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/08/27043787.jpg [title] => AK Split Motorsport ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/08/27043788.jpg [title] =>

Premda obožava brzinu, vrlo je odgovoran vozač

AK Split Motorsport ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/08/27043789.jpg [title] =>

‘Želim mladima u klubu prenijeti što više znanja, da znaju u što ulaze, nije sve tako sjajno kao što izgleda‘

AK Split Motorsport ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/08/27043790.jpg [title] =>

Jedna od jurilica

AK Split Motorsport ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/08/27043791.jpg [title] => AK Split Motorsport ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/08/27043792.jpg [title] =>

Ovaj hobi traži i velika ulaganja

AK Split Motorsport ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Biti prvak iz Splita i nije neka posebna vijest, bar ih grad pod Marjanom ima u skoro svim sportovima. Ne nosi se titula "najsportskijega grada na svitu" uzalud. Osim toga u Splitu postoje i sportovi iza kojih ne postoji adekvatna infrastruktura, ali opet iznjedre prvaka. Mogli bismo nabrajati mnogo toga, no zadržat ćemo se ovaj put na novom/starom prvaku u automobilizmu Petru Dajaku, koji je krajem travnja na mađarskom Balatonu osvojio titulu prvaka u kružnim utrkama u Diviziji 5.

I baš u toj utrci u konkurenciju 22 vozača se trebalo dokazati, startao je Dajak s posljednjeg mjesta i na kraju stigao do pete pozicije, što je bilo dovoljno za potvrdu naslova prvaka. Nije to poput Formule, pa da imate odlaske u box, ovdje je trebalo pokazati i majstorstvo na stazi. A gdje je u Splitu staza, kako trenirati za takvo nešto? Nema je. Na treninge se nerijetko ide do Grobnika!?

---

image

‘Želim mladima u klubu prenijeti što više znanja, da znaju u što ulaze, nije sve tako sjajno kao što izgleda‘

AK Split Motorsport
---

Ako očekujete nekog mladog, nabrijanog "drivera" kojem je noga vječno na gasu, varate se. Pred vama je ozbiljan 47-godišnjak, sin, suprug i otac troje djece, kojem je automobilizam zapravo hobi i koji se brine za obitelj, pa tek onda juri stazama. Uz to, Petar je, ali i cijela obitelj Dajak, prilično zatajan, iako je kuća prepuna pehara i medalja, nije baš da je "gostovao" po medijima.

---

image

‘Želim mladima u klubu prenijeti što više znanja, da znaju u što ulaze, nije sve tako sjajno kao što izgleda‘

AK Split Motorsport
---

Prvi mačići...

– Teško smo i na ovo pristali, ne volimo baš po medijima biti. Ne razlikujemo se od ostalih splitskih obitelji, radimo svoj posao, djeca su u školi... Ali eto, zamolili su iz kluba da popričamo, malo promoviramo ovaj naš sport, upoznamo mlade i s automobilizmom i mnogim zamkama koje se kriju, ali i ljepotama ovog sporta – kaže nam Petar, koji su obitelji vodi kultni splitski ugostiteljski objekt Apollo 11, i nastavlja:

– Kod mene se ljubav javila odavno, nekako sam se za volanom uvijek dobro osjećao, imao sam tu koordinaciju potrebnu za vožnju. Još i prije polaganja ispita otac Ivan znao je dati koji đir u našem autu, ali i napomenuti "nećeš ti nikada naučiti voziti". Zapravo su mi njegov odgoj, način i savjeti koje mi je davao pomogli da naučim voziti i uživam u vožnji.

Kako se onda razvila ljubav za utrkama, brzinom…

- Kasnije je to došlo, nije nikako za pohvaliti se i nikome to ne bih preporučio, ali krenulo se iz ulice. Tada je krenula popularna franšiza "Brzi i žestoki" i svi smo željeli biti Paul Walker. Nalazili smo se na gradskim lokacijama, u kasne sate, iza 23 sata pa smo vozili. Srećom to kod mene nije dugo trajalo, upoznao sam Gordana Prenca koji me pozvao da se uključim u klub "Split Motorsport", čiji sam član i danas. Maknuo sam se s ulice i počeo stvarno učiti voziti. Počeo sam nastupati na streetraceu, a vozio sam i autoslalome, zapravo one osnovne stepenice u automobilizmu.

---

image

‘Otac bi mi znao kazati da se ostavim toga jer sam silne novce znao utrošiti samo u popravke‘

Jakov Prkić/Cropix
---

Prva utrka, prve pobjede?

– Prva utrka nije bila nešto za pamćenje, otišao sam s Antonijem Mamušom i odmah odustao na prvom zavoju, bio je neki kvar. Inače sam imao dosta tih pehova u karijeri, dosta tehničkih kvarova koji su utjecali na rezultat. Prva pobjeda je bila u slalomu, vozio sam Audi A4 na utrci u Dubrovniku, staza je bila Orašac – Gromača. Prošlo je već dvadeset godina od tada, imam dosta tih pehara. Ja volim kazati da sam vozio utrke, pobjeđivao i gubio, ali je važno da sam uvijek nešto novo naučio. Svaka utrka je zapravo i životna lekcija.

Je li taj Audi bio prvo natjecateljsko vozilo?

– Nije, počeo sam s automobilima na prednji pogon, prvi je bio Clio s kojim sam vozio slalom utrke, ispite spretnosti, krenuo sam od najniže razine natjecanja, preko prvenstva Dalmacije pa tek onda na prvenstvo Hrvatske. Kasnije se krenulo na brdske utrke po Hrvatskoj i europske utrke. Nakon Clija, kupio sam VW Golf s kojim sam imao puno problema tehničke prirode, otac bi mi znao kazati da se ostavim toga jer sam silne novce znao utrošiti samo u popravke. Kasnije sam uz pomoć prijatelja slagao Audi A4, prvi moj auto s 4x4 pogonom.

Znamo koliko je teško održavati auto, ovakav hobi je strašno skup?

– Da nije obitelji, mojih roditelja i supruge Josipe, ništa ne bi bilo moguće. Oni su moja najveća snaga, vjeruju u mene, prate moje nastupe i znam da im nije nimalo lako kada idem na neku utrku. Njima će sigurno biti najlakše kada završim karijeru. Nekako vidim da će napraviti veliku feštu, ogromnu. Ali sada su moj najveći oslonac, zbog njih želim biti bolji u svemu, kao sin i otac i suprug. Kad sjednem za volanom, mislim na njih, pomolim se i zamolim Boga da me vrati kući njima.

---

image

Petar je član kluba ‘Split Motorsport‘

AK Split Motorsport
------
image
AK Split Motorsport
---

Do kada? Ne znam...

Koliko je teško voziti utrke s obzirom na to da nema onog klasičnog sportskog treninga?

– Jako teško i fizički zahtjevno. Potrebna je izuzetna kondicija i koncentracija. Strpljenje je vrlina svakog vozača. Morate znati da ponekad do natjecanja i staze morate voziti i po sedam-osam sati, lagano, vučete svoju prikolicu i na njoj vozilo. A onda tek staza, gdje je potrebna ona prava simbioza vozača i automobila, jedna utrka ima toliko različitih faktora. Osobno "nikada nisam gazio do kraja" uvijek sam poštovao i automobil i stazu, i to mi se vratilo s odličnim rezultatima. Ali da je lako baviti se ovim, nije. Zbog toga i danas želim mladima u klubu prenijeti što više znanja, da znaju u što ulaze, nije sve tako sjajno kao što izgleda. Znam kako je meni bilo u počecima.

Nismo se baš dotakli puno sporta, ali moram pitati – što je ljepše voziti, brdo ili krug?

– Težak odabir, neće vam nitko dati odgovor. Ja kažem da je "brdo – tvrdo", juri se velikim brzinama, nemate pravo na pogrešku, nema izletnih zona, a opet je izazovno, ispitujete sebe, svoje limite. A opet "krug" nudi svoje čari, nadmetanje, malo je sigurnije, ali je isto tako adrenalinski nabijeno natjecanje, nadmetanje.

---

image

Premda obožava brzinu, vrlo je odgovoran vozač

AK Split Motorsport
------
image

Jedna od jurilica

AK Split Motorsport
---

I ono pitanje koje vam sigurno poslije svakog natjecanje postavljaju – do kada?

– To vam je najbolje pitanje, ali odgovor je – ne znam. Vodi me isključivo ljubav, znam da nam puno puta kazuju da ponekad riskiramo i život za pet eura vrijedan pehar. Da nema svega onog drugog, obitelji, prijatelja, suvozača, cijele te podrške sigurno bi odavno bio kraj. Doći će, ne brinem se, čim osjetim na utrci da više nisam taj, da ne uživam u utrci, povući ću se. I vratiti svojoj obitelji, nastaviti s našim životom. I uživati u svemu tome.

---

image
AK Split Motorsport
------
image
AK Split Motorsport
------
image

Ovaj hobi traži i velika ulaganja

AK Split Motorsport
---

---

TEŽE JE GLEDATI, NEGO VOZITI

​Hvala Bogu, djeca neće mojim stopama

U razgovoru smo se dosta puta dotakli obitelji koja je temelj svega, najveća potpora i oslonac u bavljenju sportom. Nekako ne možemo izbjeći pitanje, je li netko od vaše troje djece zainteresirano za automobilizam?

– Nije, nemaju želje za tim, hvala Bogu. Ali dobro ste me pitali, ne znam kako bih se osjećao da je netko od njih za volanom na utrkama. Lakše je voziti nego gledati nekog svoga. Ne znam kako bi bilo biti na drugoj strani, kao mojim roditeljima, kako bih se snašao u toj ulozi. Sigurno je da bih pomagao logistički u svemu, savjetima. Zapravo, mislim da bih bio kao moj otac koji grinta i prigovara, ali bih stajao uz njih. Znam da će moji roditelji sigurno napraviti feštu kad prestanem voziti – kaže Petar.

---

---

SVAKA ČAST

Bez prometnog prekršaja

Nekako se nameće pitanje kako se ponaša vozač utrka u "običnom" prometu. S obzirom na to da ste iskusili nešto drugačije na stazama, kako je voziti ulicama grada u skladu s prometnim znakovima.

– To je stereotip, osobno vozim obiteljski karavan, nemam niti jedan prekršaj. Nikada mi nije palo na pamet nagaziti na gas, ili voziti malo brže. Poštujem prometne znakove jer je to najbolji način da u prometu sačuvamo sebe, svoje suputnike i ostale sudionike. Treba razdvojiti vožnju na stazi s pripremljenim vozilima od vožnje u "običnom" prometu, to je ogromna razlika. Automobili koje vozim za utrke nisu za "običan" promet, ne mogu se registrirati, nemaju homologaciju. Stoga, u prometu budite oprezni i pametni, poštujte pravila i ostale sudionike i svi ćemo biti sretniji.

---

---

SKUP SPORT

‘Mašine‘ čuva u Cisti Velikoj

Automobilizam morate voljeti, skup je to sport, i nema baš toliko sponzora da biste se mogli baviti isključivo time. Stoga nas je zanimalo što je trenutno "u garaži" hrvatskog prvaka.

– U Cisti Velikoj, gore u Dajacima, na obiteljskom zemljištu sam napravio garažu u kojoj čuvam i brinem se o automobilima. Perjanica među njima je formula Renault Tatuus koja se vozi samo za brdske utrke. Tu je i Lotus koji smo sklapali i sređivali sami, šasiju smo kupili u engleskom Norwichu prije Brexita te smo je dopremili ovdje i onda lagano komad po komad slagali za utrke, i na kraju BMW Z3 coupe koji je za kružne utrke.

Dobro smo kazali "skup sport".

– Pa i je, recimo tek prošle godine sam dobio prvog sponzora u karijeri, i moram priznati da mi je od velike pomoći. Veliku pomoć i potporu pruža naravno obitelj, kao i prijatelji, a kako nisam mehaničarske struke uvijek su tu za servisiranja vozila, dorađivanje, naravno, kada zatreba tu su uvijek i prijatelji iz AK-a "Split Motorsport". Koristim svaki slobodni trenutak za odlazak u garažu, barem tri-četiri puta tjedno. Ima tu puno detalja na kojima treba raditi, izgleda sve kao sitnica, ali upravo se u tim sitnicama i nalazi razlika.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Jakov Prkić/Cropix Jakov Prkić/Cropix Jakov Prkić/Cropix Jakov Prkić/Cropix AK Split Motorsport AK Split Motorsport AK Split Motorsport AK Split Motorsport AK Split Motorsport AK Split Motorsport AK Split Motorsport AK Split Motorsport AK Split Motorsport AK Split Motorsport
Jakov Prkić/Cropix

‘Svaka utrka je zapravo i životna lekcija‘

Jakov Prkić/Cropix

‘Otac bi mi znao kazati da se ostavim toga jer sam silne novce znao utrošiti samo u popravke‘

AK Split Motorsport

Petar je član kluba ‘Split Motorsport‘

AK Split Motorsport

Premda obožava brzinu, vrlo je odgovoran vozač

AK Split Motorsport

‘Želim mladima u klubu prenijeti što više znanja, da znaju u što ulaze, nije sve tako sjajno kao što izgleda‘

AK Split Motorsport

Jedna od jurilica

AK Split Motorsport

Ovaj hobi traži i velika ulaganja

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/vlasnik-kultne-splitske-gostionice-je-prvak-hrvatske-u-automobilizmu-uf-kakve-masine-ima-u-garazi-boli-glava-1387970 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=827b2a4ae0bfcb36378944e90975b403d20089e6 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Vlasnik+kultne+splitske+gostionice+je+prvak+Hrvatske+u+automobilizmu%21+Uf%2C+kakve+%E2%80%98ma%C5%A1ine%E2%80%98+ima+u+gara%C5%BEi%2C+%E2%80%98boli+glava%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fvlasnik-kultne-splitske-gostionice-je-prvak-hrvatske-u-automobilizmu-uf-kakve-masine-ima-u-garazi-boli-glava-1387970 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fvlasnik-kultne-splitske-gostionice-je-prvak-hrvatske-u-automobilizmu-uf-kakve-masine-ima-u-garazi-boli-glava-1387970 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SPLITSKI PAUL WALKER [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
SplitSPLITSKI PAUL WALKER

Vlasnik kultne splitske gostionice je prvak Hrvatske u automobilizmu! Uf, kakve ‘mašine‘ ima u garaži, ‘boli glava‘

Piše Robert Radica
12. svibnja 2024. - 09:05

Biti prvak iz Splita i nije neka posebna vijest, bar ih grad pod Marjanom ima u skoro svim sportovima. Ne nosi se titula "najsportskijega grada na svitu" uzalud. Osim toga u Splitu postoje i sportovi iza kojih ne postoji adekvatna infrastruktura, ali opet iznjedre prvaka. Mogli bismo nabrajati mnogo toga, no zadržat ćemo se ovaj put na novom/starom prvaku u automobilizmu Petru Dajaku, koji je krajem travnja na mađarskom Balatonu osvojio titulu prvaka u kružnim utrkama u Diviziji 5.

I baš u toj utrci u konkurenciju 22 vozača se trebalo dokazati, startao je Dajak s posljednjeg mjesta i na kraju stigao do pete pozicije, što je bilo dovoljno za potvrdu naslova prvaka. Nije to poput Formule, pa da imate odlaske u box, ovdje je trebalo pokazati i majstorstvo na stazi. A gdje je u Splitu st...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. svibanj 2024 18:03