StoryEditorOCM
Borilački sportoviMEČ STOLJEĆA

Usyk je apsolutni boksački kralj! U spektaklu u Rijadu pobijedio je Furyja i ujedinio sva četiri pojasa teške kategorije

Piše Marko Bilić
19. svibnja 2024. - 02:04

Ukrajinac Oleksandr Usyk pobijedio je u Rijadu u "meču stoljeća” Tysona Furyja podijeljenom odlukom sudaca i na taj način ujedinio sve titule u teškoj kategoriji. Nakon punih 25 godina dobili smo apsolutnog svjetskog prvaka među teškašima, posljednji kojemu je to uspjelo bio je Lennox Lewis 1999. godine kada je svladao Evandera Holyfielda sudačkom odlukom.

Boksački spektakl dvojice do sada neporaženih boraca (Usyk 21-0, Fury 34-0-1) ponudio je sjajan meč u kojemu je Fury uzdrmao Usyka u šestoj rundi, dok je najveću priliku da borbu okonča prekidom Usyk imao u devetoj rundi kada je bacio protivnika u nokdaun, ali je Furyja spasilo zvono!

Bio je ovo fenomenalan meč koji će se još dugo prepričavati, nakon 12 nevjerojatno dobrih rundi Oleksandr Usyk porazio je Tyson Furyja podijeljenom odlukom sudaca (115-112, 114-113, 113-114). Furyju je ovo prvi poraz u karijeri, dok Usyk ostaje neporažen s 22 pobjede u svojoj fantastičnoj karijeri.

Ukrajinac je već ispisao povijest, nakon što je u amaterskoj konkurenciji osvojio olimpijsko, svjetsko i europsko zlato sada je postao i vladar teške kategorije među profesionalcima, neporažen u 22 meča!

Spektakl u Kingdom Areni u Saudijskoj Arabiji ostat će zapamćen i po izdašnim novčanim zaradama, britanski mediji objavili su da je poraženi  ‘‘Gypsy King‘‘ Fury bogatiji za stotinjak milijuna eura, dok će na konto Ukrajinca sjesti četrdesetak milijuna.

image
Afp

Evo najvažnijih detalja po rundama:

1. runda:  Usyk je odmah zauzeo sredinu ringa i prednjim direktom gradio svoje napade. Tyson Fury je pretežno napadao tijelo Usyka, što je i najavljivao kao svoje najveće oružje u ovom meču. Udarcima u tijelo uzvratio je i Usyk, a potom je uslijedio ‘‘showboating‘‘ Furyja. Oslonio se o kut ringa i nakratko je zaplesao. Kraj runde pripao je Ukrajincu..

2. runda: Usyk boksa sjajno! Odmah na početku druge runde ponovno je pogodio Furyja koji je reagirao s osmijehom, ali je dobro osjetio udarce Ukrajinca! No, ipak je uspio dvaput pogoditi desnim aperkatom u tijelo Usyka.

3. runda: Fury je sve bolje bacao svoje udarce. Prednjim direktom pokušavao je držati Usyka na distanci, ali je Ukrajinac neprekidno vršio presing na znatno krupnijeg protivnika. U zadnjim sekundama runde Fury je čisto pogodio u glavu Usyka, podigao na noge svoje navijače, ali je Usyk nastavio  kao da se ništa nije dogodilo. Izjednačena runda.

4. runda:  Fury je podigao "radnu temperaturu", međutim Ukrajinac je uspješno izbjegao najsnažnije udarce. Fury je preuzeo inicijativu, ali Usyk je ponovno ubrzao! Ukrajinac je uspio pritisnuti Furyja u kut, zadao je nekoliko jakih udaraca u tijelo i pokazao kako neće dopustiti inicijativu protivniku.

5. runda: Mala posjekotina pojavila se na licu boksača iz Ukrajine što je dokaz kako je Fury počeo pogađati. No, u jednoj akciji Fury je pogodio protivnika debelo ispod pojasa i izazvao bijes kod Usyka. Fury je i dalje držao Ukrajinca na distanci prednjim direktom tako da je Usyk često ostajao prekratak. Nakon pet rundi Tyson Fury je djelovao nešto bolje.

6. runda: Fury je kontrolirao meč, Usyk je napadao previše pravocrtno i jednolično. Sredinom runde Fury je odlično pogodio desnim aperkatom Ukrajinca, nastavio je s pritiskom i novim aperkatom ponovno je uzdrmao Usyka koji je djelovao bespomoćno...

image
Afp

7. runda:  Fury se ugodno osjećao znajući da kontrolira meč, dok se Usyk silno mučio sa skraćivanjem distance i nikako nije uspijevao dohvatiti Furyja. Fury je opet pronašao protivnika desnim aperkatom, dok je Usyk djelovao kao znatno lošiji boksač. 

8. runda: Razbudio se Oleksandr Usyk, agresivno je ušao u osmu rundu i ponovno  je izgledao kao Usyk iz prve dvije runde.  Jako dobra runda za Ukrajinca i opet je to bio izjednačen meč. Tyson Fury je vidno usporio i na njegovom licu je bilo sve više krvi...

9. runda:  Usyk je djelovao znatno svježije i konkretnije. Pola minute prije kraja dogodio se vrhunac meča, fantastično je Usyk pogodio desnim krošeom i lijevim direktom, te je uzdrmao Furyja koji se spašavao  do kraja runde. Došlo je i do brojanja, Furyja je spasilo zvono u ovoj rundi!

10. runda:  Ukrajinski boksač je nastavio pritiskati, ali je Fury jdobro iskoristio minutu odmora i uspio se oporaviti. Ipak, Fury je izbjegavao otvorenu borbu u ovoj rundi, što je očekivano s obzirom na ono što se događalo u prošloj rundi.

11. runda: Usyk je i dalje izgledao bolje, ali vidljivo je bilo kako su obojica usporila, meč je bio jako zahtjevan i iscrpljujući. Tyson Fury uspio se oporaviti nakon devete runde u kojoj je sudac mogao i prekinuti meč, ali nije to više bio onaj Fury koji je boksao s visokom dozom samopouzdanja. Usyk je ovu dionicu završio dobrim lijevim ‘‘overhandom‘‘ kojim je vjerojatno i uzeo ovu rundu.

12. runda: Posljednje tri minute, Fury je lijepo je pogađao prednjim direktima i držao Usyka na sigurnoj distanci. Usyk je, pak, i dalje tražio priliku za nokautirati Furyja, djelovao je svježije i nije prestao pritiskati sve do samog kraja ovog meča. Zvono se oglasilo, meč je bio gotov, obojica su dobila ovacije navijača u Kingdom Areni.

image
Afp
image

Ulazak Oleksandra Usyka

Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. svibanj 2024 14:43