StoryEditorOCM
Domaći nogometMatematika Cardiffa

Pobjeda Hrvatske izbacila bi Wales iz utrke, slavljem bi domaćin imao isti broj bodova, ali i bolji međusobni skor

Piše Frane Vulas
13. listopada 2023. - 12:31

Poraz od Turske u Osijeku poprilično je zakomplicirao put Hrvatske prema Euru. Hrvatska je prepustila vrh ljestvice Turskoj koja ima tri boda, ali i odigrani susret više. Doduše, dvije najbolje momčadi skupine plasirat će se izravno na Euro te i dalje Hrvatska ima sve u svojim rukama, nije još potpuna drama, ali ovaj ishod oživio je i Wales koji u nedjelju dočekuje Hrvatsku u Cardiffu (20.45 sati). Dobra stvar za Hrvatsku je neočekivani poraz Armenije od Latvije, ali i Velšani i Armenci nadaju se još odlasku na završni turnir u Njemačku. No, nije važno samo otići na Euro, prvo mjesto u skupini vrlo je bitno zbog statusa nositelja u ždrijebu skupina Eura.

Uoči završne faze kvalifikacija Turska vodi s 13 bodova, ali u odnosu na Hrvatsku ima samo dva susreta do kraja. Momčad izbornika Vincenza Montelle veliki je favorit u domaćem srazu s Latvijom u nedjelju i u slučaju da Hrvatska istog dana ne osvoji sva tri boda u srazu s Walesom Turci mogu steći još i veću prednost. U zadnjoj rundi kvalifikacija Turska će imati teško gostovanje u Walesu.

image
Tom Dubravec/Cropix

Nekoliko kombinacija

Poslije gostovanja u Walesu, Hrvatskoj 18. studenoga slijedi gostovanje u Rigi. Latvija je lako svladana početkom rujna u Rijeci, bilo je čak 5:0, ali pobjeda sjevernjaka nad Armenijom je pravo upozorenje. A onda u posljednjem kolu u Zagrebu, na Maksimir 21. studenoga stiže Armenija. Sa sve tri pobjede do kraja Hrvatska bi sigurno bila pobjednik skupine zbog boljeg međusobnog skora u odnosu na Tursku. Naime, u početnoj fazi kvalifikacija u ožujku slavili smo u Bursi 2:0, dok je Turska minimalno slavila u Osijeku. Sedam osvojenih bodova osiguralo bi Hrvatskoj plasman na Euro, među dvije najbolje momčadi skupine. Ako bismo ih osvojili šest, morali bismo pratiti učinak Walesa.

Nakon nedjeljnog susreta u Walesu će mnogo toga biti jasnije. Pobjedom u Cardiffu bismo jednog od rivala izbacili iz igre. Mogla bi nas dostići još samo Armenija. No, čak i u slučaju neodlučenog rezultata i dalje bismo baš sve imali u svojim rukama što se tiče plasmana na Euro, osvajanja drugog mjesta (borba za prvo mjesto bi u tom scenariju ovisila o učinku Turske). Poraz bi pak potpuno kompromitirao šanse Hrvatske. U tom slučaju bi se Wales bodovno izjednačio s Hrvatskom, ali i imao bolji međusobni skor uz po dvije utakmice do kraja za obje reprezentacije.

Armenci se mogu hvatati za glavu zbog izgubljenih bodova u srazu s Latvijom. Međutim, neće biti lako ni Velšanima ni Hrvatskoj s Armenijom u zadnja dva susreta u prozoru u studenom. Wales također ima sedam bodova, ali i do kraja tri teška susreta. Otočanima slijede domaći susreti s Hrvatskom i Turskom, te gostovanje kod Armenije.

Raspored do kraja

Turska 13 bodova

Turska – Latvija (15. listopada)

Wales – Turska (21. studenoga)

 

Hrvatska 10 bodova

Wales – Hrvatska (15. listopada)

Latvija – Hrvatska (18. studenoga)

Hrvatska – Armenija (21. studenoga)

 

Armenija 7 bodova

Armenija – Wales (18. studenoga)

Hrvatska – Armenija (21. studenoga)

 

Wales 7 bodova

Wales – Hrvatska (15. listopada)

Armenija – Wales (18. studenoga)

Wales – Turska (21. studenoga)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. svibanj 2024 11:09