StoryEditorOCM
Ostaločeka na transport

Van der Sara ganuo posjet starog prijatelja Igora Tudora u splitskom KBC-u: ‘Zovite me ako bilo što treba...‘

Piše Marko Didić
14. srpnja 2023. - 11:28

Prošlo je punih tjedan dana od kada je čuveni vratar Nizozemske, 52-godišnji Edwin van der Sar, završio u KBC-u Split nakon što je helikopterom prebačen s odmora na Hvaru, gdje mu je pozlilo tijekom ručka u tamošnjem ekskluzivnom restoranu.

On se još uvijek nalazi na Odjelu intezivne njege Klinike za neurologiju i njegovo stanje nije toliko stabilno da bi se mogao organizirati transport u Nizozemsku. Ali transport je, kako doznajemo od nizozemskih izvora, pitanje trenutka jer su neki ljudi koji brine o Van der Sarovom osiguranju već sada u Splitu.

Legendarni Nizozemac odlazak je tražio odmah u petak, par sati nakon što mu je pružena pomoć u KBC-u, ali je procijenjeno da bi takav transport bio vrlo opasan. Nakon sedam dana ništa se nije promjenilo osim što je prošao temeljitu dijagnostičku obradu.

Van der Sara je u utorak obradovao posjet Igora Tudora, njegovog bivšeg suigrača iz Juventusa kojeg su liječnici pustili na Odjel da vidi svog starog prijatelja s kojim je igrao za "staru damu" u sezoni 1999-2000. Tudor je s Van der Sarom pričao vrlo kratko jer ga nije želio umarati, ali je svim liječnicima koji brinu o njegovom zdravlju rekao da ga kontaktiraju u bilo kojem trenutku za bilo što. Lijepa gesta, ali i očekivana, jer Tudor možda djeluje na prvi pogled malo osorno i zatvoreno, ali je očigledno da čovjek ima dušu i ne zaboravlja stare prijatelje.

Oni koji su Tudora vidjeli, rekli se da nije nosio nikave poklone jer se na Odjelu intenzivne njege gdje se Sar nalazi ne može i ne smije ništa unijeti.

image

Tudor je s Van der Sarom dijelio svlačionicu u Juventusu

AFP

Kod Van der Sara se radi o subarahnoidalnom krvarenju (SAH), odnosno krvarenju izvan mozga, između mekih moždanih ovojnica, koje izaziva pritisak na mozak, a onda i glavobolje. To krvarenje nije izazvalo oštećenje mozga pa Van der Saru život nije ugrožen, a navodno je govorio da je i prije ovog imao problema s tlakom, zbog čega je prije mjesec i pol dana dana napustio mjesto izvršnog direktora Ajaxa. I prije ovog ljetovanja izjavio je po nizozemskim medijima da se treba temeljito odmoriti i da ga sve pomalo umara.

I njegova žena Annemarie s kojom ima kćerku i sina je 2009., dva dana prije Božića završila u bolnici s dijagnozom koju njen muž ima danas. Bilo je to tri godine nakon što se udala sa Edwina koji je tada branio za Manchester United. U subotu 8. srpnja po povratku s Hvara njih dvoje su trebali učestvovati u humanitarnoj šetnji koju je organizirala nizozemska Zaklada za mozak čiji su oni aktivni članovi, ali je dan prije toga Edwin završio u splitskoj bolnici, a šetnja je organizirana njemu u čast s najboljim željama za ozdravljenje.

image

Van der Sar sa suprugom Annemarie

AFP

- Nakon cerebralne hemoragije morala sam ponovno učiti mnoge stvari; pričati, hodati, planirati. Čak i najobičnije stvari odjednom su postale veliki izazov. Kupovina, na primjer. Supermarket je odjednom postao mjesto gdje je moja osjetila preplavila bujica podražaja i informacija - podsjeća The Sun na izjavu Van der Sarove supruge.

Svi se nadaju da Edwinovo stanje neće biti toliko teško i da će se iz ove priče "izvući" sa puno blažim posljedicama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. svibanj 2024 08:38