StoryEditorOCM
Strani nogometputinov prijatelj

Tko je gazda PAOK-a? Navijači ga štuju jer je spasio klub, a Marko Livaja pamti po nemilim scenama

Piše Sport SD
4. kolovoza 2023. - 08:43

Nemile scene iz Soluna s utakmice PAOK-a i AEK-a prije pet godina obišle su svijet. Slika Ivana Savvidisa, grčko-ruskog biznismena kako s pištoljem ulijeće na travnjak i prijeti sucu utakmice nikog nije mogla ostaviti ravnodušnim.

Derbi PAOK-a i AEK-a (za koji je do 64. minute tada igrao Marko Livaja) prekinut je u 90. minuti nakon što je sudac priznao pa poništio pogodak domaćeg sastava zbog navodnog zaleđa.

- Nisam imao nikakvo pravo utrčati na travnjak, moja jedina želja bila je zaštiti navijače PAOK-a od provokacija, ispričao se Savvidis naknadno.

Savvidisu je zbog ovog incidenta tri godine bio je zabranjen pristup stadionima od strane Grčkog nogometnog saveza, a prošle godine osuđen je na 25 mjeseci zatvora.

Ivan Ignatjevič Savvidis rođen je 1959. godine u tadašnjoj sovjetskoj republici Gruziji. Prema Forbesu, težak je 1,7 milijardi dolara i na 56. je mjestu najbogatijih Rusa. Obogatio se na duhanu, vlasnik je najveće ruske duhanske tvrtke ‘Donskoj Tabak‘, a 2015. godine postao je vlasnikom PAOK-a, plativši tada državi klupski dug na ime zaostalog poreza. 

image
AFP

- Upravo sam popio kavu koja me koštala 10.8 milijuna eura, izjavio je tada novinarima izlazeći iz Porezne uprave.

Prije ulaska u PAOK Savvidis je ulagao u nekretnine i postao je važna figura Soluna, ali i Grčke.

Neki smatraju da je produžena ruka interesa Vladimira Putina u Grčkoj čije mu je prijateljstvo pomoglo u usponu, od 2003. do 2011. bio je zastupnik njegove stranke u Ruskom parlamentu. 

Savvidisa navijači PAOK-a gledaju s posebnim štovanjem, spasio je njihov klub od gašenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. svibanj 2024 06:21