StoryEditorOCM
VaterpoloWorld Aquatics

Skandal nakon SP-a u Dohi: Prvi čovjek suočen s teškim optužbama, sprema se na bijeg u Mađarsku

Piše Dean Bauer /SN
19. veljače 2024. - 22:29

Priča koja nije nova. O njoj se "šuška" ozbiljno u svijetu plivanja i vaterpola, dakle vodenih sportova duže vrijeme. Pa i puno prije SP u Dohi koje je u nedjelju završeno. S tim da je tijekom baš samog nadmetanja u glavnom gradu Katara priča dobila nove, ozbiljne i teške dimenzije. Nismo o tomu puno tada, jer u prvom su nam planu bili sport i sportaši, ali sada zavrjeđuje koji redak.

Husain Al-Musallam, trenutačno još uvijek predsjednik World Aquaticsa (Međunarodne organizacije vodenih sportova) suočen je s istragom kuvajtskih vlasti čiji je državljanin, sumnjom u financijske malverzacije vrijedne milijune dolara, a koje bi mogle završiti što se sporta tiče njegovom ostavkom. U onaj pravosudni dio se ne bi htjeli miješati, ali ćemo ga pomno pratiti. Ukratko, Husain Al-Musallam je pod istragom da je možda dodijelio ugovor vrijedan više milijuna dolara tvrtki koja je u vlasništvu njegove supruge i djece. Riječ je o javnom novcu, namijenjenom sportu, ali koji je "proslijeđen" na malo drukčiju adresu. Tu se u biti radi o slučaju zlouporabe ovlasti i dužnosti, nepotizmu itd. Uostalom, da to nisu samo medijska nagađanja potvrđuje i vijest da su kuvajtske sportske vlasti proslijedile slučaj javnom tužitelju Kuvajta. Dakako, Al-Musallam se uzda u to da će ga obraniti tzv. Odjel za integritet vodenih sportova (ma što god to značilo), a koji je inače utemeljio baš, pogađate - Al-Musallam. Ili možda Etičko povjerenstvo Olimpijskog vijeća Azije, a koje je opet (slučajno, jel‘) izabrao i nadzire Al-Musallam!, pišu Sportske novosti.

Stvari ipak jesu problematične za navodnog višestrukog počinitelja, davatelja mita i suurotnika u globalnom kaznenom slučaju. Nije slučajno da se Al-Musallam tijekom SP u Dohi susreo i s predstavnicima svoje nove države - Mađarske! Susreo se čak s tada još, do prije koji dan, mađarskom predsjednicom Katalin Novak, koja je u međuvremenu podnijela ostavku zbog nekih drugih, unutarnjih mađarskih problema. Husain Al-Musallam je uostalom već dogovorio premještanje sjedište World Aquaticsa iz Švicarske u Budimpeštu. Bit će riješeno do 2027. Dugo se govori kako Al-Musallam već ima mađarsko državljanstvo, a i barem jednu nekretninu ondje.

Na marginama SP u Dohi dogodilo se još nešto zanimljivo. Izvanredni Azijski kongres vodenih sportova se također bavio navodno nestalim milijunima. Husain Al-Musallam osumnjičen je za kazneno djelo, ovaj put u svojstvu glavnog tajnika Kuvajtskog olimpijskog odbora. Riječ je o iznosu od oko 10.4 milijuna eura. Husain Al-Musallam povezivan je s nizom sumnjivih poslova. Inače, ovaj Kuvajćanin, koji je i u kaznenom postupku FIFA-e razotkriven kao davatelj mita i osoba od povjerenja osuđenog šeika Al-Sabaha (afera podmićivanja pri glasovanju za izbor domaćina SP u nogometu), zbog čega mu je zapriječen navodno i ulazak u SAD, ponovo je optužen za mutne poslove.

Al-Musallam je navodno dodijelio dio državnog financiranja za 3. Zaljevske igre u prosincu 2021. tvrtki Dynamic General Trading&Contracting u vlasništvu njegove supruge, sinova i kćeri. Drugi dokument spominje tvrtku koja se zove Dynamic General Trading Import and Export.

Sve u svemu, Državna sportska uprava Kuvajta vjeruje da su činjenice dovoljno jasne za pokretanje kaznenog postupka protiv Al-Musallama. Čovjeka za čijeg je upravljanja World Aquatics doživio dno. To su ti ljudi koji su došli na briljantnu ideju organiziranja SP 2022. u Budimpešti, pa 2023. u Fukuoki, pa 2024. u Dohi i odmah i 2025. u Singapuru. Jedno od čudnijih je svakako SP 2022. koje je i službeno nazvano "izvanredno" (što god to značilo), ali jako znakovito gdje. U Budimpešti! Krajnji je trenutak, zbog sporta, da se World Aquatics temeljito "provjetri", očisti. Ovo nije dobro.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. lipanj 2024 12:39