stdClass Object ( [id] => 1088852 [title] => Posljednjih godina pada proizvodnja plina na kopnu i na moru, ali od 2020. ponovno rastu kapitalna ulaganja u istraživanje i proizvodnju [alias] => posljednjih-godina-pada-proizvodnja-plina-na-kopnu-i-na-moru-ali-od-2020-ponovno-rastu-kapitalna-ulaganja-u-istrazivanje-i-proizvodnju [catid] => 244 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Sigurnost opskrbe prirodnim plinom predstavlja jedan od temelja, kako energetske strategije neke zemlje, tako i strategije gospodarske i nacionalne sigurnosti.

Pogotovo dolazi do izražaja u suvremenim gospodarskim odnosima u kojima dostatna i kontinuirana opskrba energijom predstavlja temelj normalnog funkcioniranja gospodarstva, a posebno u zemljama koje, poput Hrvatske, uvoze značajne količine energije.

Važnost neovisnosti o dostupnosti energije primarno je pitanje i zadaća svake Vlade. U okviru Energetske strategije, između ostalog, istaknuta je važnost jačanja opskrbnih pravaca revitalizacijom domaće proizvodnje. Ponovnim pokretanjem domaće proizvodnje plina i projektom LNG-a, Hrvatska se postavlja kao jedna od ulaznih točaka u europski plinski sustav.

U 2019. godini iz domaćih izvora podmireno je oko 40 posto domaćih potreba za prirodnim plinom te oko 20 posto potreba za naftom. Ne tako davno, Hrvatska je do 70 posto potreba za plinom mogla pokriti iz domaćih izvora. Zato je važno to što se nastavlja s istraživačkim aktivnostima u Hrvatskoj. Kapitalna ulaganja u istraživanje i proizvodnju u 2020. iznosila su 349 milijuna kuna ili 11 posto više nego godinu ranije. Od toga je 46 milijuna uloženo u istraživačke aktivnosti. Posljednjih pet godina prosječan pad proizvodnje plina na kopnu je šest dok je na moru 23 posto godišnje.

Plinska polja u Jadranu

Proizvodnja plina u Jadranu odvija se kroz Eksploatacijsko polje ugljikovodika Sjeverni Jadran, gdje je operator INA Jadran u sklopu kojeg se nalazi 9 plinskih polja, 15 platformi 40 bušotina te kroz Eksploatacijsko polje ugljikovodika Marica istog operatora gdje se nalaze 2 plinska polja, 2 platforme i 6 bušotina.

U više od 20 godina proizvodnje plina iz podmorja Jadrana proizvedeno je više od 21 milijardi m3 plina. Aktivnosti na istraživanju i eksploataciji ugljikovodika na Jadranu započele su prije pola stoljeća, a uključivale su opsežne istraživačke radove prema pravilima naftno-rudarske struke.

Ivana, najveće plinsko polje u Sjevernom Jadranu otkriveno je 1973., a proizvodnja plina započela je 22. listopada 1999. Činjenica je da proizvodnja plina na Sjevernom Jadranu koji je godinama bio glavno „crpilište“ domaćeg plina i predvodnik domaće proizvodnje, rapidno pada. Zalihe se sve više zavodnjavaju, a od ove godine proizvodnje neće biti na platformi Ivana D koja je stradala u havariji.

U sjeni incidenta s platformom Ivana D prošla je činjenica da je par dana prije potonuća proizvodne platforme Ivana D, INA u suradnji s Edisonom izbušila pozitivnu bušotinu Irena 2 jug i otkrila rezerve plina u iznosu od 600 milijuna m3. Vrijednost tog plina nekoliko puta nadmašuje štetu nastalu potonućem Ivane D.

Kakogod bilo, proizvodnja s Jadrana je u značajnom padu što još više naglašava opravdanost realizacije LNG projekt koji nudi izvor diverzifikacije opskrbe u kontekstu opadanja domaće proizvodnje. LNG projekt omogućit će otvaranje novog tržišta plina međusobnim povezivanjem s postojećim sustavima susjednih zemalja, kao i izgradnju novih interkonekcija s BiH i Srbijom te širenje tržišta na srednju Europu poput Mađarske, Ukrajine, Austrije i Češke.

- Dodatnim ulaganjima teoretski se na sjevernom Jadranu može aktivirati još par milijardi m3 plina ako se potakne dodatno istraživanje - ističe Marijan Krpan, predsjednik uprave Agencije za ugljikovodike.

Italija i Crna Gora

U Italiji se većina domaće proizvodnje prirodnog plina odvijala u moru. Italija je u 2019. godini imala 1594 proizvodne bušotine: 881 na kopnu i 713 na moru, od toga 1291 su plinske proizvodne bušotine. Što se tiče kopnenih podataka, Basilicata je 2018. godine - s otprilike 1,6 milijardi kubičnih metara bila regija s najvećom proizvodnjom. Emilia-Romagna je slijedila daleko iza, s proizvodnjom od 198,3 milijuna kubičnih metara.

Talijanska naftna kompanija ENI i ruski Novatek započinju s istražnim bušenjima crnogorskog podmorja u potrazi za naftom i plinom. ENI je još 2016. godine s crnogorskom Vladom, odnosno Upravom za ugljikovodike potpisao ugovor o koncesiji za istraživanje i proizvodnju na četiri off-shore istražna bloka. Prvu će bušotinu dvije kompanije bušiti na lokaciji oko 14 nautičkih milja udaljenoj od kopna na dubini od 6525 metara.

---

image
Darko Tomaš/Cropix
---

Druga bušotina, koja će se bušiti nakon završetka prve, bit će plinska bušotina i bušit će se na manjoj dubini. Ministar za kapitalna ulaganja Crne Gore Mladen Bojanić nedavno je izrazio optimizam oko rezultata istražnih bušenja u crnogorskom podmorju, rekavši na konferenciji za medije kako Crna Gora očekuje značajne benefite od ovog projekta. Pogotovo očekuje da nafta diverzificira ekonomiju, te da Crna Gora ne bude ovisna isključivo o turizmu i uslugama. Istaknuo je i da se vlada Crne Gore brine i o zaštiti okoliša.

Tri otkrića u Slavoniji

Najznačajnija proizvodnja prirodnog plina u kontinentalnom dijelu Hrvatske se nalazi na eksploatacijskim poljima Molve, Kalinovac i Stari Gradac u sklopu kojih su izgrađena i postrojenja za preradu i pripremu plina za transport Centralne plinske stanice Molve I, II i III. Molve je zbog visoke rudne rente jedno vrijeme bila najbogatija hrvatska općina.

- Velika naftna ležišta na starim eksploatacijskim poljima imaju 5 milijardi m3 ukupno utvrđenih rezervi plina u plinskim kapama. One su zbog očuvanja ležišnog tlaka minimalno crpljene te po prestanku proizvodnje nafte, predstavljaju dodatni potencijal. Pokretanjem ovih investicija zadnjih godina smo oživjeli proces istraživanja nafte i plina u Republici Hrvatskoj koji je prije toga, nažalost, zadnjih 20 godina bio u stagnaciji - ističe Krpan.

U zadnje vrijeme prijavljena su tri otkrića koji su rezultat prvog nadmetanja na području istočne Slavonije. Dva otkrića komercijalnih nalazišta plina imala je kanadska kompanija Vermilion.

- Ona su i simbolički važna jer je riječ o nalazištima u Slavoniji koji mogu imati važan doprinos u gospodarskom oporavku kraja, a drugo jer nam nova otkrića daju vjetar u leđa i potvrda su kako se u kontekstu istraživanja ugljikovodika još ima što raditi u Hrvatskoj - ističe Krpan, napominjući da su slavonske općine u posljednje četiri godine, koliko traju istraživanja na kopnu, dobile samo na račun naknada za površinu istražnog prostora više od 32 milijuna kuna, a pritom tek treba uračunati i korištenje lokalne radne snage, smještajnih kapaciteta i slično.

- Vermillion trenutno kreće sa zadnjim pripremama za komercijalnu proizvodnju, a tek tada će lokalni kraj moći računati na značajno veće naknade - otkriva Krpan.

Važno otkriće imala je Ina u Severovcima na kojem je izmjerena količina plina od ukupno 53 tisuće prostornih metara na dan.Tijekom 2023. godine očekuje se privođenje proizvodnji tog eksploatacijskog polja.

- Svi nositelji dozvola nastavljaju s istraživačkim aktivnostima i nadam se da ćemo uskoro moći objaviti nove pozitivne informacije. INA je nedavno završila jedan od najvećih istraživačkih pothvata na području Podravine najsuvremenijom tehnologijom snimanja 3D seizmike, a uskoro kreću i drugi nositelji istraživačkih dozvola na drugim kontinentalnim područjima.

Podaci koje dobijemo iz takvih istraživanja ključni su alat za pronalaženje novih ležišta, ali i znanstvenicima za puno razumijevanje podzemlja. Primjerice, znanstvenicima koji proučavaju potrese su iznimno bitni podaci koji se dobivaju seizmičkim istraživanjima. Svi podaci koje nositelji dozvola snime su vlasništvo RH i dostupni su akademskoj zajednici - istaknuo je Krpan.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => DOMAĆI IZVORI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) ) [extra_fields_search] => DOMAĆI IZVORI 1 1 1 1 1 1 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-03-22 21:28:13 [created_by] => 3159 [created_by_alias] => Jozo Vrdoljak [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-04-03 21:03:01 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2021-04-03 21:03:01 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 52 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 244 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz poslovnog sektora [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, poslovni sektor, biznis, business [secure] => 0 [page_title] => Biznis [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/03\/22\/17282052.jpg","\/images\/slike\/2021\/03\/22\/17281938.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Damir Kraja\u010d\/Cropix","Darko Toma\u0161\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_17282052_1920.jpg":"1920x1080","k_17282052_1280.jpg":"1280x1280","k_17282052_1024.jpg":"1024x1024","k_17282052_640.jpg":"640x640","k_17282052_480.jpg":"480x480","k_17282052_340.jpg":"340x340","k_17282052_220.jpg":"220x220","o_17282052_1280.jpg":"1280x853","o_17282052_1024.jpg":"1024x682","o_17282052_640.jpg":"640x426","o_17282052_480.jpg":"480x320","o_17282052_340.jpg":"340x226","o_17282052_220.jpg":"220x146","h_17282052_1280.jpg":"1280x854","h_17282052_1024.jpg":"1024x683","h_17282052_640.jpg":"640x427","h_17282052_480.jpg":"480x320","h_17282052_340.jpg":"340x227","h_17282052_220.jpg":"220x147","pp_17282052_1280.jpg":"1006x1280","pp_17282052_1024.jpg":"805x1024","pp_17282052_640.jpg":"503x640","pp_17282052_480.jpg":"377x480","pp_17282052_340.jpg":"267x340","pp_17282052_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_17281938_1920.jpg":"1920x1080","k_17281938_1280.jpg":"1280x1280","k_17281938_1024.jpg":"1024x1024","k_17281938_640.jpg":"640x640","k_17281938_480.jpg":"480x480","k_17281938_340.jpg":"340x340","k_17281938_220.jpg":"220x220","o_17281938_1280.jpg":"1280x853","o_17281938_1024.jpg":"1024x682","o_17281938_640.jpg":"640x426","o_17281938_480.jpg":"480x320","o_17281938_340.jpg":"340x226","o_17281938_220.jpg":"220x146","h_17281938_1280.jpg":"1280x854","h_17281938_1024.jpg":"1024x683","h_17281938_640.jpg":"640x427","h_17281938_480.jpg":"480x320","h_17281938_340.jpg":"340x227","h_17281938_220.jpg":"220x147","pp_17281938_1280.jpg":"1006x1280","pp_17281938_1024.jpg":"805x1024","pp_17281938_640.jpg":"503x640","pp_17281938_480.jpg":"377x480","pp_17281938_340.jpg":"267x340","pp_17281938_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 244 [name] => Biznis [alias] => biznis [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 5 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 39004341 Threads: 4 Questions: 7141829370 Slow queries: 3316338 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 609465320 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 56 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/biznis ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 244 [name] => Biznis [alias] => biznis [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/biznis ) ) [link] => /vijesti/biznis/posljednjih-godina-pada-proizvodnja-plina-na-kopnu-i-na-moru-ali-od-2020-ponovno-rastu-kapitalna-ulaganja-u-istrazivanje-i-proizvodnju-1088852 [printLink] => /vijesti/biznis/posljednjih-godina-pada-proizvodnja-plina-na-kopnu-i-na-moru-ali-od-2020-ponovno-rastu-kapitalna-ulaganja-u-istrazivanje-i-proizvodnju-1088852?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 198575 [name] => energetika [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => energetika [link] => /tag/energetika ) [1] => stdClass Object ( [id] => 635221 [name] => plinska polja u Jadranu [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-04-03 23:03:11 [main_article_id] => 0 [alias] => plinska-polja-u-jadranu [link] => /tag/plinska-polja-u-jadranu ) [2] => stdClass Object ( [id] => 221810 [name] => lng [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => lng [link] => /tag/lng ) [3] => stdClass Object ( [id] => 635222 [name] => Marijan Krpan [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-04-03 23:03:12 [main_article_id] => 0 [alias] => marijan-krpan [link] => /tag/marijan-krpan ) [4] => stdClass Object ( [id] => 635223 [name] => Agencija za ugljikovodike [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-04-03 23:03:12 [main_article_id] => 0 [alias] => agencija-za-ugljikovodike [link] => /tag/agencija-za-ugljikovodike ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => DOMAĆI IZVORI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Posljednjih godina pada proizvodnja plina na kopnu i na moru, ali od 2020. ponovno rastu kapitalna ulaganja u istraživanje i proizvodnju [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3159 [name] => Ljubica Vuko [username] => ljubica-vuko [email] => ljubica-vuko@sd.hr [password] => $2y$10$7h7iiOmOiwOWu35WisD.MOV5YXqRATYvbBNb08qdrh.QzMlnTl1cq [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/ljubica-vuko-3159 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1677 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/49c96b20f2494a7ca66cd56476d02f61?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/22/17282052.jpg [galleryCount] => 2 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Damir Krajač/Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/22/17282052.jpg [title] => Damir Krajač/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/22/17281938.jpg [title] => Darko Tomaš/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Sigurnost opskrbe prirodnim plinom predstavlja jedan od temelja, kako energetske strategije neke zemlje, tako i strategije gospodarske i nacionalne sigurnosti.

Pogotovo dolazi do izražaja u suvremenim gospodarskim odnosima u kojima dostatna i kontinuirana opskrba energijom predstavlja temelj normalnog funkcioniranja gospodarstva, a posebno u zemljama koje, poput Hrvatske, uvoze značajne količine energije.

Važnost neovisnosti o dostupnosti energije primarno je pitanje i zadaća svake Vlade. U okviru Energetske strategije, između ostalog, istaknuta je važnost jačanja opskrbnih pravaca revitalizacijom domaće proizvodnje. Ponovnim pokretanjem domaće proizvodnje plina i projektom LNG-a, Hrvatska se postavlja kao jedna od ulaznih točaka u europski plinski sustav.

U 2019. godini iz domaćih izvora podmireno je oko 40 posto domaćih potreba za prirodnim plinom te oko 20 posto potreba za naftom. Ne tako davno, Hrvatska je do 70 posto potreba za plinom mogla pokriti iz domaćih izvora. Zato je važno to što se nastavlja s istraživačkim aktivnostima u Hrvatskoj. Kapitalna ulaganja u istraživanje i proizvodnju u 2020. iznosila su 349 milijuna kuna ili 11 posto više nego godinu ranije. Od toga je 46 milijuna uloženo u istraživačke aktivnosti. Posljednjih pet godina prosječan pad proizvodnje plina na kopnu je šest dok je na moru 23 posto godišnje.

Plinska polja u Jadranu

Proizvodnja plina u Jadranu odvija se kroz Eksploatacijsko polje ugljikovodika Sjeverni Jadran, gdje je operator INA Jadran u sklopu kojeg se nalazi 9 plinskih polja, 15 platformi 40 bušotina te kroz Eksploatacijsko polje ugljikovodika Marica istog operatora gdje se nalaze 2 plinska polja, 2 platforme i 6 bušotina.

U više od 20 godina proizvodnje plina iz podmorja Jadrana proizvedeno je više od 21 milijardi m3 plina. Aktivnosti na istraživanju i eksploataciji ugljikovodika na Jadranu započele su prije pola stoljeća, a uključivale su opsežne istraživačke radove prema pravilima naftno-rudarske struke.

Ivana, najveće plinsko polje u Sjevernom Jadranu otkriveno je 1973., a proizvodnja plina započela je 22. listopada 1999. Činjenica je da proizvodnja plina na Sjevernom Jadranu koji je godinama bio glavno „crpilište“ domaćeg plina i predvodnik domaće proizvodnje, rapidno pada. Zalihe se sve više zavodnjavaju, a od ove godine proizvodnje neće biti na platformi Ivana D koja je stradala u havariji.

U sjeni incidenta s platformom Ivana D prošla je činjenica da je par dana prije potonuća proizvodne platforme Ivana D, INA u suradnji s Edisonom izbušila pozitivnu bušotinu Irena 2 jug i otkrila rezerve plina u iznosu od 600 milijuna m3. Vrijednost tog plina nekoliko puta nadmašuje štetu nastalu potonućem Ivane D.

Kakogod bilo, proizvodnja s Jadrana je u značajnom padu što još više naglašava opravdanost realizacije LNG projekt koji nudi izvor diverzifikacije opskrbe u kontekstu opadanja domaće proizvodnje. LNG projekt omogućit će otvaranje novog tržišta plina međusobnim povezivanjem s postojećim sustavima susjednih zemalja, kao i izgradnju novih interkonekcija s BiH i Srbijom te širenje tržišta na srednju Europu poput Mađarske, Ukrajine, Austrije i Češke.

- Dodatnim ulaganjima teoretski se na sjevernom Jadranu može aktivirati još par milijardi m3 plina ako se potakne dodatno istraživanje - ističe Marijan Krpan, predsjednik uprave Agencije za ugljikovodike.

Italija i Crna Gora

U Italiji se većina domaće proizvodnje prirodnog plina odvijala u moru. Italija je u 2019. godini imala 1594 proizvodne bušotine: 881 na kopnu i 713 na moru, od toga 1291 su plinske proizvodne bušotine. Što se tiče kopnenih podataka, Basilicata je 2018. godine - s otprilike 1,6 milijardi kubičnih metara bila regija s najvećom proizvodnjom. Emilia-Romagna je slijedila daleko iza, s proizvodnjom od 198,3 milijuna kubičnih metara.

Talijanska naftna kompanija ENI i ruski Novatek započinju s istražnim bušenjima crnogorskog podmorja u potrazi za naftom i plinom. ENI je još 2016. godine s crnogorskom Vladom, odnosno Upravom za ugljikovodike potpisao ugovor o koncesiji za istraživanje i proizvodnju na četiri off-shore istražna bloka. Prvu će bušotinu dvije kompanije bušiti na lokaciji oko 14 nautičkih milja udaljenoj od kopna na dubini od 6525 metara.

---

image
Darko Tomaš/Cropix
---

Druga bušotina, koja će se bušiti nakon završetka prve, bit će plinska bušotina i bušit će se na manjoj dubini. Ministar za kapitalna ulaganja Crne Gore Mladen Bojanić nedavno je izrazio optimizam oko rezultata istražnih bušenja u crnogorskom podmorju, rekavši na konferenciji za medije kako Crna Gora očekuje značajne benefite od ovog projekta. Pogotovo očekuje da nafta diverzificira ekonomiju, te da Crna Gora ne bude ovisna isključivo o turizmu i uslugama. Istaknuo je i da se vlada Crne Gore brine i o zaštiti okoliša.

Tri otkrića u Slavoniji

Najznačajnija proizvodnja prirodnog plina u kontinentalnom dijelu Hrvatske se nalazi na eksploatacijskim poljima Molve, Kalinovac i Stari Gradac u sklopu kojih su izgrađena i postrojenja za preradu i pripremu plina za transport Centralne plinske stanice Molve I, II i III. Molve je zbog visoke rudne rente jedno vrijeme bila najbogatija hrvatska općina.

- Velika naftna ležišta na starim eksploatacijskim poljima imaju 5 milijardi m3 ukupno utvrđenih rezervi plina u plinskim kapama. One su zbog očuvanja ležišnog tlaka minimalno crpljene te po prestanku proizvodnje nafte, predstavljaju dodatni potencijal. Pokretanjem ovih investicija zadnjih godina smo oživjeli proces istraživanja nafte i plina u Republici Hrvatskoj koji je prije toga, nažalost, zadnjih 20 godina bio u stagnaciji - ističe Krpan.

U zadnje vrijeme prijavljena su tri otkrića koji su rezultat prvog nadmetanja na području istočne Slavonije. Dva otkrića komercijalnih nalazišta plina imala je kanadska kompanija Vermilion.

- Ona su i simbolički važna jer je riječ o nalazištima u Slavoniji koji mogu imati važan doprinos u gospodarskom oporavku kraja, a drugo jer nam nova otkrića daju vjetar u leđa i potvrda su kako se u kontekstu istraživanja ugljikovodika još ima što raditi u Hrvatskoj - ističe Krpan, napominjući da su slavonske općine u posljednje četiri godine, koliko traju istraživanja na kopnu, dobile samo na račun naknada za površinu istražnog prostora više od 32 milijuna kuna, a pritom tek treba uračunati i korištenje lokalne radne snage, smještajnih kapaciteta i slično.

- Vermillion trenutno kreće sa zadnjim pripremama za komercijalnu proizvodnju, a tek tada će lokalni kraj moći računati na značajno veće naknade - otkriva Krpan.

Važno otkriće imala je Ina u Severovcima na kojem je izmjerena količina plina od ukupno 53 tisuće prostornih metara na dan.Tijekom 2023. godine očekuje se privođenje proizvodnji tog eksploatacijskog polja.

- Svi nositelji dozvola nastavljaju s istraživačkim aktivnostima i nadam se da ćemo uskoro moći objaviti nove pozitivne informacije. INA je nedavno završila jedan od najvećih istraživačkih pothvata na području Podravine najsuvremenijom tehnologijom snimanja 3D seizmike, a uskoro kreću i drugi nositelji istraživačkih dozvola na drugim kontinentalnim područjima.

Podaci koje dobijemo iz takvih istraživanja ključni su alat za pronalaženje novih ležišta, ali i znanstvenicima za puno razumijevanje podzemlja. Primjerice, znanstvenicima koji proučavaju potrese su iznimno bitni podaci koji se dobivaju seizmičkim istraživanjima. Svi podaci koje nositelji dozvola snime su vlasništvo RH i dostupni su akademskoj zajednici - istaknuo je Krpan.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Damir Krajač/Cropix Darko Tomaš/Cropix
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/biznis/posljednjih-godina-pada-proizvodnja-plina-na-kopnu-i-na-moru-ali-od-2020-ponovno-rastu-kapitalna-ulaganja-u-istrazivanje-i-proizvodnju-1088852 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=f3adfcba976265459368ca96bcdaf96580c32d32 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Posljednjih+godina+pada+proizvodnja+plina+na+kopnu+i+na+moru%2C+ali+od+2020.+ponovno+rastu+kapitalna+ulaganja+u+istra%C5%BEivanje+i+proizvodnju&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fbiznis%2Fposljednjih-godina-pada-proizvodnja-plina-na-kopnu-i-na-moru-ali-od-2020-ponovno-rastu-kapitalna-ulaganja-u-istrazivanje-i-proizvodnju-1088852 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fbiznis%2Fposljednjih-godina-pada-proizvodnja-plina-na-kopnu-i-na-moru-ali-od-2020-ponovno-rastu-kapitalna-ulaganja-u-istrazivanje-i-proizvodnju-1088852 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => DOMAĆI IZVORI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) )
StoryEditorOCM
BiznisDOMAĆI IZVORI

Posljednjih godina pada proizvodnja plina na kopnu i na moru, ali od 2020. ponovno rastu kapitalna ulaganja u istraživanje i proizvodnju

Piše Jozo Vrdoljak
3. travnja 2021. - 23:03

Sigurnost opskrbe prirodnim plinom predstavlja jedan od temelja, kako energetske strategije neke zemlje, tako i strategije gospodarske i nacionalne sigurnosti.

Pogotovo dolazi do izražaja u suvremenim gospodarskim odnosima u kojima dostatna i kontinuirana opskrba energijom predstavlja temelj normalnog funkcioniranja gospodarstva, a posebno u zemljama koje, poput Hrvatske, uvoze značajne količine energije.

Važnost neovisnosti o dostupnosti energije primarno je pitanje i zadaća svake Vlade. U okviru Energetske strategije, između ostalog, istaknuta je važnost jačanja opskrbnih pravaca revitalizacijom domaće proizvodnje. Ponovnim pokretanjem domaće proizvodnje plina i projektom LNG-a, Hrvatska se postavlja kao jedna od ulaznih točaka u europski plinski sustav.

U 2019. godini iz doma...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. svibanj 2024 00:04