StoryEditorOCM
Crna kronikaide iza rešetaka

Ubojici mladog Splićanina određen jednomjesečni istražni zatvor. Doznajemo kako se branio na ispitivanju

Piše Marko Didić
25. veljače 2024. - 15:27

Nakon ispitivanja na Županijskom državnom odvjetništvu gdje se branio šutnjom (uostalom kao i na policiji), 31-godišnjem Anti Rušiću je sudac istrage odredio jednomjesečni istražni zatvor. Zatvor je određen zbog mogućnosti da Ante na slobodi ponovi istovrsno kazneno djelo kao kad je nožem u prsa ubo 22-godišnjeg Luku Bančića koji je pola sata nakon uboda u desnu stranu prsišta preminuo u KBC-u Split.

Državno odvjetništvo nije promjenilo klasifikaciju kaznenog djela kojeg je "postavila" policija nego je ostala kaznena prijava za takozvano obično ubojstvo za što zakon propisuje kaznu od pet do dvadeset godina zatvora.

Nema šanse da se Rušiću ne odredi istražni zatvor zbog same težine djela.

Rušić je kazneno prijavljen od strane policije za ubojstvo za što zakon predviđa kaznu od pet do dvadeset godina. Dakle ubojica kako sada stvari stoje ne može dobiti više od dvadeset godina zatvora.

Koliko god se zna da je nakon prepirke Rušić išao u svoj stan po nož s kojim je ubio 22-godišnjaka, očigledno ovdje nisu nađeni elementi upornosti u činjenju kaznenog djela. Da je ubojica zadao više uboda 22-godišnjaku onda bi se moglo govoriti i o teškom ubojstvu pogotovo ako je žrtva pretrpjela veliku bol i strah prije smrti. Policija očigledno nije pronašla ni elemente za ubojstvo iz koristoljublja a iako je javni pogovor da je ubojcia žicao novac i posegnuo za nožem kada ga nije dobio.

-Takva policijska kvalifikacija kaznenog djela o kojem mi govorite može se promijeniti i tijekom istrage pa čak i nakon podizanja optužnice,ako se nađu neki novi momenti ili doznaju činjenice koje su u ovom trenutku ne znaju. Tužiteljstvo, u ovom slučaju Županijsko državno odvjetništvo u Splitu je jedino ovlašteno promijeniti kvalifikaciju ovog kaznenog djela ako zaključi da za to ima realne osnove. Dakle čak i tijekom suđenja - rekao nam je poznati zagrebački odvjetnik Milko Križanović koji se bavi kaznenim pravom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. svibanj 2024 10:50