StoryEditorOCM
Hrvatskanajmlađi na udaru

Dr. Roglić o enterovirusu i smrti bebe: Radilo se o teškom obliku bolesti, nažalost ishod nije bio jako neočekivan

Piše vijesti sd
8. srpnja 2023. - 22:35

Pojava enterovirusa aktualna je hrvatska zdravstvena tema. Više beba bilo je zaraženo u zagrebačkoj bolnici Sveti duh, kao i u bjelovarskoj bolnici.

Nažalost jedna je beba preminula, a o tome, kao i o bolesti te procesu liječenja reporterka RTL-a Zorana Čičak Kulić razgovarala je s dr. Srđanom Roglićem, pročelnikom odjela za malu djecu Klinike Fran Mihaljević u kojoj se liječilo petero novorođenčadi zaraženih enterovirusom.

"Radilo se o iznimno teškom obliku enterovirusne bolesti u novorođenčadi, sa zahvaćenih više organa i organskih sustava, tako da nažalost ishod nije bio jako neočekivan", komentirao je dr. Roglić smrt bebe i dodao da trenutno nema hospitalizirane djece s enterovirusnim bolestima.

"Riječ je o virusu koji je vrlo prisutan, pogotovo u ovim toplim mjesecima i koji ipak uglavnom uzrokuje blage infekcije. Teži oblici bolesti su rijetki, a smrtni ishodi su iznimno rijetki. Feko oralni prijenos virusa možemo riješiti higijenom, međutim virus se može prenositi i preko kapljica, a taj dio prijenosa je malo teže spriječiti. Cijepljenja nema, nekih općih drugih mjera ustvari nema", rekao je dr. Srđan Roglić za Danas.hr .

image

U Klinici Fran Mihaljević liječilo se petero novorođenčadi zaraženih enterovirusom

Ranko Šuvar/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. svibanj 2024 21:15