stdClass Object ( [id] => 269004 [title] => Kolinda Grabar Kitarović: Povlačenje hrvatskog veleposlanika iz Beograda ishitrena je odluka! [alias] => kolinda-grabar-kitarovic-povlacenje-hrvatskog-veleposlanika-iz-beograda-ishitrena-je-odluka [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, u ekskluzivnom intervjuu koji objavljujemo u sutrašnjem Magazinu Jutarnjeg lista, komentirala je danas kako je povlačenje hrvatskog veleposlanika iz Beograda „ishitrena odluka“.

- Mislim da treba smiriti stanje jer trenutna situacija ne ide na dobrobit međudržavnih i dobrosusjedskih odnosa između Hrvatske i Srbije - rekla je Grabar-Kitarović za Jutarnji list.

Podsjetila je kako je u studenome prošle godine, kada se Šešelj vratio iz Haaga, a pogotovo kada je davao velikosrpske izjave na dan pada Vukovara, tražila od Vlade RH da povuče na konzultacije veleposlanika iz Beograda s obzirom da se srbijanska Vlada nije ogradila od tih izjava. Tada Vlada nije prihvatila njezin prijedlog.

- Ovo što se sada događa za svaku je osudu, posebno paljenje hrvatske zastave. Jednako tako potpuno su neprihvatljive izjave ministra Vulina u odnosu na Domovinski rat, akciju Oluja, generala Gotovinu, te premijera Milanovića. Mi jako dobro znamo, a nadamo se da će i u Srbiji to prihvatiti, kako je Domovinski rat bio pravedan i oslobodilački, vojno redarstvena operacija Oluja legalna i legitimna, a general Gotovina zapovjednik pobjedničke vojske.

No, smatram da je povlačenje veleposlanika na konzultacije u Zagreb bilo ishitreno. Trebalo je uložiti prosvjednu notu i jasno osuditi postupke ministra Vulina i Šešelja. Primila sam poruku predsjednika Nikolića o privrženosti jačanju dobrosusjedskih odnosa na koju sam odgovorila u istom duhu, a zapazila sam i izjavu premijera Vučića u tom pogledu. Moramo sve učiniti kako bismo u međudržavnim odnosima nadišli incidentne situacije.

Osobno sam često prozivana u Srbiji i o meni se mogu čuti svakojake izjave i navodi, ali mi nije palo na pamet to preslikavati na međudržavne odnose između Hrvatske i Srbije. Ne mogu se oteti dojmu kako je ovo povlačenje veleposlanika jednim dijelom uvjetovano i činjenicom da smo u predizbornoj godini. Politika se ne bi smjela oblikovati na taj način, na dnevnopolitičkoj razini, nego sustavno i dugoročno, komentirala je Predsjednica.

Na pitanje hoće li zadnja događanja odgoditi njezin posjet Beogradu, odgovorila je „nadam se da ne“.

- Datum posjeta još nije utvrđen, bilo moj Beogradu, bilo predsjednika Nikolića Zagrebu, ali prije njega moramo napraviti neke konkretne pomake i barem postići neke dogovore. Već se godinama ne rješavaju otvorena pitanja između Hrvatske i Srbije.

Dijalog o otvorenim pitanjima treba neprestano voditi, te se nadam kako ćemo nastaviti razgovarati o otvorenim pitanjima, uključujući pitanje nestalih, razgraničenja, arhiva i povrata kulturnog blaga, kao i o europskom putu Srbije. Hrvatskoj je u interesu da Srbija postane članica EU, na temelju vlastitih postignuća i ispunjavanja svih kriterija koje smo i mi morali ispuniti, zaključila je Predsjednica.

U vladi - uz opasku kako se Kolinda Grabar Kitarović nije premijeru Zoranu Milanoviću obraćala povodom posljednjeg zaoštravanja odnosa između Srbije i Hrvatske - kažu da im je neshvatljiv ovakav stav Predsjednice Republike:

- Što se nas tiče, vlada u potpunosti stoji iza ministrice vanjskih poslova Vesne Pusić, koja je odlučila povući Markotića na konzultacije u Zagreb - rekao je visoki dužnosnik hrvatske vlade s kojim smo razgovarali u četvrtak poslijepodne.

U vladi pojašnjavaju kako povlačenje veleposlanika u diplomatskom smislu predstavlja poruku Srbiji da su njihovi dužnosnici iznosili neprihvatljive ocjene o Hrvatskoj. U pitanju je istup ministra Aleksandra Vulina (inače bliskog suradnika premijera Aleksandra Vučića) koji je Zorana Milanovića optužio da ne brine zbog zločina nad Srbima, a generala Gotovinu nazvao ustaškim zločincem.

A da su na Pantovčaku znali kako će Gordan Markotić biti povučen na konzultacije u Zagreb, potvrdili su i suradnici Vesne Pusić.

- Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović bila je obaviještena da ćemo hrvatskog veleposlanika povući iz Beograda, kratko je za Jutarnji list komentirao nadležni dužnosnik u Ministarstvu vanjskih poslova, ali pritom nije odgovorio na naše pitanje jesu li s Pantovčaka tražili da MVP ne povuče ambasadora.

- Nema potrebe da sada i ovo pitanje pretvaramo u sukob s Predsjednicom i sve opet dignemo na n-tu potenciju. U svakom slučaju, veleposlanik Markotić se nalazi u Zagrebu i tu će ostati do daljnjeg, pojasnio je ovaj suradnik ministrice Vesne Pusić.

(JL)
Foto: Arhiv CROPIX

Nikolić poručio Grabar-Kitarović: Srbija se gnuša spaljivanja hrvatske zastave

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić uputio je u četvrtak poruku Predsjednici Hrvatske Kolindi Grabar-Kitarović u kojoj najoštrije osuđuje spaljivanje hrvatske zastave u srijedu u Beogradu i naglašava da iza takvih poteza ne stoji država niti bilo koji državni dužnosnik, priopćeno je iz Nikolićeva ureda.

U poruci se naglašava da je spaljivanje hrvatske zastave čin za svaku osudu i najavljuju zakonske mjere protiv počinitelja, navedeno je u priopćenju iz ureda predsednika Nikolića.

U povodu incidenta u srijedu kad je haaški optuženik i vođa Srpske radikalne stranke Vojislav Šešlj zapalio hrvatsku zastavu, savjetnik predsjednika Srbije za vanjske poslove Ivan Mrkić je, u Nikolićevo ime, uputio svom hrvatskom kolegi Dariju Mihelinu poruku za Predsjednici Grabar-Kitarović u kojoj se naglašava gnušanje zbog omalovažavanja državnog simbola Hrvatske.

“Državni vrh Srbije se gnuša svakog omalovažovanja simbola bilo koje države i naroda. Spaljivanje hrvatske zastave je čin za svaku osudu i protiv počinitelja će biti poduzete sve mjere predviđene zakonom. Vjerujem da ćete razumjeti da iza ovakvih incidentnih pojava ne stoji ozbiljna politika bilo koga, a kamoli vodstva Srbije”, navedeno je u priopćenju.

Iz ureda predsjednika Srbije navodi se da srbijanski šef države svoje uvjerenje "potkrepljuje i činjenicama da su se i u Hrvatskoj događali brojni incidenti i ozbiljna kršenja prava" koje Srbije nije niti će ih, kako se navodi, "stavljati u prvi plan naše političke pažnje".

Nikolić poručuje hrvatskoj kolegici da je srbijansko vodstvo "vođeno dokazanom mudrošću da susjedi trebaju učiniti sve da im zajednički život bude bolji, a ne da ga zagorčavaju".

"Zato ćemo i ubuduće sve naše napore usmjeriti ka tom cilju", naglašava Nikolić, uz poruku da očekuje i "uzvratno djelovanje".

Kako je priopćeno, na ovu poruku je iz Zagreba odgovoreno da se Grabar-Kitarović, "srdačno zahvaljuje i raduje suradnji".

Paljenje hrvatske zastave ranije u četvrtak osudili su i zastupnici u srbijanskom parlamentu, a srbijanski premijer Aleksandar Vučić poručio je iz Slovačke, gdje je u službenom posjetu, da Srbija "neće slati iritirajuće poruke nikome u regiji".

Grabar-Kitarović: Nikolić želi jačanje odnosa Hrvatske i Srbije

Hrvatska Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović odgovorila je srbijanskom predsjedniku Tomislavu Nikoliću na njegovu najoštriju osudu spaljivanja hrvatske zastave u Beogradu porukom u četvrtak u kojoj je rekla kako prepoznaje Nikolićevu iskrenu želju za jačanjem međudržavnih odnosa.

"Prepoznajem Vašu iskrenu želju jačati naše dobrosusjedske odnose i u našim međudržavnim odnosima nadići svakojake incidentne situacije", stoji u poruci Grabar-Kitarović koju je u njezino ime svome srbijanskom kolegi, veleposlaniku Ivanu Mrkiću, prenio savjetnik Predsjednice za vanjsku i europsku politiku Dario Mihelin, priopćeno je iz ureda Predsjednice.

Poruka hrvatske Predsjednice uslijedila je nakon što je Nikolić, također u osobnoj poruci, izrazio gnušanje zbog omalovažavanja državnog simbola Hrvatske, a u povodu incidenta u srijedu kada je optuženi ratni zločinac i vođa Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj u Beogradu zapalio hrvatsku zastavu.

"Kao Predsjednici država imamo osobitu odgovornost za sveukupno ozračje u odnosima i moja je nada da ćemo zajedničkim djelovanjem dodatno potaknuti rad vlada naših dviju država kako bi se konačno zatvorila neka od poglavlja iz nedavne prošlosti koja, čvrsto držim, treba riješiti među susjedima koji se okreću zajedničkoj europskoj budućnosti", stoji u poruci Grabar-Kitarović srbijanskome predsjedniku.

"U tom bih smislu željela da naš budući susret donese istinski iskorak u našim odnosima čemu, sigurna sam, oboje težimo", istaknula je hrvatska Predsjednica.

(H)

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => vladi neshvatljivo [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2015-04-02 19:11:10 [created_by] => 29 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2015-04-02 21:32:12 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2015-04-02 19:10:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 9044 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2015/04/02/AAA/jovic_obljetnica7-310315.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "800x545" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8200427 Threads: 3 Questions: 1619398260 Slow queries: 4961731 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 113033196 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 48 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/kolinda-grabar-kitarovic-povlacenje-hrvatskog-veleposlanika-iz-beograda-ishitrena-je-odluka-269004 [printLink] => /vijesti/hrvatska/kolinda-grabar-kitarovic-povlacenje-hrvatskog-veleposlanika-iz-beograda-ishitrena-je-odluka-269004?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 232301 [name] => hrvatskasrbija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => hrvatskasrbija [link] => /tag/hrvatskasrbija ) [1] => stdClass Object ( [id] => 214548 [name] => klindagrabarkitarović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => klindagrabarkitarovic [link] => /tag/klindagrabarkitarovic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => vladi neshvatljivo [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Kolinda Grabar Kitarović: Povlačenje hrvatskog veleposlanika iz Beograda ishitrena je odluka! [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-21-05-09-21-29 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2015/04/02/AAA/jovic_obljetnica7-310315.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2015/04/02/AAA/jovic_obljetnica7-310315.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, u ekskluzivnom intervjuu koji objavljujemo u sutrašnjem Magazinu Jutarnjeg lista, komentirala je danas kako je povlačenje hrvatskog veleposlanika iz Beograda „ishitrena odluka“.

- Mislim da treba smiriti stanje jer trenutna situacija ne ide na dobrobit međudržavnih i dobrosusjedskih odnosa između Hrvatske i Srbije - rekla je Grabar-Kitarović za Jutarnji list.

Podsjetila je kako je u studenome prošle godine, kada se Šešelj vratio iz Haaga, a pogotovo kada je davao velikosrpske izjave na dan pada Vukovara, tražila od Vlade RH da povuče na konzultacije veleposlanika iz Beograda s obzirom da se srbijanska Vlada nije ogradila od tih izjava. Tada Vlada nije prihvatila njezin prijedlog.

- Ovo što se sada događa za svaku je osudu, posebno paljenje hrvatske zastave. Jednako tako potpuno su neprihvatljive izjave ministra Vulina u odnosu na Domovinski rat, akciju Oluja, generala Gotovinu, te premijera Milanovića. Mi jako dobro znamo, a nadamo se da će i u Srbiji to prihvatiti, kako je Domovinski rat bio pravedan i oslobodilački, vojno redarstvena operacija Oluja legalna i legitimna, a general Gotovina zapovjednik pobjedničke vojske.

No, smatram da je povlačenje veleposlanika na konzultacije u Zagreb bilo ishitreno. Trebalo je uložiti prosvjednu notu i jasno osuditi postupke ministra Vulina i Šešelja. Primila sam poruku predsjednika Nikolića o privrženosti jačanju dobrosusjedskih odnosa na koju sam odgovorila u istom duhu, a zapazila sam i izjavu premijera Vučića u tom pogledu. Moramo sve učiniti kako bismo u međudržavnim odnosima nadišli incidentne situacije.

Osobno sam često prozivana u Srbiji i o meni se mogu čuti svakojake izjave i navodi, ali mi nije palo na pamet to preslikavati na međudržavne odnose između Hrvatske i Srbije. Ne mogu se oteti dojmu kako je ovo povlačenje veleposlanika jednim dijelom uvjetovano i činjenicom da smo u predizbornoj godini. Politika se ne bi smjela oblikovati na taj način, na dnevnopolitičkoj razini, nego sustavno i dugoročno, komentirala je Predsjednica.

Na pitanje hoće li zadnja događanja odgoditi njezin posjet Beogradu, odgovorila je „nadam se da ne“.

- Datum posjeta još nije utvrđen, bilo moj Beogradu, bilo predsjednika Nikolića Zagrebu, ali prije njega moramo napraviti neke konkretne pomake i barem postići neke dogovore. Već se godinama ne rješavaju otvorena pitanja između Hrvatske i Srbije.

Dijalog o otvorenim pitanjima treba neprestano voditi, te se nadam kako ćemo nastaviti razgovarati o otvorenim pitanjima, uključujući pitanje nestalih, razgraničenja, arhiva i povrata kulturnog blaga, kao i o europskom putu Srbije. Hrvatskoj je u interesu da Srbija postane članica EU, na temelju vlastitih postignuća i ispunjavanja svih kriterija koje smo i mi morali ispuniti, zaključila je Predsjednica.

U vladi - uz opasku kako se Kolinda Grabar Kitarović nije premijeru Zoranu Milanoviću obraćala povodom posljednjeg zaoštravanja odnosa između Srbije i Hrvatske - kažu da im je neshvatljiv ovakav stav Predsjednice Republike:

- Što se nas tiče, vlada u potpunosti stoji iza ministrice vanjskih poslova Vesne Pusić, koja je odlučila povući Markotića na konzultacije u Zagreb - rekao je visoki dužnosnik hrvatske vlade s kojim smo razgovarali u četvrtak poslijepodne.

U vladi pojašnjavaju kako povlačenje veleposlanika u diplomatskom smislu predstavlja poruku Srbiji da su njihovi dužnosnici iznosili neprihvatljive ocjene o Hrvatskoj. U pitanju je istup ministra Aleksandra Vulina (inače bliskog suradnika premijera Aleksandra Vučića) koji je Zorana Milanovića optužio da ne brine zbog zločina nad Srbima, a generala Gotovinu nazvao ustaškim zločincem.

A da su na Pantovčaku znali kako će Gordan Markotić biti povučen na konzultacije u Zagreb, potvrdili su i suradnici Vesne Pusić.

- Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović bila je obaviještena da ćemo hrvatskog veleposlanika povući iz Beograda, kratko je za Jutarnji list komentirao nadležni dužnosnik u Ministarstvu vanjskih poslova, ali pritom nije odgovorio na naše pitanje jesu li s Pantovčaka tražili da MVP ne povuče ambasadora.

- Nema potrebe da sada i ovo pitanje pretvaramo u sukob s Predsjednicom i sve opet dignemo na n-tu potenciju. U svakom slučaju, veleposlanik Markotić se nalazi u Zagrebu i tu će ostati do daljnjeg, pojasnio je ovaj suradnik ministrice Vesne Pusić.

(JL)
Foto: Arhiv CROPIX

Nikolić poručio Grabar-Kitarović: Srbija se gnuša spaljivanja hrvatske zastave

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić uputio je u četvrtak poruku Predsjednici Hrvatske Kolindi Grabar-Kitarović u kojoj najoštrije osuđuje spaljivanje hrvatske zastave u srijedu u Beogradu i naglašava da iza takvih poteza ne stoji država niti bilo koji državni dužnosnik, priopćeno je iz Nikolićeva ureda.

U poruci se naglašava da je spaljivanje hrvatske zastave čin za svaku osudu i najavljuju zakonske mjere protiv počinitelja, navedeno je u priopćenju iz ureda predsednika Nikolića.

U povodu incidenta u srijedu kad je haaški optuženik i vođa Srpske radikalne stranke Vojislav Šešlj zapalio hrvatsku zastavu, savjetnik predsjednika Srbije za vanjske poslove Ivan Mrkić je, u Nikolićevo ime, uputio svom hrvatskom kolegi Dariju Mihelinu poruku za Predsjednici Grabar-Kitarović u kojoj se naglašava gnušanje zbog omalovažavanja državnog simbola Hrvatske.

“Državni vrh Srbije se gnuša svakog omalovažovanja simbola bilo koje države i naroda. Spaljivanje hrvatske zastave je čin za svaku osudu i protiv počinitelja će biti poduzete sve mjere predviđene zakonom. Vjerujem da ćete razumjeti da iza ovakvih incidentnih pojava ne stoji ozbiljna politika bilo koga, a kamoli vodstva Srbije”, navedeno je u priopćenju.

Iz ureda predsjednika Srbije navodi se da srbijanski šef države svoje uvjerenje "potkrepljuje i činjenicama da su se i u Hrvatskoj događali brojni incidenti i ozbiljna kršenja prava" koje Srbije nije niti će ih, kako se navodi, "stavljati u prvi plan naše političke pažnje".

Nikolić poručuje hrvatskoj kolegici da je srbijansko vodstvo "vođeno dokazanom mudrošću da susjedi trebaju učiniti sve da im zajednički život bude bolji, a ne da ga zagorčavaju".

"Zato ćemo i ubuduće sve naše napore usmjeriti ka tom cilju", naglašava Nikolić, uz poruku da očekuje i "uzvratno djelovanje".

Kako je priopćeno, na ovu poruku je iz Zagreba odgovoreno da se Grabar-Kitarović, "srdačno zahvaljuje i raduje suradnji".

Paljenje hrvatske zastave ranije u četvrtak osudili su i zastupnici u srbijanskom parlamentu, a srbijanski premijer Aleksandar Vučić poručio je iz Slovačke, gdje je u službenom posjetu, da Srbija "neće slati iritirajuće poruke nikome u regiji".

Grabar-Kitarović: Nikolić želi jačanje odnosa Hrvatske i Srbije

Hrvatska Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović odgovorila je srbijanskom predsjedniku Tomislavu Nikoliću na njegovu najoštriju osudu spaljivanja hrvatske zastave u Beogradu porukom u četvrtak u kojoj je rekla kako prepoznaje Nikolićevu iskrenu želju za jačanjem međudržavnih odnosa.

"Prepoznajem Vašu iskrenu želju jačati naše dobrosusjedske odnose i u našim međudržavnim odnosima nadići svakojake incidentne situacije", stoji u poruci Grabar-Kitarović koju je u njezino ime svome srbijanskom kolegi, veleposlaniku Ivanu Mrkiću, prenio savjetnik Predsjednice za vanjsku i europsku politiku Dario Mihelin, priopćeno je iz ureda Predsjednice.

Poruka hrvatske Predsjednice uslijedila je nakon što je Nikolić, također u osobnoj poruci, izrazio gnušanje zbog omalovažavanja državnog simbola Hrvatske, a u povodu incidenta u srijedu kada je optuženi ratni zločinac i vođa Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj u Beogradu zapalio hrvatsku zastavu.

"Kao Predsjednici država imamo osobitu odgovornost za sveukupno ozračje u odnosima i moja je nada da ćemo zajedničkim djelovanjem dodatno potaknuti rad vlada naših dviju država kako bi se konačno zatvorila neka od poglavlja iz nedavne prošlosti koja, čvrsto držim, treba riješiti među susjedima koji se okreću zajedničkoj europskoj budućnosti", stoji u poruci Grabar-Kitarović srbijanskome predsjedniku.

"U tom bih smislu željela da naš budući susret donese istinski iskorak u našim odnosima čemu, sigurna sam, oboje težimo", istaknula je hrvatska Predsjednica.

(H)

 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/kolinda-grabar-kitarovic-povlacenje-hrvatskog-veleposlanika-iz-beograda-ishitrena-je-odluka-269004 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=b9d8b6524b51ea4dd9415f63c5a16ca0677b5327 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Kolinda+Grabar+Kitarovi%C4%87%3A+Povla%C4%8Denje+hrvatskog+veleposlanika+iz+Beograda+ishitrena+je+odluka%21&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fkolinda-grabar-kitarovic-povlacenje-hrvatskog-veleposlanika-iz-beograda-ishitrena-je-odluka-269004 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fkolinda-grabar-kitarovic-povlacenje-hrvatskog-veleposlanika-iz-beograda-ishitrena-je-odluka-269004 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => vladi neshvatljivo [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Hrvatskavladi neshvatljivo

Kolinda Grabar Kitarović: Povlačenje hrvatskog veleposlanika iz Beograda ishitrena je odluka!

Piše PSD.
2. travnja 2015. - 21:10
Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, u ekskluzivnom intervjuu koji objavljujemo u sutrašnjem Magazinu Jutarnjeg lista, komentirala je danas kako je povlačenje hrvatskog veleposlanika iz Beograda „ishitrena odluka“.

- Mislim da treba smiriti stanje jer trenutna situacija ne ide na dobrobit međudržavnih i dobrosusjedskih odnosa između Hrvatske i Srbije - rekla je Grabar-Kitarović za Jutarnji list.

Podsjetila je kako je u studenome prošle godine, kada se Šešelj vratio iz Haaga, a pogotovo kada je davao velikosrpske izjave na dan pada Vukovara, tražila od Vlade RH da povuče na konzultacije veleposlanika iz Beograda s obzirom da se srbijanska Vlada nije ogradila od tih izjava. Tada Vlada nije prihvatila njezin prijedlog.

- Ovo što se sada događa za svaku je osudu, posebno pal...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. svibanj 2024 07:09