stdClass Object ( [id] => 578747 [title] => Nova epizoda serijala 'kako se u Ministarstvu arči našim novcem': informatički sustav za strateško planiranje prvo je koštao 5,7 milijuna kuna, no na kraju je izabrana ponuda dviju tvrtki 'teška' gotovo 13 milijuna! [alias] => nova-epizoda-serijala-kako-se-u-ministarstvu-arci-nasim-novcem-informaticki-sustav-za-stratesko-planiranje-prvo-je-kostao-5-7-milijuna-kuna-no-na-kraju-je-izabrana-ponuda-dviju-tvrtki-39-teska-39-gotovo-13-milijuna [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Stotine tisuća kuna koje je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije plaćalo za pisanje zakonskih podloga ili smjernica za provođenje tih istih zakona nisu jedini slučaj u najmanju ruku nelogičnog trošenja proračunskog novca u resoru što ga vodi Gabrijela Žalac.

Kako se u ministarstvu arči s našim novcem: imaju 357 ljudi, a htjeli su potrošiti 195.000 kuna na vanjsku suradnju; Naglo odustali nakon što je mostovka upozorila da se skupo plaćamo neznanje njihovih djelatnika​

Nova epizoda tiče se kupnje nečega što se zove "Informatički sustav za strateško planiranje i upravljanje razvojem". Prvi je put spomenut u Planu nabave Ministarstva regionalnog razvoja od 13. ožujka 2017. godine, i to kroz otvoreni poziv u drugom kvartalu iste godine i s vrijednošću od točno 5.764.800 kuna.

Nakon toga Plan se mijenjao nekoliko puta, točnije spomenuti iznos nabave od 5,7 milijuna kuna, a sam postupak "šetao" je od otvorenog (za sve) do pregovaračkog za samo jednog ponuditelja uz pojašnjenje da je isti IT sustav autorsko djelo, da bi se u šestoj njegovoj lanjskoj izmjeni došlo do iznosa od 9.860.000 kuna, ili četiri milijuna kuna više od prvotnog.

Plan Ministarstva da se posao dodijeli splitskoj zajednici ponuditelja s kojom je već otprije surađivao pokvarila je, međutim, žalba poznate informatičke kuće iz hrvatske metropole.

Tržišno natjecanje

Oni su, naime, Državnoj komisiji za kontrolu javne nabave naveli da je Ministarstvo grubo povrijedilo načela tržišnog natjecanja, jednakog tretmana i zabrane diskriminacije time da samo jedan subjekt može isporučiti predmet nabave zbog navodne zaštite autorskih prava.

Stvar se svodi na to da je Ministarstvo željelo isključivo sustav PLUR, na kojemu su i do tada radili, a žalitelj je tvrdio da postoje i drugi koje mogu isporučiti brojne tvrtke iz njihove branše u Hrvatskoj. Osim toga, za ponudu dviju kuća tek nešto manju od 10 milijuna kuna rečeno je da je bila u "granici procijenjene vrijednosti nabave" i da je forsirani dobavljač, za kojeg sumnjaju da je uopće u stanju obaviti posao, bio svjestan nepostojanja tržišne utakmice.

Ministarstvo se u odgovoru branilo kako je provelo iscrpnu analizu tržišta i utvrdilo kako ni jedan drugi sustav ne odgovara njihovim potrebama osim PLUR-a, pa je i to bio razlog zašto nije bilo otvorenog natječaja, nego se išlo u izravni poziv prema samo jednom subjektu. To je detalj koji će se ispostaviti važnim za daljnji razvoj priče.

Međutim, Komisija za nabavu prethodno u listopadu prošle godine nije povjerovala u argumente Ministarstva i odlučila je poništiti cijeli postupak. Kako su naveli u odluci, MRREF nije dokazao na temelju kojih je to činjenica i okolnosti zaključio da na tržištu ne postoji razumna alternativa ili zamjena sustavu koji su toliko željeli, jer svoju analizu nisu potkrijepili konkretnim dokazima. Žalbu zagrebačke IT tvrtke Komisija je ocijenila osnovanom, pregovarački postupak bez objave poziva svima na nadmetanje je srušen i Ministarstvu naređeno da Zagrepčanima podmire 45 tisuća kuna troškova na ime žalbenog postupka.

Splićani se žale

Tu priča o IT sustavu za strateško planiranje i upravljanje razvojem ne završava. Ponovno se ista stavka pod oznakom 72268000-1 našla u Planu nabave MRREF-a za 2018. godinu.

Istina, ne ponavljaju pogrešku od lani i predviđa se otvoreni postupak, znači za sve, ali je procijenjena vrijednost posla skočila na okruglo 13 milijuna kuna, što se s PDV-om penje na više od 16 milijuna kuna za državni proračun i, naravno, porezne obveznike. To ne samo da je priličan skok u odnosu na prvotno planiranih 5.764.800 kuna, nego tri i nešto milijuna kuna više nego što se izravno željelo pogoditi.

Natječaj je objavljen 11. lipnja ove godine, ali ni on nije prošao bez repova. Ovaj put u ulozi žalitelja našla se jedna splitska informatička kuća, koja je u bitnom osporavala zakonitost dijela dokumentacije i tvrdila kako nedostaje jasan opis predmeta nabave vezano uz prilagodbu podzakonskim aktima i vezano uz proces izrade akata strateškog planiranja.

– Nejasan opseg posljedično uzrokuje nerazmjernu procijenjenu vrijednost nabave za ovakav tip posla, čime naručitelj potencijalno oštećuje državni proračun – upozorili su, ali njihovi argumenti nisu prošli u Komisiji za kontrolu javne nabave.
Kao najbolja odabrana je 7. rujna ove godine zajednička ponuda tvrtki iz Podstrane i Zagreba. Ona je bila "teška" 12.991.000 kuna, ili tek devet tisuća kuna niža od predviđene.

Međutim, u oči što se tiče odabranih tvrtki upada jedan detalj, na koji nas je upozorio izvor dobro upućen u zbivanja na hrvatskom IT tržištu.

Što se promijenilo

– Obje su bile izrijekom navedene u odgovoru Ministarstva na spomenutu lanjsku žalbu poznate i velike naše informatičke kuće iz Zagreba, gdje se eksplicitno navodi da ni jedna ni druga ne zadovoljavaju zahtjeve koje bi trebao imati sustav PLUR. A onda upravo oni dobiju na sljedećem natječaju isti taj posao. Zanimljivo. Što se toliko dramatično moglo promijeniti?! – zapitao se naš izvor i otvoreno iznio sumnju da se iza svega krije puno dublja i mutnija priča.

Odgovor iz Ministarstva: Samo jedna ponuda ispunila je sve uvjete

Zašto je cijena IT sustava za strateško planiranje i upravljanje razvojem od 5.764.800 u prvotnom lanjskom planu nabave narasla na ovogodišnjih 13 milijuna kuna, te koji je, zašto i pod kojim uvjetima na koncu odabran ponuđač, bila su pitanja koja smo uputili Ministarstvu regionalnog razvoja i europskih fondova. Od njih smo dobili sljedeći odgovor:

– Prema prvotnom planu nabave, planirana je bila nabava godišnjih licenci za korisnike javne nabave u Hrvatskoj (oko 5000 korisnika), tj. prava na korištenje IT sustava za strateško planiranje i upravljanje razvojem što bi bilo kratkoročno rješenje za Ministarstvo, no radi trajnog rješenja i uštede Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, donesena je odluka o nabavi cjelovitog IT rješenja za strateško planiranje i upravljanje razvojem, a koji će i trajno biti u vlasništvu Ministarstva.

Novi sustav sadržava registar projekata, koji, osim aplikativnog IT rješenja i podatkovne strukture, uključuje pripadajuću tehničku dokumentaciju, pripadajuću dokumentaciju izvornog programskog koda programskog rješenja i upute za njegovo korištenje te usluge izobrazbe korisnika i usluge hostinga, održavanja i prilagodbe funkcionalnosti programskog rješenja sukladno relevantnim podzakonskim aktima koji proizlaze iz Zakona o sustavu strateškog planiranja i upravljanja razvojem.

Po provedenom otvorenom postupku javne nabave, zaprimljena je samo jedna ponuda koja je sadržavala kompletnu ponudu koja ispunjava uvjete iz Dokumentacije o nabavi i koja je na temelju kriterija za odabir ekonomski najpovoljnije ponude ocijenjena najpovoljnijom. Na predmetni postupak nije bilo žalbi.

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Ne štedi se [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2018-12-07 16:39:31 [created_by] => 3234 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2018-12-07 18:46:59 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2018-12-07 16:37:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 7812 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/Images/2018/12/05/Novosti/10553976.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "1920x1280" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38951194 Threads: 3 Questions: 7137816294 Slow queries: 3315326 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 609361279 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/nova-epizoda-serijala-kako-se-u-ministarstvu-arci-nasim-novcem-informaticki-sustav-za-stratesko-planiranje-prvo-je-kostao-5-7-milijuna-kuna-no-na-kraju-je-izabrana-ponuda-dviju-tvrtki-39-teska-39-gotovo-13-milijuna-578747 [printLink] => /vijesti/hrvatska/nova-epizoda-serijala-kako-se-u-ministarstvu-arci-nasim-novcem-informaticki-sustav-za-stratesko-planiranje-prvo-je-kostao-5-7-milijuna-kuna-no-na-kraju-je-izabrana-ponuda-dviju-tvrtki-39-teska-39-gotovo-13-milijuna-578747?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 381470 [name] => Ministarstvo regionalnog razvoja i europskih fondo [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ministarstvo-regionalnog-razvoja-i-europskih-fondo [link] => /tag/ministarstvo-regionalnog-razvoja-i-europskih-fondo ) [1] => stdClass Object ( [id] => 426635 [name] => Gabrijela Žalac [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => gabrijela-zalac [link] => /tag/gabrijela-zalac ) [2] => stdClass Object ( [id] => 426636 [name] => IT sustav [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => it-sustav [link] => /tag/it-sustav ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Ne štedi se [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Nova epizoda serijala 'kako se u Ministarstvu arči našim novcem': informatički sustav za strateško planiranje prvo je koštao 5,7 milijuna kuna, no na kraju je izabrana ponuda dviju tvrtki 'teška' gotovo 13 milijuna! [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3234 [name] => Zoran Šagolj [username] => zoran-agolj [email] => zoran-agolj@sd.hr [password] => $2y$10$tIfZayMMEQBtDnjPtu1K6uwW0tR6aJ9YVMB9PK6eFFOzAczYbw98a [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/zoran-sagolj-3234 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1752 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/de7d173dbb6f36fbc651af48772e1806?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/12/05/Novosti/10553976.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/12/05/Novosti/10553976.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Stotine tisuća kuna koje je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije plaćalo za pisanje zakonskih podloga ili smjernica za provođenje tih istih zakona nisu jedini slučaj u najmanju ruku nelogičnog trošenja proračunskog novca u resoru što ga vodi Gabrijela Žalac.

Kako se u ministarstvu arči s našim novcem: imaju 357 ljudi, a htjeli su potrošiti 195.000 kuna na vanjsku suradnju; Naglo odustali nakon što je mostovka upozorila da se skupo plaćamo neznanje njihovih djelatnika​

Nova epizoda tiče se kupnje nečega što se zove "Informatički sustav za strateško planiranje i upravljanje razvojem". Prvi je put spomenut u Planu nabave Ministarstva regionalnog razvoja od 13. ožujka 2017. godine, i to kroz otvoreni poziv u drugom kvartalu iste godine i s vrijednošću od točno 5.764.800 kuna.

Nakon toga Plan se mijenjao nekoliko puta, točnije spomenuti iznos nabave od 5,7 milijuna kuna, a sam postupak "šetao" je od otvorenog (za sve) do pregovaračkog za samo jednog ponuditelja uz pojašnjenje da je isti IT sustav autorsko djelo, da bi se u šestoj njegovoj lanjskoj izmjeni došlo do iznosa od 9.860.000 kuna, ili četiri milijuna kuna više od prvotnog.

Plan Ministarstva da se posao dodijeli splitskoj zajednici ponuditelja s kojom je već otprije surađivao pokvarila je, međutim, žalba poznate informatičke kuće iz hrvatske metropole.

Tržišno natjecanje

Oni su, naime, Državnoj komisiji za kontrolu javne nabave naveli da je Ministarstvo grubo povrijedilo načela tržišnog natjecanja, jednakog tretmana i zabrane diskriminacije time da samo jedan subjekt može isporučiti predmet nabave zbog navodne zaštite autorskih prava.

Stvar se svodi na to da je Ministarstvo željelo isključivo sustav PLUR, na kojemu su i do tada radili, a žalitelj je tvrdio da postoje i drugi koje mogu isporučiti brojne tvrtke iz njihove branše u Hrvatskoj. Osim toga, za ponudu dviju kuća tek nešto manju od 10 milijuna kuna rečeno je da je bila u "granici procijenjene vrijednosti nabave" i da je forsirani dobavljač, za kojeg sumnjaju da je uopće u stanju obaviti posao, bio svjestan nepostojanja tržišne utakmice.

Ministarstvo se u odgovoru branilo kako je provelo iscrpnu analizu tržišta i utvrdilo kako ni jedan drugi sustav ne odgovara njihovim potrebama osim PLUR-a, pa je i to bio razlog zašto nije bilo otvorenog natječaja, nego se išlo u izravni poziv prema samo jednom subjektu. To je detalj koji će se ispostaviti važnim za daljnji razvoj priče.

Međutim, Komisija za nabavu prethodno u listopadu prošle godine nije povjerovala u argumente Ministarstva i odlučila je poništiti cijeli postupak. Kako su naveli u odluci, MRREF nije dokazao na temelju kojih je to činjenica i okolnosti zaključio da na tržištu ne postoji razumna alternativa ili zamjena sustavu koji su toliko željeli, jer svoju analizu nisu potkrijepili konkretnim dokazima. Žalbu zagrebačke IT tvrtke Komisija je ocijenila osnovanom, pregovarački postupak bez objave poziva svima na nadmetanje je srušen i Ministarstvu naređeno da Zagrepčanima podmire 45 tisuća kuna troškova na ime žalbenog postupka.

Splićani se žale

Tu priča o IT sustavu za strateško planiranje i upravljanje razvojem ne završava. Ponovno se ista stavka pod oznakom 72268000-1 našla u Planu nabave MRREF-a za 2018. godinu.

Istina, ne ponavljaju pogrešku od lani i predviđa se otvoreni postupak, znači za sve, ali je procijenjena vrijednost posla skočila na okruglo 13 milijuna kuna, što se s PDV-om penje na više od 16 milijuna kuna za državni proračun i, naravno, porezne obveznike. To ne samo da je priličan skok u odnosu na prvotno planiranih 5.764.800 kuna, nego tri i nešto milijuna kuna više nego što se izravno željelo pogoditi.

Natječaj je objavljen 11. lipnja ove godine, ali ni on nije prošao bez repova. Ovaj put u ulozi žalitelja našla se jedna splitska informatička kuća, koja je u bitnom osporavala zakonitost dijela dokumentacije i tvrdila kako nedostaje jasan opis predmeta nabave vezano uz prilagodbu podzakonskim aktima i vezano uz proces izrade akata strateškog planiranja.

– Nejasan opseg posljedično uzrokuje nerazmjernu procijenjenu vrijednost nabave za ovakav tip posla, čime naručitelj potencijalno oštećuje državni proračun – upozorili su, ali njihovi argumenti nisu prošli u Komisiji za kontrolu javne nabave.
Kao najbolja odabrana je 7. rujna ove godine zajednička ponuda tvrtki iz Podstrane i Zagreba. Ona je bila "teška" 12.991.000 kuna, ili tek devet tisuća kuna niža od predviđene.

Međutim, u oči što se tiče odabranih tvrtki upada jedan detalj, na koji nas je upozorio izvor dobro upućen u zbivanja na hrvatskom IT tržištu.

Što se promijenilo

– Obje su bile izrijekom navedene u odgovoru Ministarstva na spomenutu lanjsku žalbu poznate i velike naše informatičke kuće iz Zagreba, gdje se eksplicitno navodi da ni jedna ni druga ne zadovoljavaju zahtjeve koje bi trebao imati sustav PLUR. A onda upravo oni dobiju na sljedećem natječaju isti taj posao. Zanimljivo. Što se toliko dramatično moglo promijeniti?! – zapitao se naš izvor i otvoreno iznio sumnju da se iza svega krije puno dublja i mutnija priča.

Odgovor iz Ministarstva: Samo jedna ponuda ispunila je sve uvjete

Zašto je cijena IT sustava za strateško planiranje i upravljanje razvojem od 5.764.800 u prvotnom lanjskom planu nabave narasla na ovogodišnjih 13 milijuna kuna, te koji je, zašto i pod kojim uvjetima na koncu odabran ponuđač, bila su pitanja koja smo uputili Ministarstvu regionalnog razvoja i europskih fondova. Od njih smo dobili sljedeći odgovor:

– Prema prvotnom planu nabave, planirana je bila nabava godišnjih licenci za korisnike javne nabave u Hrvatskoj (oko 5000 korisnika), tj. prava na korištenje IT sustava za strateško planiranje i upravljanje razvojem što bi bilo kratkoročno rješenje za Ministarstvo, no radi trajnog rješenja i uštede Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, donesena je odluka o nabavi cjelovitog IT rješenja za strateško planiranje i upravljanje razvojem, a koji će i trajno biti u vlasništvu Ministarstva.

Novi sustav sadržava registar projekata, koji, osim aplikativnog IT rješenja i podatkovne strukture, uključuje pripadajuću tehničku dokumentaciju, pripadajuću dokumentaciju izvornog programskog koda programskog rješenja i upute za njegovo korištenje te usluge izobrazbe korisnika i usluge hostinga, održavanja i prilagodbe funkcionalnosti programskog rješenja sukladno relevantnim podzakonskim aktima koji proizlaze iz Zakona o sustavu strateškog planiranja i upravljanja razvojem.

Po provedenom otvorenom postupku javne nabave, zaprimljena je samo jedna ponuda koja je sadržavala kompletnu ponudu koja ispunjava uvjete iz Dokumentacije o nabavi i koja je na temelju kriterija za odabir ekonomski najpovoljnije ponude ocijenjena najpovoljnijom. Na predmetni postupak nije bilo žalbi.

 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/nova-epizoda-serijala-kako-se-u-ministarstvu-arci-nasim-novcem-informaticki-sustav-za-stratesko-planiranje-prvo-je-kostao-5-7-milijuna-kuna-no-na-kraju-je-izabrana-ponuda-dviju-tvrtki-39-teska-39-gotovo-13-milijuna-578747 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=7281b918fcab2191218ed5a566d0882927244f2f [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Nova+epizoda+serijala+%26%23039%3Bkako+se+u+Ministarstvu+ar%C4%8Di+na%C5%A1im+novcem%26%23039%3B%3A+informati%C4%8Dki+sustav+za+strate%C5%A1ko+planiranje+prvo+je+ko%C5%A1tao+5%2C7+milijuna+kuna%2C+no+na+kraju+je+izabrana+ponuda+dviju+tvrtki+%26%23039%3Bte%C5%A1ka%26%23039%3B+gotovo+13+milijuna%21&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fnova-epizoda-serijala-kako-se-u-ministarstvu-arci-nasim-novcem-informaticki-sustav-za-stratesko-planiranje-prvo-je-kostao-5-7-milijuna-kuna-no-na-kraju-je-izabrana-ponuda-dviju-tvrtki-39-teska-39-gotovo-13-milijuna-578747 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fnova-epizoda-serijala-kako-se-u-ministarstvu-arci-nasim-novcem-informaticki-sustav-za-stratesko-planiranje-prvo-je-kostao-5-7-milijuna-kuna-no-na-kraju-je-izabrana-ponuda-dviju-tvrtki-39-teska-39-gotovo-13-milijuna-578747 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Ne štedi se [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaNe štedi se

Nova epizoda serijala 'kako se u Ministarstvu arči našim novcem': informatički sustav za strateško planiranje prvo je koštao 5,7 milijuna kuna, no na kraju je izabrana ponuda dviju tvrtki 'teška' gotovo 13 milijuna!

7. prosinca 2018. - 17:37

Stotine tisuća kuna koje je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije plaćalo za pisanje zakonskih podloga ili smjernica za provođenje tih istih zakona nisu jedini slučaj u najmanju ruku nelogičnog trošenja proračunskog novca u resoru što ga vodi Gabrijela Žalac.

Kako se u ministarstvu arči s našim novcem: imaju 357 ljudi, a htjeli su potrošiti 195.000 kuna na vanjsku suradnju; Naglo odustali nakon što je mostovka upozorila da se skupo plaćamo neznanje njihovih djelatnika​

Nova epizoda tiče se kupnje nečega što se zove "Informatički sustav za strateško planiranje i upravljanje razvojem". Prvi je put spomenut u Planu nabave Ministarstva regionalnog razvoja od 13. ožujka 2017. godine, i to kroz otvoreni poziv u drugom kvartalu iste godine i s vrijednošću od t...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. svibanj 2024 09:18