stdClass Object ( [id] => 571011 [title] => Novo ujedinjenje hrvatske desnice pokušat će izvesti Anto Đapić, a oko sebe je već okupio sve bivše lidere pravaških stranaka: 'Moramo resetirati politiku i vratiti je vrijednostima Franje Tuđmana' [alias] => novo-ujedinjenje-hrvatske-desnice-pokusat-ce-izvesti-anto-dapic-a-oko-sebe-je-vec-okupio-sve-bivse-lidere-pravaskih-stranaka-39-moramo-resetirati-politiku-i-vratiti-je-vrijednostima-franje-tudmana-39 [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Za sve one koji su naumili rušiti Andreja Plenkovića u Vukovaru su doživjeli hladan tuš. Od čitavog projekta puča protiv aktualnog hrvatskog premijera zbio se tek pokoji usputni uzvik, zvižduk, skandiranje u vjetar o izdaji i prodaji. To su ujedno bili i jedini trenuci prošle subote u kojima su politički patuljci okupljeni oko Željke Markić, Zlatana Hasanbegovića i Dade Milinovića mogli doći na svoje. Plan o svrgavanju centriste Plenkovića sa čela HDZ-a potpuno je zasjenila priča o žrtvi i krvnicima, nezadovoljenoj pravdi i lošem pravosuđu, državi koja nije ispunila snove na kojima je nastala.

Radikalna desnica nije imala snage – definitivno ne organizacijske, a po svemu sudeći ni političke – dovesti u Vukovar masu koja bi revolt pretvorila u nešto više od toga. Bez logistike HDZ-a takav projekt u startu je, vidimo to sada, bio osuđen na propast. Praksa je ponovno pokazala da desni društveni kontigent teško ustaje protiv vlastite vlade.

Anto Đapić, predsjednik HSP-a iz doba pravaškog zvijezdanog uspona, prošle je subote bio u Vukovaru. Na prosvjed, međutim, nije išao. Umjesto da sluša HDZ-ovog gradonačelnika Vukovara Ivana Penavu, dočekao je ultramaratonce, sve odreda dragovoljce HOS-a, koji već 17 godina trče iz Zagreba do Vukovara kako bi, pojašnjava nam Đapić, upozorili na zločin koji je počinjen na Ovčari.

Kako je Đapić progutao ponos

- Ove se godine skupilo stotinjak ljudi. Nije bilo ni jednog medija, nikoga da prenese vijest o ovom vrijednom pothvatu. Televizije je zanimalo samo hoće li izbaciti Penavu iz HDZ-a. Ne vide da je sve to obična manipulacija. Penava će na idućim izborima ostati na listi HDZ-a, možda povuče i 30 tisuća preferencijalnih glasova, možda osigura HDZ-u u V. Izbornoj jedinici veći rezultat nego ikad. Ali kad izbori prođu, njega se ništa neće pitati, a politika će nastaviti po starom. Zato ljudi postaju ogorčeni – kaže Đapić.

Posljednjih mjeseci predano radi na projektu objedinjavanja raštrkane, zavađene i politički impotentne hrvatske desnice. Izradio je i programsku platformu i nudi je partnerima – stranaka, udrugama, pojedincima - kao polazišnu osnovu za pregovore.

Progutao je, kaže, vlastiti ponos i ponovno počeo razgovarati sa ljudima sa kojima to godinama nije činio. Surađuje ponovno sa Perom Ćorićem, Pejom Trgovčevićem, Hrvojem Tomasovićem i sprema se put Dalmacije, kako bi i njoj uskoro ponudio svoju suverenističku platformu.

Suverenizam u Europi stanuje još od doba Jorga Heidera, zemaljskog poglavara Koruške koji je prvo Austriji, a onda i u Europi, utabao put desnom radikalnom pokretu koji je narušio partitokraciju tradicionalnih stranaka i koji danas buja diljem Europe. U Hrvatskoj, međutim, u njezinom tradicionalnom, konzervativnom i poslovično neliberalnom društvu, on postoji samo u fragmentima. U Njemačkoj politički establishment strepi od Alternative za Njemačku (AfD), u Mađarskoj suverenist Viktor Orban već godinama kroji tu zemlju prema svojem aršinu, u Švedskoj su Demokrati sa svojom antiimigrantskom retorikom izbili na drugo mjesto i sa trona skoro srušili vladajuće socijaldemokrate, u Poljskoj konzervativni populist i euroskeptik Jaloslaw Kaczynski iz sjene provodi "moralnu“ revoluciju.

U Hrvatskoj su Hasanbegović i Bruna Esih imali svoj momentum, no teško je oteti se dojmu da su propustili svoju šansu i da već dvije godine trče u mjestu. Pokret "U ime obitelji“ jaše na vrijednostima konzervativne revolucije, ali na izborima, unatoč svim referendumskim inciijativama, ne uspjeva osvojiti više od puke mižerije. Hrast je upao u Sabor, ali je Plenković zorno pokazao da i bez njih može vladati. Umjesto suverenista, vrhnje su pobrali protestni pokreti poput Mosta i Živog zida.

- Most i Živi zid iskoristili su svoj potencijal, a što će sa njima biti u budućnosti ovisi samo o tome što će napraviti desna suverenistička opcija u Hrvatskoj – uvjeren je Đapić. Već deset godina nije u vrhu domaće politike. Svojedobno je registrirao svoju novu stranku DESNO – abrevijaciju za Demokratski savez nacionalne obnove - i čekao pravi trenutak. U pola Plenkovićevog mandata odlučio je krenuti u akciju.

Kraljevstvo pa kralj

- Više ne želim stajati po strani. Nakon mojeg odlaska ni pravaški pokret ni desnica nisu uspjeli iznjedriti ništa ozbiljno. Osim puno tezgarenja, kokošarenja, sektašenja, puno malih stranaka i velikih vođa. Moj pristup je potpuno drukčiji. Predlažem da razgovarao o dokumentu, ne o foteljama. Idemo se okupiti po horizontali, ne po vertikali. Hajdemo prvo napraviti kraljevstvo, lako ćemo se onda dogovoriti kralja – kaže nam Đapić i uvjerava nas da pritom sam nema nikakvih "foteljaških“ ambicija.

- Bio sam pet mandata u Saboru, bio sam gradonačelnik Osijeka i ne trebam više nikome ništa dokazivati. Nas suvereniste više ne zanima da budemo korektiv. Pa ja sam bio korektiv 20 godina. Imao sam ja u HSP-u i 8 zastupnika, a nisam mogao ništa napraviti, nego Ivo Sanader uzeo Srbe u Vladu, i oživio političko srpstvo zbog kojega se danas demonstrira u Vukovaru na način u kojemu se ne smije reći što se misli. Zato nama cilj ne treba biti da uđemo u Sabor i osvojimo 3, 5 ili 7 zastupnika, nego da promjenimo odnose i osvojimo vlast. Nas treba zanimati udar na establishment, i vladajući i oporbeni, jer i HDZ i SDP kada su na vlasti vode istu politiku – ističe Đapić. On je uvjeren da ni jedna od dvije najveće hrvatske stranke ne može biti stvarna opcija hrvatskog suverenizma.

- Suverena politika ne može biti predstavljena današnjom ljevicom, koja je konglomerat neokomunističkog jugoslavenstva i političkog srpstva, niti HDZ-om kojega vodi Plenković – oštar je Đapić, koji očito nije spreman priznati ni HDZ-u ni SDP-u da mogu, žele i umiju braniti hrvatske nacionalne interese. I pritom upozorava da se modernu desnicu – onakvu kakva hara europskom političkom pozornicom – ne smije temeljiti samo i isključivo na Domovinskom ratu i antikomunističkom stavu, kao što je to do sada bilo slučaj.

- Pravaštvo je u tom smislu preusko. Starčevićanstvo će uvijek imati svoj važan udio u hrvatskoj politici, ali pravaštvo može biti samo korektiv. Za nešto više potreban je širi program i to je ono što mi nudimo. Suverenista u Hrvatskoj ima puno i imamo veliku priliku. Samo od nas ovisi hoće li postati uspješni kao što su suverenisti u Mađarskoj, Njemačkoj, Poljskoj, SAD-u – uvjeren je poručuje Đapić. Novu političku platformu predstavio je u deset prilično konkretnih točaka. Hrvatska je – ili bi trebala biti – nacionalna država hrvatskog naroda. Stupovi njezine državnosti su u suverenosti Hrvatske, ali i Bosne i Hercegovine. Ne smije se dozvoliti postojanje autonomnih i separatnih političkih entiteta. Hrvatsko državljanstvo je dragocijenost i ekskluzivitet, i ne treba ga svoditi na to da se šakom i kapom dijeli kako se kome stigne. Iz Ustava treba izbaciti antifašizam, a ugraditi kršćanstvo kao civilizacijsku vrijednost hrvatskog društva. Čitava Hrvatska treba biti jedna izborna jedinica, a Srbima treba ukinuti pravo na tri saborska zastupnika.

Pupovac nije problem

- U Hrvatskoj može biti samo jedan politički narod koji odlučuje, ne može u Hrvatskoj do ove mjere biti legalizirano političko srpstvo. To je poruka koja je iz Vukovara trebala ići. A ne da 23 godine nakon rata gradonačelnik Vukovara polemizira o karakteru Domovinskog rata sa onima koji su protiv nas ratovali – kritizira Đapić, ne krijući da je Penava, prema njegovom ukusu, u Vukovaru zapravo bio - preblag.

- Desnica se svela na demonstracije u šatoru, na demonstracije u Vukovaru. Samo se "cimaju“ nacionalni osjećaji, a netko dobiva poene pljuvanjem po Pupovcu. Nama Pupovac nije problem, nego je problem što je on došao u poziciju da bude vaga koja odlučuje o tome tko će u Hrvatskoj biti na vlasti - upozorava bivši šef pravaša. I priču spremno vraća na početak, na vrijeme kada je po naređenju Franje Tuđmana donesen Zakon o oprostu, kojim su na Istoku Hrvatske de facto abolirani vojnici SAO Krajine.

- Zakon o oprostu omogućio je teroristima da dobiju i oprost i državljanstvo. Tko je htio oprost, nije smio dobiti državljanstvo, nego otići u Srbiju. Tko je htio državljanstvo, morao je odgovarati pred hrvatskim zakonima i zbog pobune ići u zatvor dvije, tri ili pet godina. A mi smo njima dali i oprost i državljanstvo, SDSS je time dobio svoju biračku bazu i nakaradnim zakonom osigurana tri zastupnika, a priča da zločin ne zastarjeva je priča za malu djecu. Ne zastarjeva dok svi ne umru, i žrtve i zločinci. Prošlo je 27 godina, proći će još 27 godinama, i sa ovakvom politikom ništa se neće promjeniti – izričit je Đapić, podsjećajući da je on u Saboru bio u protiv Zakon o oprostu, i protiv Erdutskog sporazuma. Cilj su mu, zapravo, birači HDZ-a, kojima je pakt sa SDSS-om kost u grlu. Tu vidi šansu za suvereniste.

- Mi birače HDZ-a ne smijemo ostaviti na miru. Biračko tijelo HDZ-a je suverenističko, ali ono se već predugo vremena odmanjuje, još od kada je 2003. Ivo Sanader platformom koja je usvojena na prosvjedu za Mirka Norca na splitskoj Rivi dobio izbore, a onda odustao od nje i, umjesto sa HSP-om, ušao u pakt sa SDSS-om. Mi smo tada iskrvarili za Antu Gotovinu, a HDZ je u toj izbornoj jedinici dobio 10 saborskih zastupnika – ističe projektant nove hrvatske desnice. Za razliku od Sanadera, koji se, prema Đapićevim riječima, služio obmanom da štiti hrvatski nacionalni interes, Plenković ne laže.

- On je na Saboru HDZ-a jasno je rekao da vodi stranku desnog centra, s naglaskom na centru. Mi možda ne smijemo napadati HDZ zbog zasluga koje su imali u stvaranju države, jer time odbijamo svoje potencijalne birače, no trebamo jasno reći da ovo što se danas radi nije na tom tragu. U HDZ-u izbačeni članovi odjednom postanu radikalni desničari. Dado Milinović je sad bio u Vukovaru, vezao se lancima za Norca, a tolerirao je ulazak Pupovca u Vladu. Veliki dio tih dužnosnika su ljudi od 15 tisuća kuna – napada Đapić. Danas je on puno oštriji nego je bio prije deset godina.

Politički Mandžukić

- Mora se ići "u kost“. Mene je, priznajem, ubila moja politička pristojnost. Vrijeđali su me, pljuvali, a ja sam uvijek probao čuvati razinu, trudio sam se ne spuštati ispod nje. Kada su nacionalni interesi u pitanju, ne smijemo kalkulirati. Ako nanjušimo da je Oliver Frljić opasan za nacionalne interese, onda je jedino rješenje ono što je HOS napravio u Splitu. Tu nema milosti. Dok se god ne budemo postavili na ljutu ranu ljutu hranu, sve će ostati po starom – izravan je Đapić. Unatoč dugom političkom stažu, ne smatra se isluženim političarom.

- Mandžukić ima 32 godine i nitko ne tvrdi da je islužen. Dokle god zabija golove, on će biti jedan od najskupljih nogometaša današnjice. Tako je i u politici – kroz smijeh će bivši vođa HSP-a, uvjeren da će, kako kaže, stvoriti pravu desnu alternativu za Hrvatsku.

- Prvo trebamo resetirati hrvatsku politiku i vratiti je na one vrijednosti Franje Tuđmana sa kojima je prije 27 godina krenuo u politički mega projekt stvaranja Hrvatske države. Kad se vrijednosno resetiramo, onda će sve ići lakše. Onda će se lakše riješiti i pitanje Uljanika, i 2.maja, i iseljavanja iz Slavonije – zaključuje Đapić.

Uvjeren da isti san sanja dovoljno veliki broj birača spremnih da mu daju novu priliku.

POLITOLOG BERTO ŠALAJ Mrziti Srbe nije dovoljno

Tijekom posljednjih 28 godina nije da nije bilo pokušaja da se iz desno radikalne perspektive ugrozi HDZ. Pravaši su jedno vrijeme bili relativno moćni. Pojavio se i HDSSB koji je bio formalno regionalistička, a zapravo desno radikalna stranka na čelu sa Branimirom Glavašem. U zadnje vrijeme imamo Most, no istina je da cijelo ovo vrijeme dominacija HDZ-a nije ugrožena – ističe politolog sa zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti prof. dr. Berto Šalaj. HDZ, prema njegovim riječima, apsolutno kontrolira prostor od centra do radikalne desnice i ne namjerava ga tako lako prepustiti konkurenciji.

- HDZ je nastao kao široki nacionalni, ali istodobno i nacionalistički pokret. On je tu dimenziju imao ugrađenu od samoga početka i iako se vremenom transformirao u stranku, taj nacionalistički diskurs je zadržao do danas. Time je zapravo HDZ oduzeo prostor drugima – smatra Šalaj. Na to se, tvrdi on, nadovezao klijentelizam: HDZ svojim članovima i simpatizerima na općinskim, gradskim i županijskim razinama i u javnim poduzećima distribuira određene koristi, ali od njih traži da se glasovi ne rasipaju.

- Sjetimo se Sanaderovog "Glas za HSP je glas za SDP“ iz 2007. Treći razlog leži u činjenici da desni radikalni pokreti koji su se javili u Hrvatskoj nisu bili dovoljno kvalitetno artikulirani, niti su imali dovoljno kvalitetne lidere. Kad god se pojavio netko sa karizmom, on je ostvario određeni uspjeh. Uz to, ti su pokreti krajnje fragmentirani i vrlo je upitno hoće li se uspjeti spojiti u jednu cjelinu – ističe Šalaj. On također napominje da desno radikalna priča u Hrvatskoj nije pronašla svoju temu izvan stigmatizacije Srba i otpora prema Jugoslaviji.

- Problem je što tu zamišljenu Jugoslaviju nitko ne vidi osim njih samih i logično je što do sada nisu uspjeli privući veći broj građana. U desno radikalnim opcijama postoji određena intelektualna lijenost i oni kao da se ne žele prilagoditi novim društvenim okolnostima. Nisu pokušali na razuman način artikulirati otpor prema EU. U Hrvatskoj još uvijek nema suvisle euroskeptične stranke kakve postoje diljem Europe koja bi ukazivala na propuste u djelovanju EU-a. Tu bi mogao biti njihov prostor – zaključuje Šalaj.

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ovo ime dugo niste čuli [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2018-10-20 13:55:33 [created_by] => 3170 [created_by_alias] => Marina Karlović-Sabolić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2018-10-20 17:31:41 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2018-10-20 13:55:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 9712 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Archive\/Images\/2018\/10\/18\/Spektar\/1301771.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/10\/18\/Spektar\/10373475.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/10\/18\/Spektar\/10373368.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/10\/18\/Spektar\/10373019.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/10\/18\/Spektar\/10372993.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/10\/18\/Spektar\/9801813.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1190"},{"size0":"1920x1278"},{"size0":"1920x1278"},{"size0":"1920x1278"},{"size0":"1920x1280"},{"size0":"1920x2757"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8269077 Threads: 4 Questions: 1627006813 Slow queries: 4987213 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 113245965 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 55 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/novo-ujedinjenje-hrvatske-desnice-pokusat-ce-izvesti-anto-dapic-a-oko-sebe-je-vec-okupio-sve-bivse-lidere-pravaskih-stranaka-39-moramo-resetirati-politiku-i-vratiti-je-vrijednostima-franje-tudmana-39-571011 [printLink] => /vijesti/hrvatska/novo-ujedinjenje-hrvatske-desnice-pokusat-ce-izvesti-anto-dapic-a-oko-sebe-je-vec-okupio-sve-bivse-lidere-pravaskih-stranaka-39-moramo-resetirati-politiku-i-vratiti-je-vrijednostima-franje-tudmana-39-571011?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 265716 [name] => anto đapić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => anto-dapic [link] => /tag/anto-dapic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ovo ime dugo niste čuli [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Novo ujedinjenje hrvatske desnice pokušat će izvesti Anto Đapić, a oko sebe je već okupio sve bivše lidere pravaških stranaka: 'Moramo resetirati politiku i vratiti je vrijednostima Franje Tuđmana' [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3170 [name] => Marina Karlović Sabolić [username] => marina-karlovi-saboli [email] => marina-karlovi-saboli@sd.hr [password] => $2y$10$/yW1ghKW8p/CxFePEm3RuuJx.U2oTzL5U.R2x5YB3uJJwKdgE17z2 [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marina-karlovic-sabolic-3170 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1688 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/9d410b70aa75edca8f6274c100d2a23c?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/10/18/Spektar/1301771.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/10/18/Spektar/1301771.jpg [title] => ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/10/18/Spektar/10373475.jpg [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/10/18/Spektar/10373368.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/10/18/Spektar/10373019.jpg [title] => ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/10/18/Spektar/10372993.jpg [title] => ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/10/18/Spektar/9801813.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Za sve one koji su naumili rušiti Andreja Plenkovića u Vukovaru su doživjeli hladan tuš. Od čitavog projekta puča protiv aktualnog hrvatskog premijera zbio se tek pokoji usputni uzvik, zvižduk, skandiranje u vjetar o izdaji i prodaji. To su ujedno bili i jedini trenuci prošle subote u kojima su politički patuljci okupljeni oko Željke Markić, Zlatana Hasanbegovića i Dade Milinovića mogli doći na svoje. Plan o svrgavanju centriste Plenkovića sa čela HDZ-a potpuno je zasjenila priča o žrtvi i krvnicima, nezadovoljenoj pravdi i lošem pravosuđu, državi koja nije ispunila snove na kojima je nastala.

Radikalna desnica nije imala snage – definitivno ne organizacijske, a po svemu sudeći ni političke – dovesti u Vukovar masu koja bi revolt pretvorila u nešto više od toga. Bez logistike HDZ-a takav projekt u startu je, vidimo to sada, bio osuđen na propast. Praksa je ponovno pokazala da desni društveni kontigent teško ustaje protiv vlastite vlade.

Anto Đapić, predsjednik HSP-a iz doba pravaškog zvijezdanog uspona, prošle je subote bio u Vukovaru. Na prosvjed, međutim, nije išao. Umjesto da sluša HDZ-ovog gradonačelnika Vukovara Ivana Penavu, dočekao je ultramaratonce, sve odreda dragovoljce HOS-a, koji već 17 godina trče iz Zagreba do Vukovara kako bi, pojašnjava nam Đapić, upozorili na zločin koji je počinjen na Ovčari.

Kako je Đapić progutao ponos

- Ove se godine skupilo stotinjak ljudi. Nije bilo ni jednog medija, nikoga da prenese vijest o ovom vrijednom pothvatu. Televizije je zanimalo samo hoće li izbaciti Penavu iz HDZ-a. Ne vide da je sve to obična manipulacija. Penava će na idućim izborima ostati na listi HDZ-a, možda povuče i 30 tisuća preferencijalnih glasova, možda osigura HDZ-u u V. Izbornoj jedinici veći rezultat nego ikad. Ali kad izbori prođu, njega se ništa neće pitati, a politika će nastaviti po starom. Zato ljudi postaju ogorčeni – kaže Đapić.

Posljednjih mjeseci predano radi na projektu objedinjavanja raštrkane, zavađene i politički impotentne hrvatske desnice. Izradio je i programsku platformu i nudi je partnerima – stranaka, udrugama, pojedincima - kao polazišnu osnovu za pregovore.

Progutao je, kaže, vlastiti ponos i ponovno počeo razgovarati sa ljudima sa kojima to godinama nije činio. Surađuje ponovno sa Perom Ćorićem, Pejom Trgovčevićem, Hrvojem Tomasovićem i sprema se put Dalmacije, kako bi i njoj uskoro ponudio svoju suverenističku platformu.

Suverenizam u Europi stanuje još od doba Jorga Heidera, zemaljskog poglavara Koruške koji je prvo Austriji, a onda i u Europi, utabao put desnom radikalnom pokretu koji je narušio partitokraciju tradicionalnih stranaka i koji danas buja diljem Europe. U Hrvatskoj, međutim, u njezinom tradicionalnom, konzervativnom i poslovično neliberalnom društvu, on postoji samo u fragmentima. U Njemačkoj politički establishment strepi od Alternative za Njemačku (AfD), u Mađarskoj suverenist Viktor Orban već godinama kroji tu zemlju prema svojem aršinu, u Švedskoj su Demokrati sa svojom antiimigrantskom retorikom izbili na drugo mjesto i sa trona skoro srušili vladajuće socijaldemokrate, u Poljskoj konzervativni populist i euroskeptik Jaloslaw Kaczynski iz sjene provodi "moralnu“ revoluciju.

U Hrvatskoj su Hasanbegović i Bruna Esih imali svoj momentum, no teško je oteti se dojmu da su propustili svoju šansu i da već dvije godine trče u mjestu. Pokret "U ime obitelji“ jaše na vrijednostima konzervativne revolucije, ali na izborima, unatoč svim referendumskim inciijativama, ne uspjeva osvojiti više od puke mižerije. Hrast je upao u Sabor, ali je Plenković zorno pokazao da i bez njih može vladati. Umjesto suverenista, vrhnje su pobrali protestni pokreti poput Mosta i Živog zida.

- Most i Živi zid iskoristili su svoj potencijal, a što će sa njima biti u budućnosti ovisi samo o tome što će napraviti desna suverenistička opcija u Hrvatskoj – uvjeren je Đapić. Već deset godina nije u vrhu domaće politike. Svojedobno je registrirao svoju novu stranku DESNO – abrevijaciju za Demokratski savez nacionalne obnove - i čekao pravi trenutak. U pola Plenkovićevog mandata odlučio je krenuti u akciju.

Kraljevstvo pa kralj

- Više ne želim stajati po strani. Nakon mojeg odlaska ni pravaški pokret ni desnica nisu uspjeli iznjedriti ništa ozbiljno. Osim puno tezgarenja, kokošarenja, sektašenja, puno malih stranaka i velikih vođa. Moj pristup je potpuno drukčiji. Predlažem da razgovarao o dokumentu, ne o foteljama. Idemo se okupiti po horizontali, ne po vertikali. Hajdemo prvo napraviti kraljevstvo, lako ćemo se onda dogovoriti kralja – kaže nam Đapić i uvjerava nas da pritom sam nema nikakvih "foteljaških“ ambicija.

- Bio sam pet mandata u Saboru, bio sam gradonačelnik Osijeka i ne trebam više nikome ništa dokazivati. Nas suvereniste više ne zanima da budemo korektiv. Pa ja sam bio korektiv 20 godina. Imao sam ja u HSP-u i 8 zastupnika, a nisam mogao ništa napraviti, nego Ivo Sanader uzeo Srbe u Vladu, i oživio političko srpstvo zbog kojega se danas demonstrira u Vukovaru na način u kojemu se ne smije reći što se misli. Zato nama cilj ne treba biti da uđemo u Sabor i osvojimo 3, 5 ili 7 zastupnika, nego da promjenimo odnose i osvojimo vlast. Nas treba zanimati udar na establishment, i vladajući i oporbeni, jer i HDZ i SDP kada su na vlasti vode istu politiku – ističe Đapić. On je uvjeren da ni jedna od dvije najveće hrvatske stranke ne može biti stvarna opcija hrvatskog suverenizma.

- Suverena politika ne može biti predstavljena današnjom ljevicom, koja je konglomerat neokomunističkog jugoslavenstva i političkog srpstva, niti HDZ-om kojega vodi Plenković – oštar je Đapić, koji očito nije spreman priznati ni HDZ-u ni SDP-u da mogu, žele i umiju braniti hrvatske nacionalne interese. I pritom upozorava da se modernu desnicu – onakvu kakva hara europskom političkom pozornicom – ne smije temeljiti samo i isključivo na Domovinskom ratu i antikomunističkom stavu, kao što je to do sada bilo slučaj.

- Pravaštvo je u tom smislu preusko. Starčevićanstvo će uvijek imati svoj važan udio u hrvatskoj politici, ali pravaštvo može biti samo korektiv. Za nešto više potreban je širi program i to je ono što mi nudimo. Suverenista u Hrvatskoj ima puno i imamo veliku priliku. Samo od nas ovisi hoće li postati uspješni kao što su suverenisti u Mađarskoj, Njemačkoj, Poljskoj, SAD-u – uvjeren je poručuje Đapić. Novu političku platformu predstavio je u deset prilično konkretnih točaka. Hrvatska je – ili bi trebala biti – nacionalna država hrvatskog naroda. Stupovi njezine državnosti su u suverenosti Hrvatske, ali i Bosne i Hercegovine. Ne smije se dozvoliti postojanje autonomnih i separatnih političkih entiteta. Hrvatsko državljanstvo je dragocijenost i ekskluzivitet, i ne treba ga svoditi na to da se šakom i kapom dijeli kako se kome stigne. Iz Ustava treba izbaciti antifašizam, a ugraditi kršćanstvo kao civilizacijsku vrijednost hrvatskog društva. Čitava Hrvatska treba biti jedna izborna jedinica, a Srbima treba ukinuti pravo na tri saborska zastupnika.

Pupovac nije problem

- U Hrvatskoj može biti samo jedan politički narod koji odlučuje, ne može u Hrvatskoj do ove mjere biti legalizirano političko srpstvo. To je poruka koja je iz Vukovara trebala ići. A ne da 23 godine nakon rata gradonačelnik Vukovara polemizira o karakteru Domovinskog rata sa onima koji su protiv nas ratovali – kritizira Đapić, ne krijući da je Penava, prema njegovom ukusu, u Vukovaru zapravo bio - preblag.

- Desnica se svela na demonstracije u šatoru, na demonstracije u Vukovaru. Samo se "cimaju“ nacionalni osjećaji, a netko dobiva poene pljuvanjem po Pupovcu. Nama Pupovac nije problem, nego je problem što je on došao u poziciju da bude vaga koja odlučuje o tome tko će u Hrvatskoj biti na vlasti - upozorava bivši šef pravaša. I priču spremno vraća na početak, na vrijeme kada je po naređenju Franje Tuđmana donesen Zakon o oprostu, kojim su na Istoku Hrvatske de facto abolirani vojnici SAO Krajine.

- Zakon o oprostu omogućio je teroristima da dobiju i oprost i državljanstvo. Tko je htio oprost, nije smio dobiti državljanstvo, nego otići u Srbiju. Tko je htio državljanstvo, morao je odgovarati pred hrvatskim zakonima i zbog pobune ići u zatvor dvije, tri ili pet godina. A mi smo njima dali i oprost i državljanstvo, SDSS je time dobio svoju biračku bazu i nakaradnim zakonom osigurana tri zastupnika, a priča da zločin ne zastarjeva je priča za malu djecu. Ne zastarjeva dok svi ne umru, i žrtve i zločinci. Prošlo je 27 godina, proći će još 27 godinama, i sa ovakvom politikom ništa se neće promjeniti – izričit je Đapić, podsjećajući da je on u Saboru bio u protiv Zakon o oprostu, i protiv Erdutskog sporazuma. Cilj su mu, zapravo, birači HDZ-a, kojima je pakt sa SDSS-om kost u grlu. Tu vidi šansu za suvereniste.

- Mi birače HDZ-a ne smijemo ostaviti na miru. Biračko tijelo HDZ-a je suverenističko, ali ono se već predugo vremena odmanjuje, još od kada je 2003. Ivo Sanader platformom koja je usvojena na prosvjedu za Mirka Norca na splitskoj Rivi dobio izbore, a onda odustao od nje i, umjesto sa HSP-om, ušao u pakt sa SDSS-om. Mi smo tada iskrvarili za Antu Gotovinu, a HDZ je u toj izbornoj jedinici dobio 10 saborskih zastupnika – ističe projektant nove hrvatske desnice. Za razliku od Sanadera, koji se, prema Đapićevim riječima, služio obmanom da štiti hrvatski nacionalni interes, Plenković ne laže.

- On je na Saboru HDZ-a jasno je rekao da vodi stranku desnog centra, s naglaskom na centru. Mi možda ne smijemo napadati HDZ zbog zasluga koje su imali u stvaranju države, jer time odbijamo svoje potencijalne birače, no trebamo jasno reći da ovo što se danas radi nije na tom tragu. U HDZ-u izbačeni članovi odjednom postanu radikalni desničari. Dado Milinović je sad bio u Vukovaru, vezao se lancima za Norca, a tolerirao je ulazak Pupovca u Vladu. Veliki dio tih dužnosnika su ljudi od 15 tisuća kuna – napada Đapić. Danas je on puno oštriji nego je bio prije deset godina.

Politički Mandžukić

- Mora se ići "u kost“. Mene je, priznajem, ubila moja politička pristojnost. Vrijeđali su me, pljuvali, a ja sam uvijek probao čuvati razinu, trudio sam se ne spuštati ispod nje. Kada su nacionalni interesi u pitanju, ne smijemo kalkulirati. Ako nanjušimo da je Oliver Frljić opasan za nacionalne interese, onda je jedino rješenje ono što je HOS napravio u Splitu. Tu nema milosti. Dok se god ne budemo postavili na ljutu ranu ljutu hranu, sve će ostati po starom – izravan je Đapić. Unatoč dugom političkom stažu, ne smatra se isluženim političarom.

- Mandžukić ima 32 godine i nitko ne tvrdi da je islužen. Dokle god zabija golove, on će biti jedan od najskupljih nogometaša današnjice. Tako je i u politici – kroz smijeh će bivši vođa HSP-a, uvjeren da će, kako kaže, stvoriti pravu desnu alternativu za Hrvatsku.

- Prvo trebamo resetirati hrvatsku politiku i vratiti je na one vrijednosti Franje Tuđmana sa kojima je prije 27 godina krenuo u politički mega projekt stvaranja Hrvatske države. Kad se vrijednosno resetiramo, onda će sve ići lakše. Onda će se lakše riješiti i pitanje Uljanika, i 2.maja, i iseljavanja iz Slavonije – zaključuje Đapić.

Uvjeren da isti san sanja dovoljno veliki broj birača spremnih da mu daju novu priliku.

POLITOLOG BERTO ŠALAJ Mrziti Srbe nije dovoljno

Tijekom posljednjih 28 godina nije da nije bilo pokušaja da se iz desno radikalne perspektive ugrozi HDZ. Pravaši su jedno vrijeme bili relativno moćni. Pojavio se i HDSSB koji je bio formalno regionalistička, a zapravo desno radikalna stranka na čelu sa Branimirom Glavašem. U zadnje vrijeme imamo Most, no istina je da cijelo ovo vrijeme dominacija HDZ-a nije ugrožena – ističe politolog sa zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti prof. dr. Berto Šalaj. HDZ, prema njegovim riječima, apsolutno kontrolira prostor od centra do radikalne desnice i ne namjerava ga tako lako prepustiti konkurenciji.

- HDZ je nastao kao široki nacionalni, ali istodobno i nacionalistički pokret. On je tu dimenziju imao ugrađenu od samoga početka i iako se vremenom transformirao u stranku, taj nacionalistički diskurs je zadržao do danas. Time je zapravo HDZ oduzeo prostor drugima – smatra Šalaj. Na to se, tvrdi on, nadovezao klijentelizam: HDZ svojim članovima i simpatizerima na općinskim, gradskim i županijskim razinama i u javnim poduzećima distribuira određene koristi, ali od njih traži da se glasovi ne rasipaju.

- Sjetimo se Sanaderovog "Glas za HSP je glas za SDP“ iz 2007. Treći razlog leži u činjenici da desni radikalni pokreti koji su se javili u Hrvatskoj nisu bili dovoljno kvalitetno artikulirani, niti su imali dovoljno kvalitetne lidere. Kad god se pojavio netko sa karizmom, on je ostvario određeni uspjeh. Uz to, ti su pokreti krajnje fragmentirani i vrlo je upitno hoće li se uspjeti spojiti u jednu cjelinu – ističe Šalaj. On također napominje da desno radikalna priča u Hrvatskoj nije pronašla svoju temu izvan stigmatizacije Srba i otpora prema Jugoslaviji.

- Problem je što tu zamišljenu Jugoslaviju nitko ne vidi osim njih samih i logično je što do sada nisu uspjeli privući veći broj građana. U desno radikalnim opcijama postoji određena intelektualna lijenost i oni kao da se ne žele prilagoditi novim društvenim okolnostima. Nisu pokušali na razuman način artikulirati otpor prema EU. U Hrvatskoj još uvijek nema suvisle euroskeptične stranke kakve postoje diljem Europe koja bi ukazivala na propuste u djelovanju EU-a. Tu bi mogao biti njihov prostor – zaključuje Šalaj.

 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>






[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/novo-ujedinjenje-hrvatske-desnice-pokusat-ce-izvesti-anto-dapic-a-oko-sebe-je-vec-okupio-sve-bivse-lidere-pravaskih-stranaka-39-moramo-resetirati-politiku-i-vratiti-je-vrijednostima-franje-tudmana-39-571011 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=b63f1fbfe7737683b87d77ce3b09438e8ee82b37 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Novo+ujedinjenje+hrvatske+desnice+poku%C5%A1at+%C4%87e+izvesti+Anto+%C4%90api%C4%87%2C+a+oko+sebe+je+ve%C4%87+okupio+sve+biv%C5%A1e+lidere+prava%C5%A1kih+stranaka%3A+%26%23039%3BMoramo+resetirati+politiku+i+vratiti+je+vrijednostima+Franje+Tu%C4%91mana%26%23039%3B&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fnovo-ujedinjenje-hrvatske-desnice-pokusat-ce-izvesti-anto-dapic-a-oko-sebe-je-vec-okupio-sve-bivse-lidere-pravaskih-stranaka-39-moramo-resetirati-politiku-i-vratiti-je-vrijednostima-franje-tudmana-39-571011 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fnovo-ujedinjenje-hrvatske-desnice-pokusat-ce-izvesti-anto-dapic-a-oko-sebe-je-vec-okupio-sve-bivse-lidere-pravaskih-stranaka-39-moramo-resetirati-politiku-i-vratiti-je-vrijednostima-franje-tudmana-39-571011 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ovo ime dugo niste čuli [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Hrvatskaovo ime dugo niste čuli

Novo ujedinjenje hrvatske desnice pokušat će izvesti Anto Đapić, a oko sebe je već okupio sve bivše lidere pravaških stranaka: 'Moramo resetirati politiku i vratiti je vrijednostima Franje Tuđmana'

Piše Marina Karlović-Sabolić
20. listopada 2018. - 15:55

Za sve one koji su naumili rušiti Andreja Plenkovića u Vukovaru su doživjeli hladan tuš. Od čitavog projekta puča protiv aktualnog hrvatskog premijera zbio se tek pokoji usputni uzvik, zvižduk, skandiranje u vjetar o izdaji i prodaji. To su ujedno bili i jedini trenuci prošle subote u kojima su politički patuljci okupljeni oko Željke Markić, Zlatana Hasanbegovića i Dade Milinovića mogli doći na svoje. Plan o svrgavanju centriste Plenkovića sa čela HDZ-a potpuno je zasjenila priča o žrtvi i krvnicima, nezadovoljenoj pravdi i lošem pravosuđu, državi koja nije ispunila snove na kojima je nastala.

Radikalna desnica nije imala snage – definitivno ne organizacijske, a po svemu sudeći ni političke – dovesti u Vukovar masu koja bi revolt pretvorila u nešto više od toga. Bez ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. svibanj 2024 02:13