StoryEditorOCM
HrvatskaKolektivni ugovor

Radnicima u ugostiteljstvu povećane plaće za 17 posto; Konobari: To nije dovoljno, trebali bismo imati oko 2.000 eura

Piše vijesti sd
7. svibnja 2024. - 09:06

Turistička sezona je pred vratima, a niz je pokazatelja, od rezervacija do predsezone, koji sugeriraju da bi ona mogla biti dobra. Zbog toga su ugostitelji u potrazi za radnicima, posebno za kuharima i konobarima, kojima se nude povećene, za hrvatske prilike dobre plaće. Međutim, one i dalje zaostaju za plaćama u inozemstvu, na primjer u Italiji, ili u Austriji, gdje su dvostruke.

Upravo stoga ovih je dana došlo ubrzano, neki su komentirali i panično, do proširenja primjene Kolektivnog ugovora u ugostiteljstvu, čime se svim zaposlenima u djelatnostima pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane povećava minimalna plaća za prosječno 17 posto. Ugovor se primjenjuje od prvog svibnja, odnosno kolektivni ugovor proširuje se na sve radnike i poslodavce u ugostiteljstvu temeljem odluke Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. Time se minimalana plaća postavlja na razinu koja se približava iznosu od 900 eura, piše Novi list.

image

Eduard Andrić: Vlada mora kroz poreznu politiku dodatno olakšati izdvajanja poslodavcima, kako bi se dio tih sredstava prelio na konačne korisnike – zaposlenike

Ante Čizmić/Cropix

Međutim, sindikati nisu zadovoljni. "Vlada mora kroz poreznu politiku dodatno olakšati izdvajanja poslodavcima, kako bi se dio tih sredstava prelio na konačne korisnike – zaposlenike. U protivnom plaće će i dalje biti premale, domaća će stručna radna snaga i dalje napuštati Hrvatsku, tvrdi Eduard Andrić, predsjednik Sindikata turizma i usluga Hrvatske.

Kako su istaknuli neki od konobara, plaća koja bi dosezala po prilici dvije tisuće eura zaustavila bi odljev domaće radne snage. Dakako, da takav iznos djeluje pomalo šokantno na ostatak hrvatske radne scene, konobari povlače paralelu s primjerice radnicima koji obavljaju završne radove u graditeljstvu i sa cijenama pića u našim lokalima koje su slične inozemnima.

Pitanje je samo tko će nam nakon svega raditi u školama, tko će nam odgajati i učiti djecu, još i više tko će nam brinuti o zdravlju. Pred vratima smo devastacije klasičnog, nazovimo ga "normalnog", sustava koje čini jedno društvo zaokruženom gospodarsko-socijalnom sredinom. Vrijeme je za generalnu rekonstrukciju sustava ne samo plaća nego i odnosa prema radu i sveukupnog sustava vrijednosti. Ne dođe li do toga, očigledno se neće imati kome ni obraćati u predizbornim kampanjama, piše

Edi Prodan za Novi list.

image

Poslodavci znaju kako je teško doći do dobrog i stručnog radnika (ilustracija)

Tom Dubravec/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. svibanj 2024 11:05