stdClass Object ( [id] => 1317981 [title] => U šoku smo kad Srbi prikazuju četnike kao antifašiste, a kod nas su neki tvrdili da se u Jasenovcu sviralo Beethovena [alias] => u-soku-smo-kad-srbi-prikazuju-cetnike-kao-antifasiste-a-kod-nas-su-neki-tvrdili-da-se-u-jasenovcu-sviralo-beethovena [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Oni koji se sjećaju “partizanskih filmova” dobro pamte da se Josipa Broza Tita u njima redovito prikazivalo kao blagog, ali mudrog i odlučnog vojskovođu. Kao da je ovog trena sišao s meditiranja na Tibetu, a ne s Romanije ili Durmitora. Ogrnut kaputom, kožnatom jaknom ili mantilom, Josip Broz bio je “dobar skroz”, odnosno imao je vremena za svakoga, u isto vrijeme i vođa s autoritetom i obzirni pedagog. Ganjao je u maniri heroja akcijskih filmova njemačke okupatore i domaće izdajnike, a ne suknje, molim lijepo.

Eto, jednako je tako, po istoj matrici, srbijanski režimski redatelj Radoš Bajić 2013. snimio igranu seriju “Ravna Gora”. Kroz fabulu o kapitulaciji Kraljevine Jugoslavije teče priča u 10 epizoda o četničkom pokretu i njegovu vođi Draži Mihailoviću. Svaka sličnost s fabulama i karakterizacijom likova partizanskih filmova nipošto nije plod vaše mašte!

Istina, partizani su u ovom slučaju prikazani kao neki redikuli, odnosno ideološki fanatici koji, u maniri neke sekte, vrijeme uglavnom provode u podrumskoj ilegali, osluškujući signal Radio Moskve, dok je “prava” narodna vojska ona – Kraljevine Jugoslavije, dakle četnici. Tito je prvenstveno ganjao zgodne Srpkinje, a Draža je (glumio ga je Nebojša Glogovac), ogrnut gornjim dijelom uniforme, sve ono što je Tito bio u najvećem broju ratnih filmova do raspada SFRJ. Nešto kao Tito umjesto Tita, Halid umjesto Halida... U skladu s onom: Kad rušite spomenike, ostavite postolja. Trebat će vam!

---

image

Pakovo selo, 220908. Uklonjen je spomenik u obliku slova " U" u Pakovu selo kod Drnisa. na slici mjesto gdje je stajao spomenik.Od spomenika je samo ostalo betonsko postolje Foto Niksa Stipanicev/CROPIX

Niksa Stipanicev/Cropix
---

Glorificiranje Draže: ‘Imao je jednu blagost...‘

Uostalom, spomenuti beogradski glumac (npr. u intervjuu Novom listu, u listopadu 2012.) nije krio impresioniranost likom kojega je glumio: “Mihailović je bio vojnik profesionalac koji je dobivao i odlikovanja za svoju hrabrost. Bio je vrlo cijenjen i poštovan. Postoji priča da se svakome obraćao sa ‘vi’, da je imao jednu blagost u odnosu, da je mnogim uhićenicima opraštao živote... Zaista, ono što je od njega napravljeno, onoliko koliko je prokazan – ne stoji. Prve udarce Nijemcima nanijeli su upravo pripadnici četničkog pokreta... Sad su oni sotonizirani. Zašto? Postojala je suradnja četničkog pokreta i sila Osovine od druge polovine 1943. godine. Ali te prve tri godine samo su se oni borili protiv okupatora, protiv fašista”, grčevito je popularni glumac tražio pozitivne strane četničkog lidera.

---

image
Arhiva SD
---

Glogovac je u međuvremenu preminuo, ali je zato redatelj Radoš Bajić itekako živ. I propagandno aktivan. Zbog predstavljanja njegova novog filma (“Heroji Halyarda”) na nedavno završenom Sarajevo Film Festivalu (SFF) podigla se velika galama, jer je organizatorima očito promaknulo da su najavili skoru premijeru filma kojim se glorificira uloga četnika u spašavanju savezničkih pilota oborenih tijekom Drugog svjetskog rata nad područjem Jugoslavije! Naime, i četnici su, baš kao i partizani, spašavali savezničke pilote pokušavajući učvrstiti svoje pozicije u očima ondašnje antifašističke koalicije, ali to ne mijenja činjenicu da su četnici surađivali i s okupatorima, odnosno da su i manipulirali spašenim avijatičarima. Znali su ih i skrivati od savezničkih spasilaca iz posebno osnovane jedinice Air Crew Rescue Unit (ACRU), e kako bi se njima hvalili kao “američkim predstavnicima” unutar četničkog pokreta. U svakom slučaju, dokumentirani izvori kažu da je ACRU spasio i evakuirao više od 2000 avijatičara s područja pod partizanskom kontrolom i još 343 avijatičara s područja pod kontrolom četnika. Tako tvrdi, primjerice, rad Thomasa T. Mattesona iz 1977. godine. Ni druga istraživanja na tu temu ne mijenjaju bitno navedeni omjer.

Međutim, ne treba sumnjati da će Bajić i ovu priču iskoristiti kako bi četnike još više pogurao prema poziciji jedinih pravih i iskrenih boraca protiv fašizma.

Temu revizionizma ovih je dana aktualizirao i kontroverzni izraelski povjesničar Gideon Greif, inače omiljeni gost naslovnica srpskih populističkih tabloida. On je, naime, u svojem najnovijem istupu bez konkretnog povoda na koji bi se ovih dana mogao nadovezati, optužio Hrvatsku da – sustavno umanjuje razmjere ustaških zločina. “Čini mi se da postoji nacionalna urota države Hrvatske da smanji broj ubijenih u Jasenovcu”, kazao je, inzistirajući na brojci iz doba jugoslavenske historiografije od 700 tisuća ljudi, iako su još krajem osamdesetih godina, dakle u bivšem sistemu, demografi Vladimir Žerjavić i Bogoljub Kočović konstatirali da je toliki broj žrtava bio jednostavno nemoguć. Oni su utvrdili da se broj žrtava u Jasenovcu kretao od 80 do 120 tisuća, a u tom se rasponu kreće i procjena beogradskog Muzeja žrtava genocida (od 84 tisuće pa naviše).

Greifove ‘istine’ o Hrvatskoj

Inače, Greifu je Njemačka zbog revizionističkih istupa uskratila odličje Križa za posebne zasluge. Upravo je on predsjedavao povjerenstvom vlade Republike Srpske koje je “dokazivalo” da u Srebrenici nije počinjen genocid nad tamošnjim Bošnjacima, odnosno da je ubijeno “tek nešto više od tri tisuće osoba”, i to isključivo vojnika, a ne i civila.

Dakle, eto nas opet na skliskom terenu povijesnog revizionizma! Taj se pojam često u javnom diskursu koristi kako bi se nečiji rad omalovažilo i okvalificiralo kao politikantski. S druge strane, ideologijama neopterećeni znanstvenici često će kazati da je revizionizam prethodnih spoznaja – jasno, ako je utemeljen na dokumentima i znanstveno prihvatljivoj metodologiji – zapravo poželjan. Pogotovo kad se odnosi na propitivanje “povijesnih istina” čiji su izvori problematični ili se radilo o dokumentima “iz druge ruke”, odnosno procjenama tajnih službi ili su autori takvih “istina” robovali ideološkim okvirima, sve za potrebe konačnog dojma. Pa makar to značilo i manipuliranje popisima žrtava ratnih operacija ili pak likvidacija. Bilo ratnih bilo poslijeratnih.

“Treba pustiti dokumente da govore, jer naš je posao istražiti faktografiju, službenu historiografiju, koja je često bila opterećena politikom i, koliko je moguće, približiti se povijesnoj istini. Treba ići na izvore, u državne arhive, jer se puno toga do 1990. nije moglo istraživati bez partijskog blagoslova pa čudi zašto i nakon ‘90. nije veći interes za istraživanja”, kazao je na tu temu dr. sc. don Josip Dukić, povjesničar koji se i sam uhvatio istraživanja žrtava Drugog svjetskog rata i poraća, nailazeći na netočnosti, ali i manipulacije od strane pobjednika. Jasno, nisu svi revizionisti tragali za točnijim informacijama. Neki zaslužuju debele znakove navoda uz svoja “istraživanja”. Jer takvima je cilj ipak bila – potpuna reinterpretacija poznatih događaja.

---

image

dr. sc. don Josip Dukić

Jakov Prkic/Cropix
---

Talijanski su desničari i neofašisti početkom dvijetisućitih (presudna je bila 2001., kad na vlast dolazi Alleanza Nazionale) svoje napore za “raskrinkavanjem” partizanskog pokreta koji se suprotstavio Mussolinijevim fašistima i nacistima “okrunili” zakonskim izjednačavanjem žrtava fojbi i egzodusa Talijana iz Istre i Dalmacije s holokaustom. Ni manje ni više! U pitanju je zakon kojim je 10. veljače proglašen Danom sjećanja...

Naravno, ni kod nas nije manjkalo entuzijasta za revizionizam s pretenzijom pisanja “nove povijesti”. Ne mislimo pritom samo na rušenje spomenika iz NOB-a. Prof. dr. sc. Mirjana Kasapović svojedobno je ukazivala na pokušaje umanjivanja i banaliziranja zločina u kvislinškoj NDH od strane skupine “profesionalnih povjesničara i znanstvenika iz drugih disciplina, ali i znanstvenih amatera i političkih aktivista”.

Nepodnošljiva lakoća negiranja

Posebno je ukazala na nastojanja usmjerena na dekonstrukciju “jasenovačkog mita” jer je taj zloglasni logor “najizraženiji supstantivni i simbolički izraz politike te tvorevine”. Samo što ovdje nisu bile u pitanju samo brojke žrtava (iako su i Žerjavić – Kočovićeve procjene za revizioniste bile “preuveličane”!), nego je revizionistički narativ negirao da je Jasenovac uopće bio koncentracijski logor osnovan radi masovnih ubojstava Srba, Židova, Roma i ostalih “prirodnih neprijatelja NDH”. Tako dr. sc. Kasapović ukazuje na revizionizam Igora Vukića, inače predsjednika Društva za istraživanje trostrukog logora Jasenovac, koji je ustvrdio da nije bio u pitanju “logor smrti”, nego “samo radni i saborni logor”.

U tom su logoru, po Vukiću, zatvorenici zapravo imali “razmjerno dobre uvjete života”. Svi su imali zdravstvenu skrb, a logorska je bolnica bila “pravi raj”. Logorski orkestar navodno je izvodio djela Beethovena, dramska sekcija dijelove Shakespeareova “Sna ljetne noći”. Izvodila se u toj “idili” i Nušićeva “Gospođa ministarka”, a Erih Samlaić, dirigent i voditelj logoraškog orkestra, znao je zapjevati poznatu ariju “Daleko m’e biser mora” Ive Tijardovića. Zatvorenici su igrali nogomet i odbojku, iz čega bi netko neupućen mogao pomisliti da tu nitko nikad nije ni ubijen...

No dr. Kasapović je u časopisu “Politička misao” (god. 55/1) ukazala i na to da su “napori da se umanje i negiraju zločini u NDH proizveli suprotne učinke”. Točnije, “skrenuli su pozornost svjetske znanstvene zajednice na genocid u NDH”, a dodaje i kako je jedina moguća “utjeha” u ovom slučaju to što ni “mnogo razvijenije znanstvene i politički demokratskije državne zajednice nisu mimoišle slične vrste revizionizma”.

Eto, pa sad recite da povijest nije učiteljica života! 

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => redizajn povijesti [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => redizajn povijesti 2 0 9234 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-08-24 12:29:21 [created_by] => 3127 [created_by_alias] => Hrvoje Prnjak [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-08-26 14:26:58 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-08-26 14:26:58 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=U šoku smo kad Srbi prikazuju četnike kao antifašiste, a kod nas su neki tvrdili da se u Jasenovcu sviralo Beethovena [metakey] => revizionizam, redizajn povijesti, radoš bajić, Draža Mihailović, Jasenovac, don josip dukić, gideon greif [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/08\/24\/25484571.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/24\/1478748.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/24\/24917181.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/24\/8843443.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Contrast Studio\/","Niksa Stipanicev\/Cropix","Arhiva SD","Jakov Prkic\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Prizor iz najnovijeg filma pro\u010detni\u010dkog propagandiste\u00a0Rado\u0161a Baji\u0107a, \u2018Heroji Halyarda\u2018<\/p>","

Pakovo selo, 220908. Uklonjen je spomenik u obliku slova \u201d U\u201d u Pakovu selo kod Drnisa. na slici mjesto gdje je stajao spomenik.Od spomenika je samo ostalo betonsko postolje Foto Niksa Stipanicev\/CROPIX<\/p>","","

dr. sc. don Josip Duki\u0107<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1000x711","hd_25484571_1920.jpg":"1920x1080","k_25484571_1280.jpg":"1280x1280","k_25484571_1024.jpg":"1024x1024","k_25484571_640.jpg":"640x640","k_25484571_480.jpg":"480x480","k_25484571_340.jpg":"340x340","k_25484571_220.jpg":"220x220","o_25484571_1280.jpg":"1280x910","o_25484571_1024.jpg":"1024x728","o_25484571_640.jpg":"640x455","o_25484571_480.jpg":"480x341","o_25484571_340.jpg":"340x241","o_25484571_220.jpg":"220x156","h_25484571_1280.jpg":"1280x854","h_25484571_1024.jpg":"1024x683","h_25484571_640.jpg":"640x427","h_25484571_480.jpg":"480x320","h_25484571_340.jpg":"340x227","h_25484571_220.jpg":"220x147","pp_25484571_1280.jpg":"1280x1628","pp_25484571_1024.jpg":"1024x1303","pp_25484571_640.jpg":"640x814","pp_25484571_480.jpg":"480x611","pp_25484571_340.jpg":"340x432","pp_25484571_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1275","hd_1478748_1920.jpg":"1920x1080","k_1478748_1280.jpg":"1280x1280","k_1478748_1024.jpg":"1024x1024","k_1478748_640.jpg":"640x640","k_1478748_480.jpg":"480x480","k_1478748_340.jpg":"340x340","k_1478748_220.jpg":"220x220","o_1478748_1280.jpg":"1280x850","o_1478748_1024.jpg":"1024x680","o_1478748_640.jpg":"640x425","o_1478748_480.jpg":"480x318","o_1478748_340.jpg":"340x225","o_1478748_220.jpg":"220x146","h_1478748_1280.jpg":"1280x854","h_1478748_1024.jpg":"1024x683","h_1478748_640.jpg":"640x427","h_1478748_480.jpg":"480x320","h_1478748_340.jpg":"340x227","h_1478748_220.jpg":"220x147","pp_1478748_1280.jpg":"1280x1628","pp_1478748_1024.jpg":"1024x1303","pp_1478748_640.jpg":"640x814","pp_1478748_480.jpg":"480x611","pp_1478748_340.jpg":"340x432","pp_1478748_220.jpg":"220x280"},{"size0":"400x555","hd_24917181_1920.jpg":"1920x1080","k_24917181_1280.jpg":"1280x1280","k_24917181_1024.jpg":"1024x1024","k_24917181_640.jpg":"640x640","k_24917181_480.jpg":"480x480","k_24917181_340.jpg":"340x340","k_24917181_220.jpg":"220x220","o_24917181_1280.jpg":"1280x1776","o_24917181_1024.jpg":"1024x1420","o_24917181_640.jpg":"640x888","o_24917181_480.jpg":"480x666","o_24917181_340.jpg":"340x471","o_24917181_220.jpg":"220x305","h_24917181_1280.jpg":"1280x854","h_24917181_1024.jpg":"1024x683","h_24917181_640.jpg":"640x427","h_24917181_480.jpg":"480x320","h_24917181_340.jpg":"340x227","h_24917181_220.jpg":"220x147","pp_24917181_1280.jpg":"1280x1628","pp_24917181_1024.jpg":"1024x1303","pp_24917181_640.jpg":"640x814","pp_24917181_480.jpg":"480x611","pp_24917181_340.jpg":"340x432","pp_24917181_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2452","hd_8843443_1920.jpg":"1920x1080","k_8843443_1280.jpg":"1280x1280","k_8843443_1024.jpg":"1024x1024","k_8843443_640.jpg":"640x640","k_8843443_480.jpg":"480x480","k_8843443_340.jpg":"340x340","k_8843443_220.jpg":"220x220","o_8843443_1280.jpg":"1280x1634","o_8843443_1024.jpg":"1024x1307","o_8843443_640.jpg":"640x817","o_8843443_480.jpg":"480x613","o_8843443_340.jpg":"340x434","o_8843443_220.jpg":"220x280","h_8843443_1280.jpg":"1280x854","h_8843443_1024.jpg":"1024x683","h_8843443_640.jpg":"640x427","h_8843443_480.jpg":"480x320","h_8843443_340.jpg":"340x227","h_8843443_220.jpg":"220x147","pp_8843443_1280.jpg":"1280x1628","pp_8843443_1024.jpg":"1024x1303","pp_8843443_640.jpg":"640x814","pp_8843443_480.jpg":"480x611","pp_8843443_340.jpg":"340x432","pp_8843443_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38233934 Threads: 4 Questions: 7087866845 Slow queries: 3298050 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608096863 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [1] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/u-soku-smo-kad-srbi-prikazuju-cetnike-kao-antifasiste-a-kod-nas-su-neki-tvrdili-da-se-u-jasenovcu-sviralo-beethovena-1317981 [printLink] => /vijesti/hrvatska/u-soku-smo-kad-srbi-prikazuju-cetnike-kao-antifasiste-a-kod-nas-su-neki-tvrdili-da-se-u-jasenovcu-sviralo-beethovena-1317981?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 290380 [name] => revizionizam [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => revizionizam [link] => /tag/revizionizam ) [1] => stdClass Object ( [id] => 727842 [name] => redizajn povijesti [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-08-26 16:27:17 [main_article_id] => 0 [alias] => redizajn-povijesti [link] => /tag/redizajn-povijesti ) [2] => stdClass Object ( [id] => 727044 [name] => radoš bajić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-08-19 20:07:51 [main_article_id] => 0 [alias] => rados-bajic [link] => /tag/rados-bajic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 442860 [name] => Draža Mihailović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => draza-mihailovic [link] => /tag/draza-mihailovic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 383733 [name] => Jasenovac [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => jasenovac [link] => /tag/jasenovac ) [5] => stdClass Object ( [id] => 638635 [name] => don josip dukić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-05-13 14:42:32 [main_article_id] => 0 [alias] => don-josip-dukic [link] => /tag/don-josip-dukic ) [6] => stdClass Object ( [id] => 666218 [name] => gideon greif [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-02-07 11:09:15 [main_article_id] => 0 [alias] => gideon-greif [link] => /tag/gideon-greif ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => redizajn povijesti [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => U šoku smo kad Srbi prikazuju četnike kao antifašiste, a kod nas su neki tvrdili da se u Jasenovcu sviralo Beethovena [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3127 [name] => Hrvoje Prnjak [username] => hrvoje-prnjak [email] => hrvoje-prnjak@sd.hr [password] => $2y$10$Y4luKz1IlJc.uVykb8ag5uxFiMOpwxBSgWDMihSGHVvj6mi9HVY4i [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/hrvoje-prnjak-3127 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1645 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/9d026d46ecd5929a4ba78babd6e96d66?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/24/25484571.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Contrast Studio/ [mainImageDesc] =>

Prizor iz najnovijeg filma pročetničkog propagandiste Radoša Bajića, ‘Heroji Halyarda‘

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/24/25484571.jpg [title] =>

Prizor iz najnovijeg filma pročetničkog propagandiste Radoša Bajića, ‘Heroji Halyarda‘

Contrast Studio/ ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/24/1478748.jpg [title] =>

Pakovo selo, 220908. Uklonjen je spomenik u obliku slova ” U” u Pakovu selo kod Drnisa. na slici mjesto gdje je stajao spomenik.Od spomenika je samo ostalo betonsko postolje Foto Niksa Stipanicev/CROPIX

Niksa Stipanicev/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/24/24917181.jpg [title] => Arhiva SD ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/24/8843443.jpg [title] =>

dr. sc. don Josip Dukić

Jakov Prkic/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Oni koji se sjećaju “partizanskih filmova” dobro pamte da se Josipa Broza Tita u njima redovito prikazivalo kao blagog, ali mudrog i odlučnog vojskovođu. Kao da je ovog trena sišao s meditiranja na Tibetu, a ne s Romanije ili Durmitora. Ogrnut kaputom, kožnatom jaknom ili mantilom, Josip Broz bio je “dobar skroz”, odnosno imao je vremena za svakoga, u isto vrijeme i vođa s autoritetom i obzirni pedagog. Ganjao je u maniri heroja akcijskih filmova njemačke okupatore i domaće izdajnike, a ne suknje, molim lijepo.

Eto, jednako je tako, po istoj matrici, srbijanski režimski redatelj Radoš Bajić 2013. snimio igranu seriju “Ravna Gora”. Kroz fabulu o kapitulaciji Kraljevine Jugoslavije teče priča u 10 epizoda o četničkom pokretu i njegovu vođi Draži Mihailoviću. Svaka sličnost s fabulama i karakterizacijom likova partizanskih filmova nipošto nije plod vaše mašte!

Istina, partizani su u ovom slučaju prikazani kao neki redikuli, odnosno ideološki fanatici koji, u maniri neke sekte, vrijeme uglavnom provode u podrumskoj ilegali, osluškujući signal Radio Moskve, dok je “prava” narodna vojska ona – Kraljevine Jugoslavije, dakle četnici. Tito je prvenstveno ganjao zgodne Srpkinje, a Draža je (glumio ga je Nebojša Glogovac), ogrnut gornjim dijelom uniforme, sve ono što je Tito bio u najvećem broju ratnih filmova do raspada SFRJ. Nešto kao Tito umjesto Tita, Halid umjesto Halida... U skladu s onom: Kad rušite spomenike, ostavite postolja. Trebat će vam!

---

image

Pakovo selo, 220908. Uklonjen je spomenik u obliku slova " U" u Pakovu selo kod Drnisa. na slici mjesto gdje je stajao spomenik.Od spomenika je samo ostalo betonsko postolje Foto Niksa Stipanicev/CROPIX

Niksa Stipanicev/Cropix
---

Glorificiranje Draže: ‘Imao je jednu blagost...‘

Uostalom, spomenuti beogradski glumac (npr. u intervjuu Novom listu, u listopadu 2012.) nije krio impresioniranost likom kojega je glumio: “Mihailović je bio vojnik profesionalac koji je dobivao i odlikovanja za svoju hrabrost. Bio je vrlo cijenjen i poštovan. Postoji priča da se svakome obraćao sa ‘vi’, da je imao jednu blagost u odnosu, da je mnogim uhićenicima opraštao živote... Zaista, ono što je od njega napravljeno, onoliko koliko je prokazan – ne stoji. Prve udarce Nijemcima nanijeli su upravo pripadnici četničkog pokreta... Sad su oni sotonizirani. Zašto? Postojala je suradnja četničkog pokreta i sila Osovine od druge polovine 1943. godine. Ali te prve tri godine samo su se oni borili protiv okupatora, protiv fašista”, grčevito je popularni glumac tražio pozitivne strane četničkog lidera.

---

image
Arhiva SD
---

Glogovac je u međuvremenu preminuo, ali je zato redatelj Radoš Bajić itekako živ. I propagandno aktivan. Zbog predstavljanja njegova novog filma (“Heroji Halyarda”) na nedavno završenom Sarajevo Film Festivalu (SFF) podigla se velika galama, jer je organizatorima očito promaknulo da su najavili skoru premijeru filma kojim se glorificira uloga četnika u spašavanju savezničkih pilota oborenih tijekom Drugog svjetskog rata nad područjem Jugoslavije! Naime, i četnici su, baš kao i partizani, spašavali savezničke pilote pokušavajući učvrstiti svoje pozicije u očima ondašnje antifašističke koalicije, ali to ne mijenja činjenicu da su četnici surađivali i s okupatorima, odnosno da su i manipulirali spašenim avijatičarima. Znali su ih i skrivati od savezničkih spasilaca iz posebno osnovane jedinice Air Crew Rescue Unit (ACRU), e kako bi se njima hvalili kao “američkim predstavnicima” unutar četničkog pokreta. U svakom slučaju, dokumentirani izvori kažu da je ACRU spasio i evakuirao više od 2000 avijatičara s područja pod partizanskom kontrolom i još 343 avijatičara s područja pod kontrolom četnika. Tako tvrdi, primjerice, rad Thomasa T. Mattesona iz 1977. godine. Ni druga istraživanja na tu temu ne mijenjaju bitno navedeni omjer.

Međutim, ne treba sumnjati da će Bajić i ovu priču iskoristiti kako bi četnike još više pogurao prema poziciji jedinih pravih i iskrenih boraca protiv fašizma.

Temu revizionizma ovih je dana aktualizirao i kontroverzni izraelski povjesničar Gideon Greif, inače omiljeni gost naslovnica srpskih populističkih tabloida. On je, naime, u svojem najnovijem istupu bez konkretnog povoda na koji bi se ovih dana mogao nadovezati, optužio Hrvatsku da – sustavno umanjuje razmjere ustaških zločina. “Čini mi se da postoji nacionalna urota države Hrvatske da smanji broj ubijenih u Jasenovcu”, kazao je, inzistirajući na brojci iz doba jugoslavenske historiografije od 700 tisuća ljudi, iako su još krajem osamdesetih godina, dakle u bivšem sistemu, demografi Vladimir Žerjavić i Bogoljub Kočović konstatirali da je toliki broj žrtava bio jednostavno nemoguć. Oni su utvrdili da se broj žrtava u Jasenovcu kretao od 80 do 120 tisuća, a u tom se rasponu kreće i procjena beogradskog Muzeja žrtava genocida (od 84 tisuće pa naviše).

Greifove ‘istine’ o Hrvatskoj

Inače, Greifu je Njemačka zbog revizionističkih istupa uskratila odličje Križa za posebne zasluge. Upravo je on predsjedavao povjerenstvom vlade Republike Srpske koje je “dokazivalo” da u Srebrenici nije počinjen genocid nad tamošnjim Bošnjacima, odnosno da je ubijeno “tek nešto više od tri tisuće osoba”, i to isključivo vojnika, a ne i civila.

Dakle, eto nas opet na skliskom terenu povijesnog revizionizma! Taj se pojam često u javnom diskursu koristi kako bi se nečiji rad omalovažilo i okvalificiralo kao politikantski. S druge strane, ideologijama neopterećeni znanstvenici često će kazati da je revizionizam prethodnih spoznaja – jasno, ako je utemeljen na dokumentima i znanstveno prihvatljivoj metodologiji – zapravo poželjan. Pogotovo kad se odnosi na propitivanje “povijesnih istina” čiji su izvori problematični ili se radilo o dokumentima “iz druge ruke”, odnosno procjenama tajnih službi ili su autori takvih “istina” robovali ideološkim okvirima, sve za potrebe konačnog dojma. Pa makar to značilo i manipuliranje popisima žrtava ratnih operacija ili pak likvidacija. Bilo ratnih bilo poslijeratnih.

“Treba pustiti dokumente da govore, jer naš je posao istražiti faktografiju, službenu historiografiju, koja je često bila opterećena politikom i, koliko je moguće, približiti se povijesnoj istini. Treba ići na izvore, u državne arhive, jer se puno toga do 1990. nije moglo istraživati bez partijskog blagoslova pa čudi zašto i nakon ‘90. nije veći interes za istraživanja”, kazao je na tu temu dr. sc. don Josip Dukić, povjesničar koji se i sam uhvatio istraživanja žrtava Drugog svjetskog rata i poraća, nailazeći na netočnosti, ali i manipulacije od strane pobjednika. Jasno, nisu svi revizionisti tragali za točnijim informacijama. Neki zaslužuju debele znakove navoda uz svoja “istraživanja”. Jer takvima je cilj ipak bila – potpuna reinterpretacija poznatih događaja.

---

image

dr. sc. don Josip Dukić

Jakov Prkic/Cropix
---

Talijanski su desničari i neofašisti početkom dvijetisućitih (presudna je bila 2001., kad na vlast dolazi Alleanza Nazionale) svoje napore za “raskrinkavanjem” partizanskog pokreta koji se suprotstavio Mussolinijevim fašistima i nacistima “okrunili” zakonskim izjednačavanjem žrtava fojbi i egzodusa Talijana iz Istre i Dalmacije s holokaustom. Ni manje ni više! U pitanju je zakon kojim je 10. veljače proglašen Danom sjećanja...

Naravno, ni kod nas nije manjkalo entuzijasta za revizionizam s pretenzijom pisanja “nove povijesti”. Ne mislimo pritom samo na rušenje spomenika iz NOB-a. Prof. dr. sc. Mirjana Kasapović svojedobno je ukazivala na pokušaje umanjivanja i banaliziranja zločina u kvislinškoj NDH od strane skupine “profesionalnih povjesničara i znanstvenika iz drugih disciplina, ali i znanstvenih amatera i političkih aktivista”.

Nepodnošljiva lakoća negiranja

Posebno je ukazala na nastojanja usmjerena na dekonstrukciju “jasenovačkog mita” jer je taj zloglasni logor “najizraženiji supstantivni i simbolički izraz politike te tvorevine”. Samo što ovdje nisu bile u pitanju samo brojke žrtava (iako su i Žerjavić – Kočovićeve procjene za revizioniste bile “preuveličane”!), nego je revizionistički narativ negirao da je Jasenovac uopće bio koncentracijski logor osnovan radi masovnih ubojstava Srba, Židova, Roma i ostalih “prirodnih neprijatelja NDH”. Tako dr. sc. Kasapović ukazuje na revizionizam Igora Vukića, inače predsjednika Društva za istraživanje trostrukog logora Jasenovac, koji je ustvrdio da nije bio u pitanju “logor smrti”, nego “samo radni i saborni logor”.

U tom su logoru, po Vukiću, zatvorenici zapravo imali “razmjerno dobre uvjete života”. Svi su imali zdravstvenu skrb, a logorska je bolnica bila “pravi raj”. Logorski orkestar navodno je izvodio djela Beethovena, dramska sekcija dijelove Shakespeareova “Sna ljetne noći”. Izvodila se u toj “idili” i Nušićeva “Gospođa ministarka”, a Erih Samlaić, dirigent i voditelj logoraškog orkestra, znao je zapjevati poznatu ariju “Daleko m’e biser mora” Ive Tijardovića. Zatvorenici su igrali nogomet i odbojku, iz čega bi netko neupućen mogao pomisliti da tu nitko nikad nije ni ubijen...

No dr. Kasapović je u časopisu “Politička misao” (god. 55/1) ukazala i na to da su “napori da se umanje i negiraju zločini u NDH proizveli suprotne učinke”. Točnije, “skrenuli su pozornost svjetske znanstvene zajednice na genocid u NDH”, a dodaje i kako je jedina moguća “utjeha” u ovom slučaju to što ni “mnogo razvijenije znanstvene i politički demokratskije državne zajednice nisu mimoišle slične vrste revizionizma”.

Eto, pa sad recite da povijest nije učiteljica života! 

 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Contrast Studio/ Niksa Stipanicev/Cropix Arhiva SD Jakov Prkic/Cropix
Contrast Studio/

Prizor iz najnovijeg filma pročetničkog propagandiste Radoša Bajića, ‘Heroji Halyarda‘

Niksa Stipanicev/Cropix

Pakovo selo, 220908. Uklonjen je spomenik u obliku slova ” U” u Pakovu selo kod Drnisa. na slici mjesto gdje je stajao spomenik.Od spomenika je samo ostalo betonsko postolje Foto Niksa Stipanicev/CROPIX

Jakov Prkic/Cropix

dr. sc. don Josip Dukić

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/u-soku-smo-kad-srbi-prikazuju-cetnike-kao-antifasiste-a-kod-nas-su-neki-tvrdili-da-se-u-jasenovcu-sviralo-beethovena-1317981 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=391904912608cfc7e408680136b055e296f25e9e [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=U+%C5%A1oku+smo+kad+Srbi+prikazuju+%C4%8Detnike+kao+antifa%C5%A1iste%2C+a+kod+nas+su+neki+tvrdili+da+se+u+Jasenovcu+sviralo+Beethovena&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fu-soku-smo-kad-srbi-prikazuju-cetnike-kao-antifasiste-a-kod-nas-su-neki-tvrdili-da-se-u-jasenovcu-sviralo-beethovena-1317981 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fu-soku-smo-kad-srbi-prikazuju-cetnike-kao-antifasiste-a-kod-nas-su-neki-tvrdili-da-se-u-jasenovcu-sviralo-beethovena-1317981 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => redizajn povijesti [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Hrvatskaredizajn povijesti

U šoku smo kad Srbi prikazuju četnike kao antifašiste, a kod nas su neki tvrdili da se u Jasenovcu sviralo Beethovena

Piše Hrvoje Prnjak
26. kolovoza 2023. - 16:26

Oni koji se sjećaju “partizanskih filmova” dobro pamte da se Josipa Broza Tita u njima redovito prikazivalo kao blagog, ali mudrog i odlučnog vojskovođu. Kao da je ovog trena sišao s meditiranja na Tibetu, a ne s Romanije ili Durmitora. Ogrnut kaputom, kožnatom jaknom ili mantilom, Josip Broz bio je “dobar skroz”, odnosno imao je vremena za svakoga, u isto vrijeme i vođa s autoritetom i obzirni pedagog. Ganjao je u maniri heroja akcijskih filmova njemačke okupatore i domaće izdajnike, a ne suknje, molim lijepo.

Eto, jednako je tako, po istoj matrici, srbijanski režimski redatelj Radoš Bajić 2013. snimio igranu seriju “Ravna Gora”. Kroz fabulu o kapitulaciji Kraljevine Jugoslavije teče priča u 10 epizoda o četničkom pokretu i njegovu vođi Draži Mihailoviću. S...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 02:04