stdClass Object ( [id] => 276762 [title] => Odnos između BiH i Srbije na kušnji: Nikolić otkazao posjet Sarajevu da izbjegne pitanja o Srebrenici? [alias] => odnos-izmedu-bih-i-srbije-na-kusnji-nikolic-otkazao-posjet-sarajevu-da-izbjegne-pitanja-o-srebrenici [catid] => 245 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>
NOVO:

Posjet predsjednika Srbije Tomislava Nikolića Sarajevu, najavljen za utorak 16. lipnja, neizvjestan je, a Beograd čeka potvrdu iz Sarajeva, doznaje u ponedjeljak Hina u Nikolićevu uredu dok se neslužbeno nagađa da se posjet odgađa zbog nepovoljnih političkih okolnosti.

"Očekujemo da ćemo do kraja dana imati izvjesnu situaciju", rečeno je Hini u uredu srbijanskog predsjednika, ali bez komentara o mogućnim razlozima evenatualnog otkazivanja posjeta.

Nikolićev posjet službeno je za utorak najavljen još prošlog tjedna, a beogradski elektronički mediji u ponedjeljak su objavili da se put srbijanskog šefa države u Sarajevo "po svemu sudeći odgađa".

Pozivajući se na saznanja agencije Tanjug u uredu Tomislava Nikolića, mediji navode kako je "bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović predložio danas prije podne Nikoliću da se posjet, prvobitna planiran za 16. lipnja, odgodi kako bi bio održan u povoljnijim političkim okolnostima".

Nepovoljne političke okolnosti su, prema neslužbenim tumačenjima u Beogradu, uhićenje Nasera Orića zbog ratnih zločina po tjeralici Srbije, te rezolucija o genocidu u Srebrenici koju je pripremila Velika Britanija.

Nikolić je, prema ranijim tvrdnjama beogradskih medija, odlučio da 11. srpnja neće nazočiti komemoraciji u Potočarima u povodu 20. obljetnice stradanja oko 8.000 Bošnjaka iz Srebrenice i Podrinja koje su ubile snage bosanskih Srba. Tvrdnje medija Nikolićev ured nije demantirao.

Predsjedništvo BiH je prvi posjet Nikolića otkad je na na dužnosti šefa države najavilo krajem prošlog tjedna, a sastao bi se s tročlanim Predsjedništvom BiH.

(H)


RANIJE:

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić utorak dolazi u službeni posjet Bosni i Hercegovini koji je odavno planiran no spletom okolnosti njegov dolazak u Sarajevo uslijedit će u trenutku kada su odnosni između dvije države ponovo u osjetljivoj fazi i to prije svega zbog zbivanja povezanih s 20. obljetnicom genocida počinjenog nad Bošnjacima Srebrenice.

Bošnjačka javnost i politički krugovi ogorčeni su Srbijom zbog prošlotjednog uhićenja Nasera Orića, ratnog zapovjednika obrane Srebrenice koji je po srbijanskoj tjeralici i pod sumnjom za ratne zločine uhićen u Švicarskoj i sada tamo čeka odluku o eventualnom izručenju Beogradu.

Nikolić u Sarajevu neće moći izbjeći očitovanje o ovom pitanju no neće ga zaobići ni ono o kvalifikaciji zločina počinjenih u Srebrenici.

Srbijanski je predsjednik ovoga puta na skliskom terenu jer u BiH stiže nakon što je predsjednik vlade Srbije Aleksandar Vučić u svibnju upravo u Sarajevu iznio zamisao o gradnji "strateškog partnerstva" Srba i Bošnjaka iznijevši ocjenu kako je to ključ stabilnosti cijele regije.

Najava donošenja različitih rezolucija kojima utjecajne zapadne zemlje uoči 11. srpnja pokušavaju senzibilizirati svjetsku javnost za ono što se dogodilo 1995. godine u istočnoj Bosni kada su snage bosanskih Srba pod zapovjedništvom Ratka Mladića počinile najveći ratni zločin u Europi nakon Drugog svjetskog rata uznemirila je vlasti u Beogradu i Banja Luci dok je uz snažu potporu dočekana u Sarajevu.

Velika Britanija kani podnijeti prijedlog rezolucije koju bi trebalo razmatrati i usvojiti Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda a u nacrtu koji je neizravno postao dostupan potkraj prošlog tjedna izravno se potiče na jasno kvalificiranje zločina kao genocida. Ta činjenica bila je razlogom da se ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić sa zabrinutošću osvrne na britansku inicijativu.

"Navodno je cilj rezolucije proces pomirenja ali u tekstu se na 20 mjesta spominje genocid a na jednom mjestu pomirenje", kazao je Dačić čija je država presudom Međunarodnog suda pravde (ICJ) iz 2007. označena odgovornom jer je propustla poduzeti mjere na kažnjavanju počinitelja zločina koji je i u tom sudskom pravorijeku opisan kao genocid.

Kvalifikaciju srebreničkog masakra kao genocida izrekao i Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u presudama Vinku Pandureviću i Zdravku Tolimiru, dvojici visokih časnika vojske bosanskih Srba koji su označeni neposredo odgovornim za zločine u srebreničkoj enklavi.

U međuvremenu je slična inicijativa pokrenuta i u američkom Kongresu. Republikanski kongresnik Chris Smith je 12. lipnja predstavio prijedlog rezolucije koja ide i dalje od britanske te pojam genocid rabi u opisu svega što se u BiH zbivalo od 1992. do 1995. godine.

Najglasniji je u osporavanju uporabe termina genocid do sada bio predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik koji je opetovano isticao kako je u Srebrenici počinjeno nešto što se može kvalificirati tek kao "težak zločin". Dodik licitra i brojem žrtava tvrdeći kako je u Srebrenici pokopano tek četiri tisuće poginulih iako je riječ o njih više od šest tisuća.

Unatoč činjenici da je Dodikov ogorčeni politički protivnik na unutarnjem planu, ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak gotovo da se i ne razlikuje od njega u odnosu prema rezolucijama o Srebrenici. "Razne rezolucije u vrijeme kad pokušavamo da BiH usmjerimo ka budućnosti krajnje su riskantan potez. Za mene je mnogo korisniji i iskreniji način odavanja počasti žrtvama da život u BiH svima učinimo boljim, nego da se vječno natječemo rezolucijama i teškim riječima", izjavio je Crnadak kako ga u ponedjeljak citira beogradska "Politika".

Dodao je kako se nada da će "bar jedna od država" koja ima pravo veta u Vijeću sigurnosti UN spriječiti usvajanje rezolucije koju predloži Velika Britanija. Crnadak je ovime očevidno aludirao na Rusiju i Kinu a na rusku potporu u blokiranju podsjećanja i osude na genocida u Srebrebici u UN-u računa i Dodik.

No političare iz reda bosanskih Srba zbunilo je ponašanje ruskog veleposlanika u BiH Petra Ivancova. On je podržao zajedničku izjavu Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC) u BiH koji je prošlog tjedna zasijedao u Sarajevo čiji je sastavni dio "neupitna opredijeljenost za očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH" uz podsjećanje da ustav BiH "ne dopušta otcjepljenje entiteta".

Upravni odbor PIC-a ujedno je odao počast srebreničkim žrtvama navodeći kako se "genocid u Srebrenici i ratni zločini ne smiju zaboraviti ili nijekati". Takav rječnik izravni je udarac onome što zagovara Dodik pa je to u Banja Luci izazvalo veliko iznenađenje a tamo su se našlu u čudu i zbog činjenice da je Rusija do sada po pravilu uvijek imala rezerve prema zajedničkim izjavama Upravog odbora PIC-a a sada je odustala od tog redovitog distanciranja.

Vlasti RS sada pokušavaju odgonetnuti kani li ipak Moskva štogod poduzeti kada se bude glasovalo u Vijeću sigurnosti UN.

Kao pitanje od zajendičkog interesa ove će tema sigurno biti potaknuta i u susretu između Dodika i Nikolića koji je najavljen nakon što srbijanski predsjednik napustio Sarajevo.

(H)
[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => FOTO: Arhiva/CROPIX [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Napeto [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2015-06-15 12:37:32 [created_by] => 36448 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2015-06-15 13:44:06 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2015-06-15 12:35:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 3472 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 245 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz regije. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, regija [secure] => 0 [page_title] => Regija [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2015/06/15/Novosti/srbija_josipovic2-161013.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "800x533" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 245 [name] => Regija [alias] => regija [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 6 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7490138 Threads: 4 Questions: 1537868720 Slow queries: 4678348 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110857853 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/regija ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/regija/odnos-izmedu-bih-i-srbije-na-kusnji-nikolic-otkazao-posjet-sarajevu-da-izbjegne-pitanja-o-srebrenici-276762 [printLink] => /vijesti/regija/odnos-izmedu-bih-i-srbije-na-kusnji-nikolic-otkazao-posjet-sarajevu-da-izbjegne-pitanja-o-srebrenici-276762?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 226351 [name] => tomislavnikolić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => tomislavnikolic [link] => /tag/tomislavnikolic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 232474 [name] => srbija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => srbija [link] => /tag/srbija ) [2] => stdClass Object ( [id] => 221361 [name] => bih [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => bih [link] => /tag/bih ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => FOTO: Arhiva/CROPIX [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Napeto [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Odnos između BiH i Srbije na kušnji: Nikolić otkazao posjet Sarajevu da izbjegne pitanja o Srebrenici? [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-12-23-51-12-36448 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2015/06/15/Novosti/srbija_josipovic2-161013.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2015/06/15/Novosti/srbija_josipovic2-161013.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}
NOVO:

Posjet predsjednika Srbije Tomislava Nikolića Sarajevu, najavljen za utorak 16. lipnja, neizvjestan je, a Beograd čeka potvrdu iz Sarajeva, doznaje u ponedjeljak Hina u Nikolićevu uredu dok se neslužbeno nagađa da se posjet odgađa zbog nepovoljnih političkih okolnosti.

"Očekujemo da ćemo do kraja dana imati izvjesnu situaciju", rečeno je Hini u uredu srbijanskog predsjednika, ali bez komentara o mogućnim razlozima evenatualnog otkazivanja posjeta.

Nikolićev posjet službeno je za utorak najavljen još prošlog tjedna, a beogradski elektronički mediji u ponedjeljak su objavili da se put srbijanskog šefa države u Sarajevo "po svemu sudeći odgađa".

Pozivajući se na saznanja agencije Tanjug u uredu Tomislava Nikolića, mediji navode kako je "bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović predložio danas prije podne Nikoliću da se posjet, prvobitna planiran za 16. lipnja, odgodi kako bi bio održan u povoljnijim političkim okolnostima".

Nepovoljne političke okolnosti su, prema neslužbenim tumačenjima u Beogradu, uhićenje Nasera Orića zbog ratnih zločina po tjeralici Srbije, te rezolucija o genocidu u Srebrenici koju je pripremila Velika Britanija.

Nikolić je, prema ranijim tvrdnjama beogradskih medija, odlučio da 11. srpnja neće nazočiti komemoraciji u Potočarima u povodu 20. obljetnice stradanja oko 8.000 Bošnjaka iz Srebrenice i Podrinja koje su ubile snage bosanskih Srba. Tvrdnje medija Nikolićev ured nije demantirao.

Predsjedništvo BiH je prvi posjet Nikolića otkad je na na dužnosti šefa države najavilo krajem prošlog tjedna, a sastao bi se s tročlanim Predsjedništvom BiH.

(H)


RANIJE:

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić utorak dolazi u službeni posjet Bosni i Hercegovini koji je odavno planiran no spletom okolnosti njegov dolazak u Sarajevo uslijedit će u trenutku kada su odnosni između dvije države ponovo u osjetljivoj fazi i to prije svega zbog zbivanja povezanih s 20. obljetnicom genocida počinjenog nad Bošnjacima Srebrenice.

Bošnjačka javnost i politički krugovi ogorčeni su Srbijom zbog prošlotjednog uhićenja Nasera Orića, ratnog zapovjednika obrane Srebrenice koji je po srbijanskoj tjeralici i pod sumnjom za ratne zločine uhićen u Švicarskoj i sada tamo čeka odluku o eventualnom izručenju Beogradu.

Nikolić u Sarajevu neće moći izbjeći očitovanje o ovom pitanju no neće ga zaobići ni ono o kvalifikaciji zločina počinjenih u Srebrenici.

Srbijanski je predsjednik ovoga puta na skliskom terenu jer u BiH stiže nakon što je predsjednik vlade Srbije Aleksandar Vučić u svibnju upravo u Sarajevu iznio zamisao o gradnji "strateškog partnerstva" Srba i Bošnjaka iznijevši ocjenu kako je to ključ stabilnosti cijele regije.

Najava donošenja različitih rezolucija kojima utjecajne zapadne zemlje uoči 11. srpnja pokušavaju senzibilizirati svjetsku javnost za ono što se dogodilo 1995. godine u istočnoj Bosni kada su snage bosanskih Srba pod zapovjedništvom Ratka Mladića počinile najveći ratni zločin u Europi nakon Drugog svjetskog rata uznemirila je vlasti u Beogradu i Banja Luci dok je uz snažu potporu dočekana u Sarajevu.

Velika Britanija kani podnijeti prijedlog rezolucije koju bi trebalo razmatrati i usvojiti Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda a u nacrtu koji je neizravno postao dostupan potkraj prošlog tjedna izravno se potiče na jasno kvalificiranje zločina kao genocida. Ta činjenica bila je razlogom da se ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić sa zabrinutošću osvrne na britansku inicijativu.

"Navodno je cilj rezolucije proces pomirenja ali u tekstu se na 20 mjesta spominje genocid a na jednom mjestu pomirenje", kazao je Dačić čija je država presudom Međunarodnog suda pravde (ICJ) iz 2007. označena odgovornom jer je propustla poduzeti mjere na kažnjavanju počinitelja zločina koji je i u tom sudskom pravorijeku opisan kao genocid.

Kvalifikaciju srebreničkog masakra kao genocida izrekao i Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u presudama Vinku Pandureviću i Zdravku Tolimiru, dvojici visokih časnika vojske bosanskih Srba koji su označeni neposredo odgovornim za zločine u srebreničkoj enklavi.

U međuvremenu je slična inicijativa pokrenuta i u američkom Kongresu. Republikanski kongresnik Chris Smith je 12. lipnja predstavio prijedlog rezolucije koja ide i dalje od britanske te pojam genocid rabi u opisu svega što se u BiH zbivalo od 1992. do 1995. godine.

Najglasniji je u osporavanju uporabe termina genocid do sada bio predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik koji je opetovano isticao kako je u Srebrenici počinjeno nešto što se može kvalificirati tek kao "težak zločin". Dodik licitra i brojem žrtava tvrdeći kako je u Srebrenici pokopano tek četiri tisuće poginulih iako je riječ o njih više od šest tisuća.

Unatoč činjenici da je Dodikov ogorčeni politički protivnik na unutarnjem planu, ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak gotovo da se i ne razlikuje od njega u odnosu prema rezolucijama o Srebrenici. "Razne rezolucije u vrijeme kad pokušavamo da BiH usmjerimo ka budućnosti krajnje su riskantan potez. Za mene je mnogo korisniji i iskreniji način odavanja počasti žrtvama da život u BiH svima učinimo boljim, nego da se vječno natječemo rezolucijama i teškim riječima", izjavio je Crnadak kako ga u ponedjeljak citira beogradska "Politika".

Dodao je kako se nada da će "bar jedna od država" koja ima pravo veta u Vijeću sigurnosti UN spriječiti usvajanje rezolucije koju predloži Velika Britanija. Crnadak je ovime očevidno aludirao na Rusiju i Kinu a na rusku potporu u blokiranju podsjećanja i osude na genocida u Srebrebici u UN-u računa i Dodik.

No političare iz reda bosanskih Srba zbunilo je ponašanje ruskog veleposlanika u BiH Petra Ivancova. On je podržao zajedničku izjavu Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC) u BiH koji je prošlog tjedna zasijedao u Sarajevo čiji je sastavni dio "neupitna opredijeljenost za očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH" uz podsjećanje da ustav BiH "ne dopušta otcjepljenje entiteta".

Upravni odbor PIC-a ujedno je odao počast srebreničkim žrtvama navodeći kako se "genocid u Srebrenici i ratni zločini ne smiju zaboraviti ili nijekati". Takav rječnik izravni je udarac onome što zagovara Dodik pa je to u Banja Luci izazvalo veliko iznenađenje a tamo su se našlu u čudu i zbog činjenice da je Rusija do sada po pravilu uvijek imala rezerve prema zajedničkim izjavama Upravog odbora PIC-a a sada je odustala od tog redovitog distanciranja.

Vlasti RS sada pokušavaju odgonetnuti kani li ipak Moskva štogod poduzeti kada se bude glasovalo u Vijeću sigurnosti UN.

Kao pitanje od zajendičkog interesa ove će tema sigurno biti potaknuta i u susretu između Dodika i Nikolića koji je najavljen nakon što srbijanski predsjednik napustio Sarajevo.

(H)
[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/regija/odnos-izmedu-bih-i-srbije-na-kusnji-nikolic-otkazao-posjet-sarajevu-da-izbjegne-pitanja-o-srebrenici-276762 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=bd03f342358c8c5ed7ff54709ea2f7ae4748b53d [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Odnos+izme%C4%91u+BiH+i+Srbije+na+ku%C5%A1nji%3A+Nikoli%C4%87+otkazao+posjet+Sarajevu+da+izbjegne+pitanja+o+Srebrenici%3F&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fregija%2Fodnos-izmedu-bih-i-srbije-na-kusnji-nikolic-otkazao-posjet-sarajevu-da-izbjegne-pitanja-o-srebrenici-276762 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fregija%2Fodnos-izmedu-bih-i-srbije-na-kusnji-nikolic-otkazao-posjet-sarajevu-da-izbjegne-pitanja-o-srebrenici-276762 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => FOTO: Arhiva/CROPIX [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Napeto [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
RegijaNapeto

Odnos između BiH i Srbije na kušnji: Nikolić otkazao posjet Sarajevu da izbjegne pitanja o Srebrenici?

Piše PSD.
15. lipnja 2015. - 14:35
Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić utorak dolazi u službeni posjet Bosni i Hercegovini koji je odavno planiran no spletom okolnosti njegov dolazak u Sarajevo uslijedit će u trenutku kada su odnosni između dvije države ponovo u osjetljivoj fazi i to prije svega zbog zbivanja povezanih s 20. obljetnicom genocida počinjenog nad Bošnjacima Srebrenice.

Bošnjačka javnost i politički krugovi ogorčeni su Srbijom zbog prošlotjednog uhićenja Nasera Orića, ratnog zapovjednika obrane Srebrenice koji je po srbijanskoj tjeralici i pod sumnjom za ratne zločine uhićen u Švicarskoj i sada tamo čeka odluku o eventualnom izručenju Beogradu.

Nikolić u Sarajevu neće moći izbjeći očitovanje o ovom pitanju no neće ga zaobići ni ono o kvalifikaciji zločina počinjenih u Srebrenici.

Srb...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 01:51