stdClass Object ( [id] => 1101530 [title] => Politički analitičar za Slobodnu: ‘Bošnjačka politika slična je Miloševićevoj, ‘zveckanje‘ oružjem dobilo širi publicitet i izvan granica BiH‘ [alias] => politicki-analiticar-za-slobodnu-bosnjacka-politika-slicna-je-milosevicevoj-zveckanje-oruzjem-dobilo-siri-publicitet-i-izvan-granica-bih [catid] => 245 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

O stanju u Bosni i Hercegovini, odnosima triju konstitutivnih naroda, politici njihovih lidera, kao i mogućim rješenjima za izlazak iz neprestanih kriza i napetosti, razgovarali smo s Milanom Šutalom, novinarom i političkim analitičarom iz Mostara.

Imamo li u BiH danas najglasnije zveckanje oružjem još od sredine devedesetih godina?

- Kada god Milorad Dodik spomene referendum o neovisnosti, odcjepljenje Republike Srpske ili izraz koji koristi u posljednje vrijeme „mirni razlaz“, a to povremeno čini posljednjih 15 godina, iz Sarajeva zaprijete ratom. Pričom o raspadu BiH i osamostaljenju RS, odnosno izražavanjem težnji većine Srba u BiH Dodik se održava na vlasti, ali istovremeno „nabacuje loptu“ lideru Bošnjaka Bakiru Izetbegoviću da prijetnjom ratom homogenizira bošnjačko biračko tijelo i skrene fokus javnosti s brojnih afera u koje su upleteni visoki dužnosnici njegove stranke. Najnovije Izetbegovićevo „zveckanje“ oružjem dobilo je sada širi publicitet izvan granica BiH zahvaljujući famoznom non-paperu o podjeli BiH, čije je autorstvo, odnosno distribucija prema Bruxellesu, Berlinu i drugim zemljama EU-a pripisana slovenskom premijeru Janezu Janši.

---

image
Sarajevski umirovljenici igraju šah u parku
Vojko Bašić/Cropix
---

Priziva li Izetbegović rat za vanjske ili unutarnje potrebe?

- Ratom prijete isključivo bošnjački političari. Uz Izetbegovića to najčešće čini njegova "alatka" za majorizaciju Hrvata Željko Komšić. Optužbe kako vanjski neprijatelji, Hrvatska i Srbija, uz pomoć svojih “unutarnjih klijenata“, ne kažu Hrvata i Srba, već Dodika i Čovića, ali se na njih misli, rade na podjeli BiH, koju „bosanski patriote“ onda moraju stalno braniti, omiljena je mantra vladajuće bošnjačke garniture kako bi se prikrila nekompetentnost i nesposobnost u rješavanju svakodnevnih životnih problema ljudi, korupcija, nepotizam, razne afere.

Koliko su afere unutar SDA, kao i one u kojima se u glavnoj ulozi pojavljuje Izetbegovićeva supruga Sebija, načele Bakira? Osim toga, bošnjačka oporba, mislim na SDP, Našu stranku i NiP, sve više jača.

- Prilično. Najviše na području Sarajevskog kantona. SDA je nakon posljednjih lokalnih izbora izgubila vlast u tri sarajevske gradske općine, a nakon što je njihov perspektivni mladi kadar Semir Efendić, načelnik sarajevske općine Novi Grad, istupio iz SDA kako bi preuzeo mjesto predsjednika sada minorne Stranke za BiH, i četvrtu gradsku općinu. Bošnjačka oporba koju predvodi SDA-in disident Elmedin Konaković, lider rastuće stranke Narod i pravda, a koju još čine SDP BiH i Naša stranka, zahvaljujući još jednom prebjegu iz SDA, aktualnom federalnom ministru unutarnjih poslova i zastupniku u Skupštini Sarajevske županije Aljoši Čampari, uspjela je SDA-i preuzeti vlast u Sarajevskoj, ali i Tuzlanskoj županiji. Ima li se na umu da SDA nema načelnika ni u jednom većem bošnjačkom gradu - Zenici, Tuzli, Bihaću, kao ni u glavnom gradu Sarajevu, može se zaključiti kako je SDA i dalje najjača bošnjačka stranka, ali u manje-više ruralnim područjima.

Sebija Izetbegović, koja je svojom arogancijom i diktatorskim načinom upravljanja sarajevskim Kliničkim centrom otjerala na tisuće uglednih liječnika i koja je, po svemu sudeći, ključni nalagodavac u nabavi neupotrebljivih, a preplaćenih „malina“ respiratora, aktivno pomaže u rušenju rejtinga SDA. Njezin suprug Bakir toga je svjestan, no ne može je se riješiti jer mu je supruga, pa čini jedino što može, pokušava umanjiti štetu pravdajući njezine postupke kontradiktornim izjavama.

Koliko je Milorad Dodik postao neozbiljan ponavljajući svako malo te priče o odcjepljenju?

- Nema sumnje da stalnim najavama referenduma o odcjepljenju Republike Srpske, a u zadnje vrijeme „mirnog razlaza“, raspada BiH, koji se ipak ne događa, on gubi na vjerodostojnosti, ali ne toliko da bi izgubio izbore. Toga je i on svjestan. I sam je jednom prilikom priznao da je prestao govoriti o ekonomiju onog trenutka, a to je bilo poodavno, kada je shvatio da se izbori dobivaju narativom o osamostaljenju RS.

Treba li vjerovati Dodiku kada govori o neravnopravnom položaju Hrvata u BiH, pogotovo u Federaciji?

- Kada govori o neravnopravnosti Hrvata u BiH, o tome da je Komšić izabran bošnjačkim glasovima, Dodik govori jezikom činjenica. Za Hrvate je sretna okolnost što je on personifikacija dominante srpske politike u RS i na razini BiH. Za razliku od oporbenih srpskih političara Šarovića i Borenovića, Dodik je svjestan da jedino braneći poziciju Hrvata kao političkog faktora, može sačuvati Republiku Srpsku i spriječiti majorizaciju Srba na razini BiH. Bošnjačka politika, naime, koristi istu taktiku u ovladavanju Bosnom i Hercegovinom koju je koristio Milošević u bivšoj državi. Njihov je cilj eliminirati Hrvate u Federaciji kao politički faktor, a onda i na razini BiH, dovodeći na hrvatske pozicije one koji bi služili njima. Kao što je Milošević u Predsjedništvo SFRJ doveo Sejdu Bajramovića da predstavlja kosovske Albance, tako je SDA dovela Komšića da u Predsjedništvu BiH predstavlja Hrvate, čime su osigurali dvotrećinsku većinu u kolektivnom šefu države.

Istina, tu većinu, za sada, ne mogu kapitalizirati jer Dodik ima dvotrećinsku većinu u parlamentu RS, zahvaljujući čemu njegov veto na odluke Džaferovića i Komšića biva potvrđen. No, time se ne iscrpljuju ambicije bošnjačke politike. Cilj im je preuzeti hrvatske pozicije i u Domu naroda Parlamenta BiH i Vijeću ministara BiH, kako bi se stvorio omjer 2:1 u odnosu na Srbe u svim ključnim državnim institucijama. Onog trenutka kada se ostvari taj hegemonistički imperativ, Bosna i Hercegovina će se raspasti, kao što se raspala Jugoslavija, kada je Milošević bio na korak da ovlada tom zemljom, ukidajući autonomiju federalnih jedinica - Kosova, Vojvodine, Crne Gore i dovodeći svoje kadrove u savezne institucije. Kao što Slovenija i Hrvatske više nisu mogle ostati u takvoj Jugoslaviji, tako ni RS neće moći ostati u BiH kada je preuzmu Bakirovi i Komšićevi „patriote“ majorizirajući Hrvate. Hrvatski predsjednik Milanović, dok je bio premijer, rekao je kako Hrvatska u slučaju realizacije takvog scenarija neće prepustiti svoje sunarodnjake da ostanu u onom što ostane od BiH.

---

image
Zavadi pa vladaj, natpis na nikad dovršenoj zgradi Ljubljanske banke 
Tom Dubravec/Cropix
---

Je li pitanje svih pitanja za Hrvate u BiH upravo izborni zakon, na čemu inzistiraju Čović i ekipa?

- Apsolutno. To je donja, crvena linija, hrvatski minimum. Bez provedbe presude Ustavnog suda BiH u predmetu Ljubić, već na sljedećim izborima 2022. Bošnjaci će, sasvim sigurno, ponovno izabrati Komšića, ili nekog novog Komšića u Predsjedništvo BiH, a već sada najavljuju i šest „halal Hrvata“ iz većinski bošnjačkih županija u Klubu Hrvata federalnog Doma naroda, što će im biti dovoljno da i treći put formiraju kompletnu izvršnu vlast u Federaciji BiH bez stranaka koje na izborima dobiju potporu hrvatskog biračkog tijela. Ako se to dogodi i treći put, to će postati, da se poslužim sintagmom vašeg premijera Plenkovića, „novo normalno“ i označit će definitivno sahranjivanje konstitutivnosti, suvlasništva Hrvata nad FBiH i BiH, ali i početak kraja Bosne i Hercegovine.

Što se treba dogoditi da Bošnjaci pristanu na traženje Hrvate da biraju svojeg člana Predsjedništva ili da se odreknu ove nakaradne mogućnosti da u nekim kantonima pojedinci preko noći mijenjaju nacionalnosti i ulaze u predstavnička tijela kao lažni Hrvati?

- Snažan pritisak prije svega SAD-a na bošnjačko političko vodstvo, a onda i Europske unije, koji za sada izostaje. Štoviše, imamo stav Njemačke o tome kako „legitimno političko predstavljanje“ vodi „daljnjim etničkim podjelama“, što je sarajevski narativ, koji dodatno ohrabruje bošnjački hegemonizam. Čini se kao da i SAD i EU previđaju da je ravnopravnost triju konstitutivnih naroda ne samo ustavni temelj daytonske Bosne i Hercegovine, već i formula kojom je zaustavljen krvavi ratni sukob u BiH. Ako dopuste da se sruši taj temelj, inzistiranjem na provedbi presuda Europskog suda za ljudska prava kako bi se dopustilo kandidiranje Židovima i Romima koji čine zanemariv postotak stanovništva u BiH, a zanemarujući presudu Ustavnog suda BiH, kako bi se osiguralo da i Hrvati mogu izabrati svoje političke predstavnike u institucije, koje su po Ustavu predstavništva konstitutivnih naroda - Predsjedništvo BiH i domovi naroda - srušit će ne samo Bosnu i Hercegovinu, već i mir na jugoistoku europskog kontinenta.

Je li Amerika s novom administracijom ugasila sve nade oko nekog novog preustroja BiH, Daytona 2?

- Da. To je američki državni tajnik Antony Blinken u pismu Predsjedništvu BiH jasno dao do znanja. Iz Blinkenova pisma je jasno da će nova američka administracija u odnosu prema BiH slijediti i podupirati pristup EU-a kako bi BiH postala dijelom euroatlanskih integracija. Istina, među četrnaest prioriteta koje prema mišljenju Europske komisije BiH treba ispuniti da bi stekla status kandidatkinje za članstvo u Uniji je ne samo provedba presuda Europskog suda za ljudska prava, već i Ustavnog suda BiH. Ovo potonje, međutim, nedovoljno se snažno naglašava, stavljajući u prvi plan presude Suda u Strasbourgu, što političko i medijsko Sarajevo obilato koristi kroz teze kako su europske vrijednosti ono što nalažu te presude, a pravo naroda da bira svoje predstavnike antieuropske, retrogradne, rasističke, fašističke. Nažalost, na takve kvalifikacije veleposlanici zapadnih zemalja u pravilu ne reagiraju, što stvara uvjerenje da ih prešutno podržavaju.

Jesu li Hrvati u BiH prestali sanjati Herceg-Bosnu, neko njezino novo uskrsnuće?

- Hrvati su već odavno shvatili da je ideja federalne jedinice s hrvatskom većinom neostvariva bez suglasnosti svih triju strana u BiH i glavnih sponzora Daytonskog sporazuma, iako je jasno da bi tronacionalna BiH bila pravednija, prirodnija i funkcionalnija kao troentitetska federacija od sadašnje nakaradno uređene države u kojoj imate dva entiteta za tri konstitutivna naroda. Pri tome je jedan unitarni srpski - Republika Srpska - na polovici BiH, drugi dominantno bošnjački - Federacija BiH - s 10 županija, malih državica, a cijela zemlja preglomazan aparat s 13 federalnih jedinica, isto toliko vlada, parlamenata, više od 140 ministarstava. Kada su, međutim, odustali od zahtjeva za prekompozicijom BiH, izloženi stalnim napadima iz Sarajeva te suočeni i s neutemeljenim optužbama da se zalažu za podjelu BiH, kao da BiH već nije podijeljena, nisu očekivali da te optužbe neće prestati i kada svoje zahtjeve reduciraju na ono što je minimum minimuma, što je njihovo ustavno pravo, kako je to utvrdio i Ustavni sud BiH, da biraju svoje političke predstavnike u Predsjedništvo BiH i domove naroda. Pokazalo se se da što manje tražiš, to onaj koji ti oduzima prava biva sve agresivniji. Zahtjev za ravnopravnošću Hrvata s druga dva naroda političko i medijsko Sarajevo tako sada naziva „UZP politikom koja je presuđena u Haagu“, „anticivilizacijskim vrijednostima“, „aparthejdom“, „fašizmom“…

---

image
Srdjan Vrančić/Cropix
---

---

HRVATSKA OPCIJA Milanović najpopularniji

Kako Hrvati u BiH reagiraju danas na politiku Zorana Milanovića? Pitam to i iz razloga može li sutra HDZ iz Hrvatske eventualno izgubiti taj monopol na zastupanje tamošnjih Hrvata i sigurna mjesta iz dijaspore u Saboru ili na predsjedničkim izborima?
- Milanović je izuzetno popularan među Hrvatima u BiH, jer svojim medijskim istupima pokazuje kako ima dubinski uvid u ono što se događa u BiH. Uz to ljudima se sviđa njegov nekonvencionalni način komunikacije, živopisan stil u kojem nema floskula. On svojim izjavama, što bi rekli u Hercegovini, 'pogađa u sridu'. Međutim, upravo zbog toga što nemaju institucionalni okvir zaštite od majorizacije i zbog svoje malobrojnosti Hrvati u BiH su zbijeni oko najjače stranke, a to je HDZ. Politički pluralizam gotovo da ne postoji. Dakle, u sadašnjim okolnostima ne postoje gotovo nikakvi izgledi da bi bilo tko drugi osim kandidata HDZ-a za Hrvatski sabor, pa makar na čelu takve opcije bio i sam Milanović, mogao dobiti većinu glasova hrvatskih državljana u BiH. Kad bi Hrvati imali svoju federalnu jedinicu u BiH kao što je, primjerice, imaju Srbi kroz RS, politička lepeza bi se raširila, HDZ BiH izgubio bi monopol, a onda bi i neke druge stranke mogle računati na podršku ovdašnjih birača.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => MILAN ŠUTALO [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => MILAN ŠUTALO 1 1 1 1 1 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-05-13 08:50:34 [created_by] => 3234 [created_by_alias] => Zoran Šagolj [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-05-26 18:21:12 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2021-05-26 18:21:12 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 57 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 245 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz regije. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, regija [secure] => 0 [page_title] => Regija [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/05\/13\/17800330.jpg","\/images\/slike\/2021\/05\/13\/17597846.jpg","\/images\/slike\/2021\/05\/13\/11415782.jpg","\/images\/slike\/2021\/05\/13\/17780756.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Privatni Album","Tom Dubravec\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Srdjan Vran\u010di\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Milan \u0160utalo","Zavadi pa vladaj, natpis na nikad dovr\u0161enoj zgradi Ljubljanske banke\u00a0","Sarajevski umirovljenici igraju \u0161ah u parku",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1280x854","hd_17800330_1920.jpg":"1920x1080","k_17800330_1280.jpg":"1280x1280","k_17800330_1024.jpg":"1024x1024","k_17800330_640.jpg":"640x640","k_17800330_480.jpg":"480x480","k_17800330_340.jpg":"340x340","k_17800330_220.jpg":"220x220","o_17800330_1280.jpg":"1280x854","o_17800330_1024.jpg":"1024x683","o_17800330_640.jpg":"640x427","o_17800330_480.jpg":"480x320","o_17800330_340.jpg":"340x226","o_17800330_220.jpg":"220x146","h_17800330_1280.jpg":"1280x854","h_17800330_1024.jpg":"1024x683","h_17800330_640.jpg":"640x427","h_17800330_480.jpg":"480x320","h_17800330_340.jpg":"340x227","h_17800330_220.jpg":"220x147","pp_17800330_1280.jpg":"1006x1280","pp_17800330_1024.jpg":"805x1024","pp_17800330_640.jpg":"503x640","pp_17800330_480.jpg":"377x480","pp_17800330_340.jpg":"267x340","pp_17800330_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1195","hd_17597846_1920.jpg":"1920x1080","k_17597846_1280.jpg":"1280x1280","k_17597846_1024.jpg":"1024x1024","k_17597846_640.jpg":"640x640","k_17597846_480.jpg":"480x480","k_17597846_340.jpg":"340x340","k_17597846_220.jpg":"220x220","o_17597846_1280.jpg":"1280x796","o_17597846_1024.jpg":"1024x637","o_17597846_640.jpg":"640x398","o_17597846_480.jpg":"480x298","o_17597846_340.jpg":"340x211","o_17597846_220.jpg":"220x136","h_17597846_1280.jpg":"1280x854","h_17597846_1024.jpg":"1024x683","h_17597846_640.jpg":"640x427","h_17597846_480.jpg":"480x320","h_17597846_340.jpg":"340x227","h_17597846_220.jpg":"220x147","pp_17597846_1280.jpg":"1006x1280","pp_17597846_1024.jpg":"805x1024","pp_17597846_640.jpg":"503x640","pp_17597846_480.jpg":"377x480","pp_17597846_340.jpg":"267x340","pp_17597846_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1068","hd_11415782_1920.jpg":"1920x1080","k_11415782_1280.jpg":"1280x1280","k_11415782_1024.jpg":"1024x1024","k_11415782_640.jpg":"640x640","k_11415782_480.jpg":"480x480","k_11415782_340.jpg":"340x340","k_11415782_220.jpg":"220x220","o_11415782_1280.jpg":"1280x712","o_11415782_1024.jpg":"1024x569","o_11415782_640.jpg":"640x356","o_11415782_480.jpg":"480x267","o_11415782_340.jpg":"340x189","o_11415782_220.jpg":"220x122","h_11415782_1280.jpg":"1280x854","h_11415782_1024.jpg":"1024x683","h_11415782_640.jpg":"640x427","h_11415782_480.jpg":"480x320","h_11415782_340.jpg":"340x227","h_11415782_220.jpg":"220x147","pp_11415782_1280.jpg":"1006x1280","pp_11415782_1024.jpg":"805x1024","pp_11415782_640.jpg":"503x640","pp_11415782_480.jpg":"377x480","pp_11415782_340.jpg":"267x340","pp_11415782_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1306","hd_17780756_1920.jpg":"1920x1080","k_17780756_1280.jpg":"1280x1280","k_17780756_1024.jpg":"1024x1024","k_17780756_640.jpg":"640x640","k_17780756_480.jpg":"480x480","k_17780756_340.jpg":"340x340","k_17780756_220.jpg":"220x220","o_17780756_1280.jpg":"1280x870","o_17780756_1024.jpg":"1024x696","o_17780756_640.jpg":"640x435","o_17780756_480.jpg":"480x326","o_17780756_340.jpg":"340x231","o_17780756_220.jpg":"220x149","h_17780756_1280.jpg":"1280x854","h_17780756_1024.jpg":"1024x683","h_17780756_640.jpg":"640x427","h_17780756_480.jpg":"480x320","h_17780756_340.jpg":"340x227","h_17780756_220.jpg":"220x147","pp_17780756_1280.jpg":"1006x1280","pp_17780756_1024.jpg":"805x1024","pp_17780756_640.jpg":"503x640","pp_17780756_480.jpg":"377x480","pp_17780756_340.jpg":"267x340","pp_17780756_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 245 [name] => Regija [alias] => regija [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 6 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4914496 Threads: 4 Questions: 175106097 Slow queries: 75542 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 5110616 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/regija ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 245 [name] => Regija [alias] => regija [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/regija ) ) [link] => /vijesti/regija/politicki-analiticar-za-slobodnu-bosnjacka-politika-slicna-je-milosevicevoj-zveckanje-oruzjem-dobilo-siri-publicitet-i-izvan-granica-bih-1101530 [printLink] => /vijesti/regija/politicki-analiticar-za-slobodnu-bosnjacka-politika-slicna-je-milosevicevoj-zveckanje-oruzjem-dobilo-siri-publicitet-i-izvan-granica-bih-1101530?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 639683 [name] => Milan Šutalo [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-05-26 20:21:13 [main_article_id] => 0 [alias] => milan-sutalo [link] => /tag/milan-sutalo ) [1] => stdClass Object ( [id] => 71972 [name] => BIH [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => bih [link] => /tag/bih ) [2] => stdClass Object ( [id] => 639684 [name] => odnosi u BiH [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-05-26 20:21:13 [main_article_id] => 0 [alias] => odnosi-u-bih [link] => /tag/odnosi-u-bih ) [3] => stdClass Object ( [id] => 378635 [name] => Bošnjaci [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => bosnjaci [link] => /tag/bosnjaci ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => MILAN ŠUTALO [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Politički analitičar za Slobodnu: ‘Bošnjačka politika slična je Miloševićevoj, ‘zveckanje‘ oružjem dobilo širi publicitet i izvan granica BiH‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3234 [name] => Zoran Šagolj [username] => zoran-agolj [email] => zoran-agolj@sd.hr [password] => $2y$10$tIfZayMMEQBtDnjPtu1K6uwW0tR6aJ9YVMB9PK6eFFOzAczYbw98a [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/zoran-sagolj-3234 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1752 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/de7d173dbb6f36fbc651af48772e1806?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/05/13/17800330.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Privatni Album [mainImageDesc] => Milan Šutalo [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/05/13/17800330.jpg [title] => Milan Šutalo Privatni Album ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/05/13/17597846.jpg [title] => Zavadi pa vladaj, natpis na nikad dovršenoj zgradi Ljubljanske banke  Tom Dubravec/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/05/13/11415782.jpg [title] => Sarajevski umirovljenici igraju šah u parku Vojko Bašić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/05/13/17780756.jpg [title] => Srdjan Vrančić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

O stanju u Bosni i Hercegovini, odnosima triju konstitutivnih naroda, politici njihovih lidera, kao i mogućim rješenjima za izlazak iz neprestanih kriza i napetosti, razgovarali smo s Milanom Šutalom, novinarom i političkim analitičarom iz Mostara.

Imamo li u BiH danas najglasnije zveckanje oružjem još od sredine devedesetih godina?

- Kada god Milorad Dodik spomene referendum o neovisnosti, odcjepljenje Republike Srpske ili izraz koji koristi u posljednje vrijeme „mirni razlaz“, a to povremeno čini posljednjih 15 godina, iz Sarajeva zaprijete ratom. Pričom o raspadu BiH i osamostaljenju RS, odnosno izražavanjem težnji većine Srba u BiH Dodik se održava na vlasti, ali istovremeno „nabacuje loptu“ lideru Bošnjaka Bakiru Izetbegoviću da prijetnjom ratom homogenizira bošnjačko biračko tijelo i skrene fokus javnosti s brojnih afera u koje su upleteni visoki dužnosnici njegove stranke. Najnovije Izetbegovićevo „zveckanje“ oružjem dobilo je sada širi publicitet izvan granica BiH zahvaljujući famoznom non-paperu o podjeli BiH, čije je autorstvo, odnosno distribucija prema Bruxellesu, Berlinu i drugim zemljama EU-a pripisana slovenskom premijeru Janezu Janši.

---

image
Sarajevski umirovljenici igraju šah u parku
Vojko Bašić/Cropix
---

Priziva li Izetbegović rat za vanjske ili unutarnje potrebe?

- Ratom prijete isključivo bošnjački političari. Uz Izetbegovića to najčešće čini njegova "alatka" za majorizaciju Hrvata Željko Komšić. Optužbe kako vanjski neprijatelji, Hrvatska i Srbija, uz pomoć svojih “unutarnjih klijenata“, ne kažu Hrvata i Srba, već Dodika i Čovića, ali se na njih misli, rade na podjeli BiH, koju „bosanski patriote“ onda moraju stalno braniti, omiljena je mantra vladajuće bošnjačke garniture kako bi se prikrila nekompetentnost i nesposobnost u rješavanju svakodnevnih životnih problema ljudi, korupcija, nepotizam, razne afere.

Koliko su afere unutar SDA, kao i one u kojima se u glavnoj ulozi pojavljuje Izetbegovićeva supruga Sebija, načele Bakira? Osim toga, bošnjačka oporba, mislim na SDP, Našu stranku i NiP, sve više jača.

- Prilično. Najviše na području Sarajevskog kantona. SDA je nakon posljednjih lokalnih izbora izgubila vlast u tri sarajevske gradske općine, a nakon što je njihov perspektivni mladi kadar Semir Efendić, načelnik sarajevske općine Novi Grad, istupio iz SDA kako bi preuzeo mjesto predsjednika sada minorne Stranke za BiH, i četvrtu gradsku općinu. Bošnjačka oporba koju predvodi SDA-in disident Elmedin Konaković, lider rastuće stranke Narod i pravda, a koju još čine SDP BiH i Naša stranka, zahvaljujući još jednom prebjegu iz SDA, aktualnom federalnom ministru unutarnjih poslova i zastupniku u Skupštini Sarajevske županije Aljoši Čampari, uspjela je SDA-i preuzeti vlast u Sarajevskoj, ali i Tuzlanskoj županiji. Ima li se na umu da SDA nema načelnika ni u jednom većem bošnjačkom gradu - Zenici, Tuzli, Bihaću, kao ni u glavnom gradu Sarajevu, može se zaključiti kako je SDA i dalje najjača bošnjačka stranka, ali u manje-više ruralnim područjima.

Sebija Izetbegović, koja je svojom arogancijom i diktatorskim načinom upravljanja sarajevskim Kliničkim centrom otjerala na tisuće uglednih liječnika i koja je, po svemu sudeći, ključni nalagodavac u nabavi neupotrebljivih, a preplaćenih „malina“ respiratora, aktivno pomaže u rušenju rejtinga SDA. Njezin suprug Bakir toga je svjestan, no ne može je se riješiti jer mu je supruga, pa čini jedino što može, pokušava umanjiti štetu pravdajući njezine postupke kontradiktornim izjavama.

Koliko je Milorad Dodik postao neozbiljan ponavljajući svako malo te priče o odcjepljenju?

- Nema sumnje da stalnim najavama referenduma o odcjepljenju Republike Srpske, a u zadnje vrijeme „mirnog razlaza“, raspada BiH, koji se ipak ne događa, on gubi na vjerodostojnosti, ali ne toliko da bi izgubio izbore. Toga je i on svjestan. I sam je jednom prilikom priznao da je prestao govoriti o ekonomiju onog trenutka, a to je bilo poodavno, kada je shvatio da se izbori dobivaju narativom o osamostaljenju RS.

Treba li vjerovati Dodiku kada govori o neravnopravnom položaju Hrvata u BiH, pogotovo u Federaciji?

- Kada govori o neravnopravnosti Hrvata u BiH, o tome da je Komšić izabran bošnjačkim glasovima, Dodik govori jezikom činjenica. Za Hrvate je sretna okolnost što je on personifikacija dominante srpske politike u RS i na razini BiH. Za razliku od oporbenih srpskih političara Šarovića i Borenovića, Dodik je svjestan da jedino braneći poziciju Hrvata kao političkog faktora, može sačuvati Republiku Srpsku i spriječiti majorizaciju Srba na razini BiH. Bošnjačka politika, naime, koristi istu taktiku u ovladavanju Bosnom i Hercegovinom koju je koristio Milošević u bivšoj državi. Njihov je cilj eliminirati Hrvate u Federaciji kao politički faktor, a onda i na razini BiH, dovodeći na hrvatske pozicije one koji bi služili njima. Kao što je Milošević u Predsjedništvo SFRJ doveo Sejdu Bajramovića da predstavlja kosovske Albance, tako je SDA dovela Komšića da u Predsjedništvu BiH predstavlja Hrvate, čime su osigurali dvotrećinsku većinu u kolektivnom šefu države.

Istina, tu većinu, za sada, ne mogu kapitalizirati jer Dodik ima dvotrećinsku većinu u parlamentu RS, zahvaljujući čemu njegov veto na odluke Džaferovića i Komšića biva potvrđen. No, time se ne iscrpljuju ambicije bošnjačke politike. Cilj im je preuzeti hrvatske pozicije i u Domu naroda Parlamenta BiH i Vijeću ministara BiH, kako bi se stvorio omjer 2:1 u odnosu na Srbe u svim ključnim državnim institucijama. Onog trenutka kada se ostvari taj hegemonistički imperativ, Bosna i Hercegovina će se raspasti, kao što se raspala Jugoslavija, kada je Milošević bio na korak da ovlada tom zemljom, ukidajući autonomiju federalnih jedinica - Kosova, Vojvodine, Crne Gore i dovodeći svoje kadrove u savezne institucije. Kao što Slovenija i Hrvatske više nisu mogle ostati u takvoj Jugoslaviji, tako ni RS neće moći ostati u BiH kada je preuzmu Bakirovi i Komšićevi „patriote“ majorizirajući Hrvate. Hrvatski predsjednik Milanović, dok je bio premijer, rekao je kako Hrvatska u slučaju realizacije takvog scenarija neće prepustiti svoje sunarodnjake da ostanu u onom što ostane od BiH.

---

image
Zavadi pa vladaj, natpis na nikad dovršenoj zgradi Ljubljanske banke 
Tom Dubravec/Cropix
---

Je li pitanje svih pitanja za Hrvate u BiH upravo izborni zakon, na čemu inzistiraju Čović i ekipa?

- Apsolutno. To je donja, crvena linija, hrvatski minimum. Bez provedbe presude Ustavnog suda BiH u predmetu Ljubić, već na sljedećim izborima 2022. Bošnjaci će, sasvim sigurno, ponovno izabrati Komšića, ili nekog novog Komšića u Predsjedništvo BiH, a već sada najavljuju i šest „halal Hrvata“ iz većinski bošnjačkih županija u Klubu Hrvata federalnog Doma naroda, što će im biti dovoljno da i treći put formiraju kompletnu izvršnu vlast u Federaciji BiH bez stranaka koje na izborima dobiju potporu hrvatskog biračkog tijela. Ako se to dogodi i treći put, to će postati, da se poslužim sintagmom vašeg premijera Plenkovića, „novo normalno“ i označit će definitivno sahranjivanje konstitutivnosti, suvlasništva Hrvata nad FBiH i BiH, ali i početak kraja Bosne i Hercegovine.

Što se treba dogoditi da Bošnjaci pristanu na traženje Hrvate da biraju svojeg člana Predsjedništva ili da se odreknu ove nakaradne mogućnosti da u nekim kantonima pojedinci preko noći mijenjaju nacionalnosti i ulaze u predstavnička tijela kao lažni Hrvati?

- Snažan pritisak prije svega SAD-a na bošnjačko političko vodstvo, a onda i Europske unije, koji za sada izostaje. Štoviše, imamo stav Njemačke o tome kako „legitimno političko predstavljanje“ vodi „daljnjim etničkim podjelama“, što je sarajevski narativ, koji dodatno ohrabruje bošnjački hegemonizam. Čini se kao da i SAD i EU previđaju da je ravnopravnost triju konstitutivnih naroda ne samo ustavni temelj daytonske Bosne i Hercegovine, već i formula kojom je zaustavljen krvavi ratni sukob u BiH. Ako dopuste da se sruši taj temelj, inzistiranjem na provedbi presuda Europskog suda za ljudska prava kako bi se dopustilo kandidiranje Židovima i Romima koji čine zanemariv postotak stanovništva u BiH, a zanemarujući presudu Ustavnog suda BiH, kako bi se osiguralo da i Hrvati mogu izabrati svoje političke predstavnike u institucije, koje su po Ustavu predstavništva konstitutivnih naroda - Predsjedništvo BiH i domovi naroda - srušit će ne samo Bosnu i Hercegovinu, već i mir na jugoistoku europskog kontinenta.

Je li Amerika s novom administracijom ugasila sve nade oko nekog novog preustroja BiH, Daytona 2?

- Da. To je američki državni tajnik Antony Blinken u pismu Predsjedništvu BiH jasno dao do znanja. Iz Blinkenova pisma je jasno da će nova američka administracija u odnosu prema BiH slijediti i podupirati pristup EU-a kako bi BiH postala dijelom euroatlanskih integracija. Istina, među četrnaest prioriteta koje prema mišljenju Europske komisije BiH treba ispuniti da bi stekla status kandidatkinje za članstvo u Uniji je ne samo provedba presuda Europskog suda za ljudska prava, već i Ustavnog suda BiH. Ovo potonje, međutim, nedovoljno se snažno naglašava, stavljajući u prvi plan presude Suda u Strasbourgu, što političko i medijsko Sarajevo obilato koristi kroz teze kako su europske vrijednosti ono što nalažu te presude, a pravo naroda da bira svoje predstavnike antieuropske, retrogradne, rasističke, fašističke. Nažalost, na takve kvalifikacije veleposlanici zapadnih zemalja u pravilu ne reagiraju, što stvara uvjerenje da ih prešutno podržavaju.

Jesu li Hrvati u BiH prestali sanjati Herceg-Bosnu, neko njezino novo uskrsnuće?

- Hrvati su već odavno shvatili da je ideja federalne jedinice s hrvatskom većinom neostvariva bez suglasnosti svih triju strana u BiH i glavnih sponzora Daytonskog sporazuma, iako je jasno da bi tronacionalna BiH bila pravednija, prirodnija i funkcionalnija kao troentitetska federacija od sadašnje nakaradno uređene države u kojoj imate dva entiteta za tri konstitutivna naroda. Pri tome je jedan unitarni srpski - Republika Srpska - na polovici BiH, drugi dominantno bošnjački - Federacija BiH - s 10 županija, malih državica, a cijela zemlja preglomazan aparat s 13 federalnih jedinica, isto toliko vlada, parlamenata, više od 140 ministarstava. Kada su, međutim, odustali od zahtjeva za prekompozicijom BiH, izloženi stalnim napadima iz Sarajeva te suočeni i s neutemeljenim optužbama da se zalažu za podjelu BiH, kao da BiH već nije podijeljena, nisu očekivali da te optužbe neće prestati i kada svoje zahtjeve reduciraju na ono što je minimum minimuma, što je njihovo ustavno pravo, kako je to utvrdio i Ustavni sud BiH, da biraju svoje političke predstavnike u Predsjedništvo BiH i domove naroda. Pokazalo se se da što manje tražiš, to onaj koji ti oduzima prava biva sve agresivniji. Zahtjev za ravnopravnošću Hrvata s druga dva naroda političko i medijsko Sarajevo tako sada naziva „UZP politikom koja je presuđena u Haagu“, „anticivilizacijskim vrijednostima“, „aparthejdom“, „fašizmom“…

---

image
Srdjan Vrančić/Cropix
---

---

HRVATSKA OPCIJA Milanović najpopularniji

Kako Hrvati u BiH reagiraju danas na politiku Zorana Milanovića? Pitam to i iz razloga može li sutra HDZ iz Hrvatske eventualno izgubiti taj monopol na zastupanje tamošnjih Hrvata i sigurna mjesta iz dijaspore u Saboru ili na predsjedničkim izborima?
- Milanović je izuzetno popularan među Hrvatima u BiH, jer svojim medijskim istupima pokazuje kako ima dubinski uvid u ono što se događa u BiH. Uz to ljudima se sviđa njegov nekonvencionalni način komunikacije, živopisan stil u kojem nema floskula. On svojim izjavama, što bi rekli u Hercegovini, 'pogađa u sridu'. Međutim, upravo zbog toga što nemaju institucionalni okvir zaštite od majorizacije i zbog svoje malobrojnosti Hrvati u BiH su zbijeni oko najjače stranke, a to je HDZ. Politički pluralizam gotovo da ne postoji. Dakle, u sadašnjim okolnostima ne postoje gotovo nikakvi izgledi da bi bilo tko drugi osim kandidata HDZ-a za Hrvatski sabor, pa makar na čelu takve opcije bio i sam Milanović, mogao dobiti većinu glasova hrvatskih državljana u BiH. Kad bi Hrvati imali svoju federalnu jedinicu u BiH kao što je, primjerice, imaju Srbi kroz RS, politička lepeza bi se raširila, HDZ BiH izgubio bi monopol, a onda bi i neke druge stranke mogle računati na podršku ovdašnjih birača.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Privatni Album Tom Dubravec/Cropix Vojko Bašić/Cropix Srdjan Vrančić/Cropix
Privatni Album
Milan Šutalo
Tom Dubravec/Cropix
Zavadi pa vladaj, natpis na nikad dovršenoj zgradi Ljubljanske banke 
Vojko Bašić/Cropix
Sarajevski umirovljenici igraju šah u parku
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/regija/politicki-analiticar-za-slobodnu-bosnjacka-politika-slicna-je-milosevicevoj-zveckanje-oruzjem-dobilo-siri-publicitet-i-izvan-granica-bih-1101530 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=c6f9b0be8548731b1e9d587b4def237c31e0ebf3 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Politi%C4%8Dki+analiti%C4%8Dar+za+Slobodnu%3A+%E2%80%98Bo%C5%A1nja%C4%8Dka+politika+sli%C4%8Dna+je+Milo%C5%A1evi%C4%87evoj%2C+%E2%80%98zveckanje%E2%80%98+oru%C5%BEjem+dobilo+%C5%A1iri+publicitet+i+izvan+granica+BiH%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fregija%2Fpoliticki-analiticar-za-slobodnu-bosnjacka-politika-slicna-je-milosevicevoj-zveckanje-oruzjem-dobilo-siri-publicitet-i-izvan-granica-bih-1101530 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fregija%2Fpoliticki-analiticar-za-slobodnu-bosnjacka-politika-slicna-je-milosevicevoj-zveckanje-oruzjem-dobilo-siri-publicitet-i-izvan-granica-bih-1101530 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => MILAN ŠUTALO [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
RegijaMILAN ŠUTALO

Politički analitičar za Slobodnu: ‘Bošnjačka politika slična je Miloševićevoj, ‘zveckanje‘ oružjem dobilo širi publicitet i izvan granica BiH‘

Piše Zoran Šagolj
26. svibnja 2021. - 20:21

O stanju u Bosni i Hercegovini, odnosima triju konstitutivnih naroda, politici njihovih lidera, kao i mogućim rješenjima za izlazak iz neprestanih kriza i napetosti, razgovarali smo s Milanom Šutalom, novinarom i političkim analitičarom iz Mostara.

Imamo li u BiH danas najglasnije zveckanje oružjem još od sredine devedesetih godina?

- Kada god Milorad Dodik spomene referendum o neovisnosti, odcjepljenje Republike Srpske ili izraz koji koristi u posljednje vrijeme „mirni razlaz“, a to povremeno čini posljednjih 15 godina, iz Sarajeva zaprijete ratom. Pričom o raspadu BiH i osamostaljenju RS, odnosno izražavanjem težnji većine Srba u BiH Dodik se održava na vlasti, ali istovremeno „nabacuje loptu“ lideru Bošnjaka Bakiru Izetbegoviću da prijetnjom ratom homogenizira bo...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. svibanj 2024 01:36