StoryEditorOCM
Svijetpogledajte video

Jureći prema ukrajinskim linijama na motorima, Putinove motociklističke trupe dobile su ‘po lampi‘

Piše Davor Krile
8. svibnja 2024. - 12:47

Nakon što su izgubili gotovo 15.000 borbenih vozila u zadnje dvije godine rata protiv Ukrajine, u Rusiji pokušavaju to riješiti prilično očajnim rješenjima. Proizvodnja novih borbenih vozila i popravak oštećenih te onih koji dugotrajno leže u skladištima ne mogu pratiti mjesečni gubitak više od 600 tenkova, borbenih vozila pješaštva i oklopnih transportera.

Zbog toga u zadnje vrijeme sve više ruskih vojnika kreće u napad u kamionima, vozilima za golf terene, a u zadnje vrijeme čak i na motociklima.

Analitičar Forbesa napominje kako se vojske voze na motociklima više od jednog stoljeća, odnosno otkad motori postoje. Brz, okretan i jeftin motor učinkovit je način da se kurir ili izviđač kreće po bojnom polju. No, problem za ruske trupe 2024. je taj što, budući da im ponestaje namjenskih oklopnih vozila, voze svoje nezaštićene motocikle izravno na ukrajinske položaje. Baš kao što su odnedavno počeli činiti i svojim Desertcrossom 1000 bez krova.

- Motocikli zamjenjuju golf vozila - primijetio je ukrajinski ratni dopisnik Jurij Butusov. Zamjena većih vozila za bicikle skupo je koštala neke ruske jedinice. Tako je 15. travnja 92. jurišna brigada ukrajinske vojske zaustavila napad ruskih motociklističkih trupa izvan Bahmuta, a Rusi su imali velike žrtve. Tri tjedna kasnije, oko 7. svibnja, ukrajinska 79. zračno-jurišna brigada uništila je osam motocikala tijekom ruskog napada na Novomihialivku, također na istoku.

Frontelligence Insight naveo je i primjer preopterećenog motocikla s improviziranom bočnom prikolicom za prijevoz nekoliko vojnika. On se raspao prilikom napada na Bilohorivku prošlog tjedna.

Ipak, i unatoč gubicima, barem jedna ruska jedinica još uvijek jamči za motocikle kao valjana jurišna vozila. Bataljon Zarja 123. motorizirane brigade ruske vojske tvrdi da su njegovi motori brži i da ih je teže uočiti na bojišnici od težeg i znatno sporijeg oklopnog vozila.

Jasno je da Rusi svakodnevno poboljšavaju svoje ratne motore, slično kao što su dodacima poboljšavali svoje bizarne tenkove-kornjače. Kako bi ublažili prijetnju od ukrajinskih brzih FPV bespilotnih letjelica, neke su ruske jedinice isplele metalnu mrežu, kaveze, oko svojih motocikala.

Ukrajinska 79. zračno-jurišna brigada nije impresionirana time. Objavili su kako su 7. svibnja te „kreativne ruske vozače kaznili zbog brze vožnje“. Na snimkama objavljenim na društvenim mrežama se vide uništeni motocikli i mrtvi ruski ‘jahači‘.

image

Vozila za golf na ratištu

screenshot X
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. svibanj 2024 14:46