StoryEditorOCM
SvijetDanas izbori

Katalonci danas na izborima koji su ključni za političku stabilnost Španjolske

Piše HINA
12. svibnja 2024. - 08:38
Vlada predvođena premijerom Pedrom Sanchezom htjela bi Kataloniju nakon desetljeća separatističkih vlada uvesti u novo doba AFPPierre-philippe Marcou/Afp

Katalonci danas glasaju na regionalnim izborima koji bi mogli odrediti stabilnost španjolske socijalističke vlade i pokazati snagu pokreta za neovisnost koji cijelo desetljeće potresa zemlju.

Vlada predvođena Španjolskom socijalističkom radničkom strankom (PSOE) premijera Pedra Sancheza htjela bi Kataloniju nakon desetljeća separatističkih vlada uvesti u novo doba, kaže politolog Toni Rodon.

"Ako separatisti izgube apsolutnu većinu u parlamentu, to bi sigurno značilo promjenu", kaže Rodon. "Vidjet ćemo hoće li ona biti privremena ili dugoročna."

Pobjeda stranke Junts per Catalunya (Zajedno za Kataloniju) ojačala bi separatiste i stvorila dodatne poteškoće službenom Madridu. Kandidat Juntsa je Carles Puigdemont, koji je bio katalonski predsjednik tijekom neuspješnog pokušaja odcjepljenja regije od Španjolske 2017., a obećao je da će ponovno pokrenuti zahtjev za neovisnost.

Nakon što je u studenom prošle godine preuzeo dužnost u drugom mandatu, Sanchez se oslanja na krhki savez sa separatistima u španjolskom parlamentu, što je izazvalo bijes oporbenih konzervativaca.

Puigdemont, koji je optužen u Španjolskoj zbog neuspješnog referenduma o neovisnosti i živi u egzilu, ali će se uskoro vratiti kući zahvaljujući amnestiji, upozorio je da bi Junts mogao povući svoju podršku Sanchezu ako mu nova katalonska vlada bude neprihvatljiva.

Ankete daju znatnu prednost na izborima socijalistima u odnosu na stranku Junts per Catalunya i njezinog umjerenijeg protivnika Esquerru Republicanu de Catalunya (Katalonska republikanska ljevica, ERC), koji trenutačno upravlja bogatom sjeveroistočnom regijom.

Prema rezultatima ankete lista El Pais, socijalisti bi mogli osvojiti 40 mjesta u katalonskom, Junts bi dobio 34 mjesta, a ERC 26 mjesta.

Ali neka istraživanja pokazuju da je oko 40 posto birača neodlučno, tako da je sve moguće.

Glavni socijalistički kandidat Salvador Illa u svojoj kampanji prvenstveno obećava oživjeti gospodarstvo regije, koje je od pokretanja neovisnosti zaostajalo za gospodarstvom Madrida.

"Katalonija u proteklih 10 godina nije iskorištavala svoje kapacitete", rekao je Illa ranije ovog tjedna u televizijskoj debati, dodavši da će razvijati čistu energiju.

Pomirljiv pristup

Illa je branio pomirljivi pristup socijalista prema separatistima koji su prije sedam godina ignorirali sudsku zabranu i održali referendum o neovisnosti, što je izazvalo najgoru političku krizu u Španjolskoj u zadnjih nekoliko desetljeća.

Puigdemont je pobjegao u Belgiju 2017. kako bi izbjegao kazneni progon. Planira se vratiti u Kataloniju zahvaljujući zakonu o amnestiji koji su predložili vladajući socijalisti nakon što stupi na snagu krajem svibnja ili u lipnju.

Puigdemont je ovog tjedna rekao da je on najbolji kandidat za "zaštitu i obranu interesa Katalonaca".

To je mišljenje dijeli i Roser Aguilar (69), koja je otputovala na skup u francuski grad Argeles-sur-Mer, u blizini granice s Katalonijom, gdje Puigdemont vodi kampanju.

"Vjerujem da je Puigdemont jedini koji nas može odvesti prema postizanju neovisnosti", rekla je.

Tko god pobjedi u Kataloniji u nedjelju, vjerojatno će morati vladati u koaliciji, budući da nijedna stranka ne može sama dosegnuti prag od 68 mjesta za ostvarivanje većine.

Ako socijalisti pobijede mogli bi tražiti koaliciju s ERC-om ili Juntsom, iako su obje separatističke stranke to do sada odbacivale.

Ako to ne uspiju, mogli bi pokušati sklopiti još nevjerojatnije partnerstvo s konzervativnom Narodnom strankom, svojim glavnim protivnicima na nacionalnoj razini.

Kad bi Junts i ERC preuzeli vlast, nastojali bi voditi novu vladu koja se zalaže za neovisnost. No neka istraživanja javnog mišljenja predviđaju da neće dobiti potrebna mjesta, čak i uz potporu manjih separatističkih stranaka.

Ako postizborni pregovori ne dovedu do sporazuma do kolovoza, ponovljeni izbori održat će se u listopadu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. lipanj 2024 02:10