StoryEditorOCM
Svijetcurenje podataka

Nastavlja se Putinova čistka u vojnom vrhu: ‘Pretresli su stanove Šojguovih zamjenika i našli dokaze za teške optužbe!‘

Piše vijesti sd
15. svibnja 2024. - 13:49

Odlazak Sergeja Šojgua s pozicije ministra obrane Ruske Federacije i članova njegova tima moglo bi biti povezano s curenjem nuklearnih tajni, ustvrdio je na Telegramu ruski disident u egzilu Vladimir Osečkin, a prenosi Newsweek.

Putinova čistka u ministarstvu obrane se nastavlja, jer su tri Šojguova zamjenika dala ostavke najmanje tjedan dana prije nego što je smijenjen njihov šef.

- Šojguovi zamjenici Aleksej Krivoručko i Ruslan Calikov podnijeli su ostavke tjedan dana prije Šojgua, napisao je.

Igor Šuško, izvršni direktor istraživačke skupine Wind of Change, tvrdi da su zamjenici ministra Krivoručko i Calikov ostavke potpisali 13. svibnja, ali su stavili datum 9. svibnja.

Proruski Z blogeri također tvrde da su još dva zamjenika obrane podnijela ostavke prije nego što je obznanjena Šojguova smjena.

U međuvremenu Osečkin tvrdi da je zamjenica ministra financija Tatjana Ševcova također dala ostavku, ali se ne zna točno kada.

Jedan od najbližih Putinovih saveznika neočekivano je smijenjen u nedjelju, ali Putin mu je namijenio drugu ulogu: zamijenit će Nikolaja Patruševa na čelu ruskog Vijeća sigurnosti UN-a. Na poziciji ministarstva obrane zamijenit će ga Andrej Bjelousov, ekonomist i bivši potpredsjednik vlade.

image

Vladimir Putin

Natalia Kolesnikova/Afp

Iako je točan razlog smjene Šojgua, koji je vodio ministarstvo od 2012. godine, nepoznat, analitičari smatraju da je imenovanje Bjelousova, koji nema vojnog iskustva, dio Putinove strategije za poboljšanje učinkovitosti ruske ratne ekonomije dok se njezina vojska pokušava napredovati u Ukrajini u trećoj godini rata.

Uslijedilo je nakon jednog od najvećih korupcijskih skandala u vladi posljednjih godina u Rusiji, u čijem je središtu ministarstvo obrane.

Šef kadrovske službe ruskog ministarstva obrane, general Jurij Kuznjecov, uhićen je prošloga tjedna pod sumnjom za podmićivanje nakon što je na njegovu imanju pronađeno 100 milijuna rubalja u gotovini (oko milijun eura) i drugi luksuzni predmeti. Prema informacijama istrage, Kuznjecov je u razdoblju između 2021. i 2023. godine, kada je bio na čelu Osme uprave Generalštaba, primio mito od poduzetnika „za obavljanje određenih radnji u njegovu korist”.

Zbog skandala je uhićeno najmanje pet osoba. To uključuje zamjenika ministra obrane Timura Ivanova koji je u istražnom zatvoru zbog optužbi za podmićivanje od 23. travnja, nakon što je optužen za primanje mita u vrijednosti od 10 milijuna eura u zamjenu za ugovore. Ivanov negira optužbe.

Dva tjedna prije Šojguove smjene Igor Šuško je tvrdio da su bivši ministar obrane i njegovi zamjenici Ivanov i Calikov, optuženi za odavanje nuklearnih tajni i da bi se mogli suočiti s optužbama za državnu izdaju.

- U pretresima nekretnina Ivanova i suučesnika pronađeni su dokumenti o povjerljivim vojnim projektima, uključujući nuklearnim postrojenjima, napisao je Šuško na X-u 28. travnja.

Osečkin je iste optužbe iznio u videozapisu objavljenom na YouTubeu dan ranije.

- Calikov i Ivanov omogućili su pristup tajnim dokumentima o ruskom nuklearnom pojasu, među ostalim, osobama koje nisu imale nikakvu razinu sigurnosne provjere, što je u suprotnosti sa svim strogo povjerljivim protokolima, ustvrdio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. svibanj 2024 07:55