StoryEditorOCM
SvijetSjeveroistočni front

Rusi napreduju: Ukrajinci izgubili šest naselja u Harkovskoj oblasti. Povukao se i odred specijalnih snaga Ukrajine

Piše Vijesti SD
12. svibnja 2024. - 14:09

Ukrajinske obrambene snage bile su prisiljene napustiti neke položaje na sjeveru Harkovske oblasti, izgubivši još šest naselja, prenosi Ukrajinska pravda.

Rusi su napredovali u Krasnohorivki i blizu Volodimirovke, kao i u blizini okupiranih Strilecha, Pylne, Krasne, Borisivka, Ohirtseve i Pletenivka, piše klix.ba.

Ukrajinska jedinica Hostri Kortuzy objavila je informacije o povlačenju. Jedinica je dio posebnog odreda specijalnih snaga Omega Nacionalne garde Ukrajine.

"U 14:00 sati (po kijevskom vremenu) počele su borbe za strateški važno naselje Hlyboke. Rusi ginu u masama, ali svejedno pritišću i u nekim oblastima uspijevaju. Noć će biti teška", navodi se u izvještaju.

Hostri Kartuzy su objavili video iz Harkovske oblasti.

"Danas, tijekom teških borbi, naši branitelji su bili prisiljeni povući se sa još nekoliko svojih položaja, a danas je još jedno naselje potpuno pod ruskom kontrolom. Od 20 sati traju borbe za selo Hliboke", borci kažu u videu.

image

AFP

 

Fadel Senna/Afp

Također, dronovi su uočili ruska vozila u južnom dijelu sela Ohirtseve, u blizini Vovčanska, što ukazuje da Rusija napreduje.

Analitičari američkog Instituta za proučavanje rata (ISW) izvještavaju da Rusi svojom ofanzivom na Harkovsku oblast slijede nekoliko ciljeva: odvući ukrajinske snage od drugih područja, napredovati u dometu artiljerijske vatre na Harkov, stvoriti "tampon zonu" da zaštite Belgorod i ograniče ukrajinske kontraofanzivne operacije u regiji.

Analiza ISW-a je pokazala da ruske trupe provode relativno ograničene ofanzivne operacije duž rusko-ukrajinske granice na sjeveru Harkovske oblasti i nastavljaju ostvarivati taktički značajne dobitke u područjima koja su vjerojatno manje obranjiva.

Međutim, analitičari ističu kako prijavljeni broj ruskih jedinica uključenih u ove ograničene operacije, kao i grupiranje ruskih trupa raspoređenih duž granice na sjeveroistoku Ukrajine, ukazuje da ruske snage trenutno ne izvode veliku operaciju opkoljavanja ili zauzimanja grada Harkova, piše klix.ba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. svibanj 2024 15:25