StoryEditorOCM
SvijetNOVA PRAVILA

Važan korak u razvoju EU lisnice za digitalni identitet: građani će dijeliti dokumente uz kontrolu nad osobnim podacima

Piše Ljubica Vuko
21. svibnja 2024. - 16:16

Pravila o uspostavi europskog digitalnog identiteta stupila su na snagu u ponedjeljak. Time će se omogućiti da svi građani i stanovnici EU-a 2026. imaju koristi od osobne europske lisnice za digitalni identitet, izvijestili su iz Europske komisije (EK).

Europska lisnica za digitalni identitet, koju izdaju sve države članice EU-a u obliku mobilne aplikacije, omogućit će potpunu sigurnost identifikacije na internetu za javne i privatne internetske usluge diljem Europe, ističu također u objavi za medije.

- Ovo je važan korak u razvoju EU-ove lisnice za digitalni identitet. Za otprilike dvije godine svaki Europljanin moći će sigurno upravljati osobnim digitalnim dokumentima i pristupiti javnim i privatnim internetskim uslugama uz potpunu kontrolu osobnih podataka iz osobne mobilne aplikacije koja se dobrovoljno nudi europskim građanima i stanovnicima – izjavila je Margrethe Vestager, izvršna potpredsjednica za Europu spremnu za digitalno doba.

- EU-ova lisnica za digitalni identitet revolucionirat će način na koji europski građani i poduzeća surađuju s internetskim uslugama neometanim integriranjem praktičnosti, sigurnosti i privatnosti. Zahvaljujući transparentnom i sigurnom okviru tim inovativnim rješenjem osigurava se zaštita naših osobnih podataka u digitalnom svijetu – istaknuo je ovom prigodom Thierry Breton, povjerenik za unutarnje tržište.

Kako pojašnjavaju u Komisiji, EU-ova lisnica za digitalni identitet korjenito će promijeniti digitalnu identifikaciju jer Europljanima nudi svu praktičnost mobilnih aplikacija, no uz kontrolu nad osobnim podacima.

Svaki korisnik lisnice moći će se koristiti internetskim uslugama, dijeliti digitalne dokumente kao što su mobilna vozačka dozvola ili e-recept, otvoriti bankovne račune ili vršiti plaćanja uz potpunu kontrolu nad osobnim podacima.

Komisija je, navode, već uložila 46 milijuna eura iz programa Digitalna Europa u četiri velika pilot-projekta kako bi testirala EU-ovu lisnicu za digitalni identitet u svakodnevnoj upotrebi, uključujući mobilnu vozačku dozvolu, e-zdravstvo, plaćanja te obrazovanje i stručne kvalifikacije, a upravo je objavljen drugi poziv za opsežne pilot-projekte za uvođenje lisnice.  

Nakon stupanja na snagu novih pravila Komisija će pripremiti provedbene akte kako bi osigurala da sve lisnice imaju jednako visoku razinu sigurnosti i zaštite podataka te da neometano funkcioniraju u cijelom EU-u, poručuju iz EK.

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. lipanj 2024 14:39