StoryEditorOCM
4 kantunaODLUKA VRHOVNOG SUDA

Afera "leasing"na razmatranju: zadarski sud se nije izjasnio jesu li prilikom ishođenja prometnih dozvola korištene isprave s neistinitim sadržajem!

Piše B.S.
3. studenog 2020. - 19:10

Afera “lesing” kojom je u kupnji luksuznih automobila marke Audi "u pola cijene" prevareno više od stotinu ljudi, među kojima brojni imućni i poznati Zadrani, ponovno će se “bistriti” na Županijskom sudu u Zadru pred potpuno izmijenjenim vijećem.

Iako je sutkinja Enka Moković još 2015. godine petoricu optuženih - direktora prodaje Auto kuće Zadar Dejana Pupovca (44), referenta prodavača Auto kuće Zadar Niku Lisicu (42), Antu Kurtovića (39), direktora Auto kuće Zadar Milana Rajlića (72), te referenta prodavača te kuće Dražena Bezinovića (50) - oslobodila svih optužbi držeći da se "ne smatra prevarenim onaj koji iz okolnosti slučaja zna da može biti prevaren", Vrhovni sud RH vratio je slučaj na novo suđenje zbog bitnih povredbi kaznenog postupka.

Pupovac, Rajlić, Lisica i Bezinović teretili su se optužnicom da su od travnja do studenog 2009. godine u Zadru, uz pomoć Ante Kurtovića, koji je pronalazio kupce automobila koje je prodavala Auto kuća Zadar, koristili svoje položaje i prekoračivali ovlasti, krivotvorili službene isprave, te ovjeravali neistinite sadržaje, kako bi Kurtoviću pribavili imovinsku korist od 1.1 milijuna kuna.
Prema optužnici, Kurtović je nagovarao potencijalne kupce da u pola cijene kupe jedno od vozila, a kad bi unaprijed platili traženi iznos u eurima, Kurtović je dio, prema fiktivnim ugovorima, plaćao leasing kućama, a dio zadržavao za sebe. Zaposlenici Auto kuće, Pupovac i Rajlić, izdavali su račune, rješenja kojima su se vozila knjižila kao testna, rabljena ili službena, dok je za prometne dozvole bio odgovoran Lisica.

Iako je petorka oslobođena nakon sudskog postupka, Vrhovni sud je, međutim, zaključio kako je zadarski sud propustio s dovoljnom pažnjom razmotriti sve relevantne dokaze i dovesti ih u međusobnu vezu.
Obrazlažući izostanak dokaza sud se tako uopće nije referirao na okolnost jesu li u isprave uneseni neistiniti podaci, iako se za isto vozilo izrađuju isprave putem kojih se njime raspolaže na način da više vlasnika stječe vlasništvo. Zadarski sud se nije niti izjasnio jesu li prilikom ishođenja prometnih dozvola i knjižnica dozvola korištene isprave s neistinitim sadržajem, I jeli, slijedom toga, došlo do upisa podataka u prometne dozvole i knjižice vozila, koji ne odgovaraju stvarnom stanju stvari.

- Kod takvog stanja stvari sud je trebao dati konkretne argumente i zaključke vezano za pitanje istinitosti sadržaja isprava navedenih u svakom od činjeničnih opisa - navodi se u obrazloženju rješenja Vrhovnog suda RH.
Zadarski sud je ispustio iz vida i da se optuženima na teret stavljaju radnje raspolaganja vozilima na način da su svojim postupanjem u odnosu na više fizičkih i pravnih osoba istovremeno omogućili stjecanje vlasništava na istom vozilu pri čemu su pojedini oštećenici i leasing kuće isplatili novac u namjeri stjecanja vlasništva. Vrhovni sud RH navodi kako se iskorištavanje i prekoračivanje ovlasti optuženika sastoji u radnjama u kojima su postupali u okviru ovlasti, ali radi postizanja nedopuštenih ciljeva. Riječ je bila o ugovorima o prodaji vozila, računima, otpremnicama, potvrdama o preuzimanju vozila na ime Ante Kurtovića, zatim ponudama i ugovorima o prodaji istih vozila na temelju kojih su zaključivani ugovori o leasingu, te računima izdanim leasing kućama, zatim internim računima društva “Auto kuća Zadar” d.o.o. na temelju kojih su vozila knjižena kao vlasništvo auto kuće.
Utvrđeno je da su ocjena i stavovi suda o sadržaju obrane Ante Kurtovića u suprotnosti sa zapisnicima o njegovom ispitivanju. Prema uputama Vrhovnog suda u novom se postupku posebna pažnju treba posvetiti činjenici da su brojni svjedoci naveli da su bili uvjereni da je Kurtović vanjski suradnik trgovačkog društva “Auto kuća Zadar” d.o.o.

03. svibanj 2024 17:28