StoryEditorOCM
4 kantunaEPILOG STRAVIČNOG SLUČAJA NA PAGU

Burčul smijenjena, postavljena v.d. ravnateljica, uskoro novi natječaj!

Piše AVŠ
21. ožujka 2019. - 18:55
vesna_burcul-020316

Nakon što je Upravno vijeće zadarskog Centra za socijalnu skrb i službeno razriješilo dosadašnju ravnateljicu Vesnu Burčul, njezina dosadašnja zamjenica Martina Čuljak Jovančević prošlog je tjedna imenovana je za vršiteljicu dužnosti te ustanove.

Isto tako, peteročano Upravno vijeće poništilo je natječaj za ravnatelja zadarskog centra koji je bio raspisan krajem siječnja i na kojemu je jedina kandidatkinja bila upravo smijenjena Vesna Burčul kojoj je mandat službeno istekao 16. ožujka. Kako je ona svoju prijavu u međuvremenu povukla, jer bi o njoj odlučivalo isto vijeće koje ju je razriješilo, natječaj se poništio, a novi će biti raspisan najkasnije do 13. travnja.

Vesna Burčul tako je, kako sada stvari stoje, jedina platila cijenu ravnateljskog mjesta zbog stravičnog slučaja na Pagu kada je otac bacio kroz balkon svoje četvoro malodobne djece u dobi od tri do osam godina. Ta je obitelj godinama bila pod tretmanom centra, a u međuvremenu se saznalo i kako su oboje roditelja bili pravomoćno osuđeni zbog zanemarivanja i zlostavljanja kćerke koju majka ima iz prvog braka. Centar je zbog tog slučaja prvotno tražio, a potom povukao zahtjev za oduzimanje roditeljske skrbi jer su se uvijeti u kojima obitelj živi u međuvremenu popravili.

Odmah nakon tragedija, nadležna ministrica Nada Murganić u zadarski je centar poslala inspekciju iz ministarstva koja je prvim nalazom utvrdila, kako je tada rečeno, brojne propuste u vođenju i organizacije ustanove, za što je zadužena bila baš ravnateljica Burčul.

Ministrica je odmah tražila njezinu smjenu, a nakon dva tjedna i tri zasjedanja, upravno vijeće u kojem sjede tri predstavnika ministarstva, tu je odluku provelo u djelo. O kakvim se točno propustima radi, javnost nikad nije saznala jer se inspekcijski nalaz proglašen tajnim. Iako je u početku navodno bilo neslaganja oko toga treba li Burčul biti smijenjena ili ne, odluka, prvenstveno politička, na kraju je donesena.

Ona stručna još uvijek se čeka jer drugi inspekcijski nalaz, koji je trebala provesti Komora socijalnih radnika, do danas nije objavljen. Na stranu Vesne Burčul stali su djelatnici centra koju su dva puta prosvjedovali, a podršku kolega dobivala je iz cijele Hrvatske. Njihova upozorenja kako je nakon ovog stravičnog slučaja na Pagu “potpuno pogrešno traženje krivca i odgovornosti isključivo u pojedincu ili u jednom sustavu”, nisu naišla na poseban odjek, kao ni sama smjena.

 

25. travanj 2024 22:49