StoryEditorOCM
4 kantunaNAVALA

Čak 20 kandidata natjecalo se za mjesta na Općinskom sudu: četiri suca otišla na županijske sudove, a šef ZK odjela dao otkaz!

Piše B. S.
24. travnja 2024. - 20:54

Čak 20 sudaca natjecalo se za mjesta na zadarskom Općinskom sudu kojeg od siječnja kao vršiteljica dužnosti vodi Jadranka Nižić-Peroš nakon što je raniji predsjednik Mario Pešić suspendiran zbog USKOK-ove optužnice za zloupotrebu položaja i ovlasti.

Državno sudbeno vijeće (DSV) koje je Pešiću od 23. travnja produljilo suspenziju za daljnja tri mjeseca, pozvalo je petak, 25. travnja, na razgovor svih 20 kandidata koji se natječu za sudačka mjesta na Općinskom sudu u Zadru: Ivu Peričić Pejar, Maju Poprženović, Mislava Marčića, Natašu Đaković, Nikolu Bilana, Jadranku Longin, Danijelu Števanja, Danijelu Jažić, Željanu Vidović Labor, Laru Menđušić, Nikolinu Grancarić, Božanu Mihalj, Petru Kaštropil, Anteu Barešić Lukić, Sanju Đurić, Helenu Stojić, Seniu Bušljeta, Igora Njegovanovića, Veru Miočić te Nevu Lukin.

Riječ je o natječaju Ministarstva pravosuđa i uprave od 23. lipnja prošle godine za samo četiri sudačka mjesta na zadarskom Općinskom sudu koji je već duže vrijeme u značajnom manjku kadra. Trenutačno na sudu radi 40 sudaca, a Općinski sud u Zadru, prema odluci ministra Ivana Malenice, ima pravo na - 53 suca.

Do dolaska Nižić- Peroš na mjesto vršiteljice dužnosti, otkaz je na tom zadarskom sudu dalo preko 50 sudskih službenika, a dio sudaca otišao je i u prijevremenu mirovinu. Četvero sudaca ovog suda imenovano je u međuvremenu na županijske sudove, jedan je razriješen dužnosti na vlastiti zahtjev, a jedan privremeno upućen na rad u drugi grad.

S Općinskog na Županijski sud u Zadru prešli su sudac Ante Bačić i sutkinja Danijela Zubčić. Bačić je prije toga bio zamjenik predsjednice Kaznenog odjela Općinskog suda u Zadru, a Zubčić sutkinja kaznenog Odjela Općinskog suda u Zadru. Sutkinja Kaznenog odjela Općinskog suda u Zadru Dubravka Škalabrin prešla je na Županijski sud u Šibeniku. Za sutkinju Županijskog suda u Šibeniku imenovana je i predsjednica Parničnog odjela Općinskog suda u Zadru Ivana Čačić Brčić.

Sudac Općinskog suda u Zadru Tomislav Bago privremeno je upućen na rad u Općinski sud u Splitu, na vrijeme od četiri godine, od 1. svibnja 2024. godine, a Vladimir Rončević, sudac Općinskog suda u Zadru, razriješen je sudačke dužnosti s 15. svibnja na vlastiti zahtjev, nakon što je Nižić-Peroš, na njegovo ranije mjesto šefa Zemljišno-knjižnog Odjela Općinskog suda u Zadru postavila Anu Mišlov, bivšu predsjednicu suda.

24. travanj 2024 20:55