StoryEditorOCM
4 kantunaU SJEĆANJE

Danas posljednji ispraćaj Ljube Bolanče (92), u njegovoj gostionici Primošten jeli su Aristotel Onasis sa suprugom Jackie, Alois Mock, Genscher...

Piše M. Kalajžić
6. studenog 2023. - 11:50

Na mjesnom groblju Belafuža danas se u 92. godini posljednji put ispraća Ljubo Bolanča, zadarski ugostitelj i vlasnik nekadašnje gostionice "Primošten" koja je još davno udarila temelje zadarske gastro scene.

Ljubo Bolanča čuvenu gostionicu "Primošten" u Kampu Kaštelu na Poluotoku vodio je od 1968. pa do 1991. godine. Bila je to jedna ruševna kuća u ulici Špire Brusine, dvadesetak metara poviše stare lokacije gdje je radio prve tri godine. Zgrada je bila teško oštećena u bombardiranjima i bila je "ničije vlasništvo", jer je prije rata u njoj stanovala sirotinja koja kasnije nije mogla adaptirati zgradu pa su ih preselili u socijalne stanove. Kuća je ustvari bila određena za rušenje, ali je Bolanča uz odobrenje tadašnjega zadarskoga gradonačelnika Šime Patrka adaptirao i otvorio gostionicu.

Gostionica "Primošten" bila je u stvari riblji restoran u kojega su tijekom sedamdesetih i osamdesetih godina zalazili imućni i poznati gosti. Aristotel Onasis sa suprugom Jackie u Zadar je stigao jahtom i svake večeri odlazio na prstace, škampe i jastoge, Aloisa Mocka, austrijskoga diplomata često je dovodio Budimir Lončar, a u "Primoštenu" je jeo i njemački premijer Genscher. Sva estrada tadašnje države bila je gost Bolanče koji se sjećao Ljubiše Samardžića, Branka Bulatovića, Usnie Redžepove…

Najdraži su mu, kazao nam je svojevremeno, kao gosti bili vodeći ljudi tadašnjega Jugotankera Ivan Paša, Stanko Banić i drugi koji su na ručak često dovodili svoje poslovne partnere iz čitavoga svijeta. Njegov je restoran bio uvršten u turističke vodiče, novinske članke i televizijske reportaže u Italiji, Njemačkoj, Francuskoj, Španjolskoj, te jednom čak spomenut i u - New York Timesu…

Budući da nije bio vlasnik prostora, Bolanča se obratio tadašnjem Stambenom poduzeću Zadar. Uz njihovo odobrenje dobivena je dozvola za radove vrijedne stotinjak tisuća DEM-a, a osim prizemnog prostora gostionice, naložena mu je i obnova gornja dva kata, te sanacija krova, sve o vlastitom trošku. «Primošten» je otvoren na Anku Bolanču, suprugu Ljubinoga brata, jer je Ljubo još kratko bio u radnom odnosu u Borisa Kidriča. Kada je želio prebaciti gostionicu na svoje ime, rekli su mu "ma nema veze ti radi, svejedno je na koga je".

Tako je bilo sve dok nije došao rat 1991. godine, kada je otkazao obrt i otišao u Zbog narodne garde. Prostor je u međuvremenu opet oštećen i čitav inventar je propao. Opet je 1997. godine otvorio gostionicu uz drugu po redu adaptaciju prostora koju je opet sam platio. Nakon samo dva mjeseca rada Inspekcija rada utvrdila je da nema ugovor o korištenju prostora i zatvorila ga. Novi vlasnik postao je Grad Zadar. Žalio se tada kako mu nisu priznali ulaganja u zgradu koja nije bila nikakav poslovni prostor prije toga nego ruševina, već su htjeli samo naplatiti najamnina za nepostojeći rad. Bolanča je tražio da mu se prostor iznajmi kako bih opet mogao otvoriti gostionicu, te da s Gradom Zadrom izmiri račune oko ulaganja i dugovanja za najamninu, ali u tome nije uspio već je deložiran iz prostora.

Gostionicu "Primošten" više nikada nije otvorio, ali je ostala upamćena po vrsnom ugostiteljstvu koje je pomicalo standarde branše.

Ispraćaj Ljube Bolanče je danas s početkom u 13 sati.

 

30. travanj 2024 15:29