StoryEditorOCM
4 kantunaPRVI DOJAM

HDZ, SDP i Enio Meštrović odobrit će ulazak australskog kapitala u HNK Zadar

Piše P. O.
9. listopada 2023. - 19:21

Ako je suditi po raspoloženju predstavnika klubova vijećnika na današnjem sastanku posvećenom Sporazumu o reguliranju međusobnih odnosa između HNK Zadra, Grada Zadra i australskog investitora Marka Ivančića i ako naknadno ne dođe do nekakvih preokreta, Gradsko će vijeće odobriti sporazum i otvoriti proces privatizacije lokalnog trećeligaša. Sporazumom je predviđeno da Grad zadržava 25 posto plus jednu dionicu, dok bi Ivančić bio vlasnik preostalog dijela od 75 posto minus jedna dionica.

Objašnjenje o izboru Ivančićeve ponude dala je predsjednica HNK Zadra Iva Bokanović koja je kazala daj e njegova ponuda bila financijski teža jer je ponudio miijun eura dok je Marino Kulaš nudio pola milijuna eura. Osim toga, Ivančićeve garancije su bile jače, a njegov su bonitet potvrdile dvije ugledne australske banke. >Osim toga, Kulaševa ponuda nam ne bi bila prihvatljiva čk i da je bila jedina, kazala je Bokanović.

Gradonačelnik Branko Dukić je izjavio da je ovo način da se Grad „ne koristi kao kasica-prasica”.

-Uskoro slijedi rasprava o mogućim lokacijama za izgradnju nogometnog stadiona. Naravno, najlakše bi nam bilo da netko svojim sredstvima napravi stadion, ali o tome ćemo još raspravljati. Ovo je jedinstven put kako da Grad brine o mladima, a investitor o sportskom segmentu u Klubu. Model je transparentan i dobar je primjer i z druge klubove, pa i za KK Zadar. Tulagače u sport je teško naći, ali treba krenuti i s time da strateški partner uđe i u KK Zadar, rekao je Dukić.

Jednom rečenicom na to se nadovezao Krševan Santini, klupski direktor, koji je rekao da australski investitori već imaju iskustva u izgradnji stadiona u suradnji s lokalnim zajednicama.

Osim Dukića, pozitivno se o Sporazumu izjasnio i predsjednik HDZ-ovog Kluba vijećnika Bruno Milin koji je poduzeo „elektronsko putovanje po Australiji” i tako utvrdio da je Ivančićeva ponuda bez mane.

-Vidi li itko u Sporazuu nešto što ne valja?! Ja ne vidim! Porezni obveznici u HNK neće davati ni jednu lipu više nego dosada, Ivaničeve garancije su bolje od druge ponude, a vidio sam da su za sedam-osam milijuna kupili neki australski klub i od četvrte ga doveli u prvu tamošnju ligu u roku od četiri godine. Ne bi bilo dobro propustiti ovakvog investitora, to je poprilično ozbiljna ekipa, smatra Milin.

Uz HDZ, pozitivna je i reakcija Daniela Radete iz SDP-a.

-Možemo biti sretni ovom ponudom. Čestitam klupskoj upravi što je našla model za preoblikovanje HNK Zadra. Još ćemo proučiti Sporazum, ali u ovom trenutku ne vidim u njemu ništa spornoga i vjerojatno ćemo ga konsenzusom podržati.

S obzirom da je Adela Frank, u ime Nezavisne liste Enija Meštrovića, postavila nekoliko benignih pitanja o terminima korištenja igrališta na Stanovima, Bagatu i na Višnjiku, za pretpostaviti je da bi to trebalo biti dovoljno za izglasavanje Sporazuma s obzirom da su svoje protivljenje i nedoumice iznijeli jedino nezavisni vijećnik Damir Burčul i vijećnik Domovinskog pokreta Damir Biloglav.

A to u Gradskom vijeću ni izbliza nije dovoljno da ugrozi ulazak australskog kapitala u HNK Zadar.

01. lipanj 2024 02:19