StoryEditorOCM
4 kantunaZAKUCALI INSPEKCIJU

Imamo novi hit zadarskog odvjetništva: za bespravne radove na "Branimiru" prije dvije godine nisu pronašli krivca. Nisu ga baš ni tražili

Piše B.S.
30. siječnja 2024. - 21:55
Tri mjeseca nakon sto je gradiliste zatvorila gradjevinska inspekcija, pocelo je uklanjanje bespravne terase kafica Branimir kod gradskog mostaLuka Gerlanc/Cropix

Dvije godine od kada je građevinska inspekcija zatvorila gradilište danas obnovljenog kafića "Branimir", za radove koji su se, kako je utvrdila inspekcija, tada izvodili bez građevinske dozvole, Općinsko državno odvjetništvo u Zadru (ODO) nije našlo krivca.

Štoviše, kaznena prijava zbog ilegalne gradnje odbačena je, iako su inspektori državnog inspektorata tada utvrdili da „rekonstrukcija i dogradnja poslovne građevine spada u radove koji se ne mogu izvoditi bez građevinske dozvole jer predmetno izvođenje radova nije predviđeno Pravilnikom o jednostavnim i drugim građevinama i radovima”. Osim toga, „obavljenim očevidom utvrđeno je da se dio radova izvodi na pomorskom dobru te je daljnje utvrđivanje svih relevantnih činjenica i okolnosti u svezi predmetnog događaja bitnih za vođenje inspekcijskog postupka u tijeku”.

- U konkretnom predmetu nakon provedenih izvida doneseno je rješenje kojim se odbacuje kaznena prijava budući nije bilo procesnih pretpostavki za daljnje postupanje – odgovorila je Općinska državna odvjetnica Darija Padovan Buškulić nakon našeg upita o pravnom tijeku ilegalne gradnje na Branimirovoj obali u Zadru.

Sredinom siječnja 2022. godine Turisthotel je krenuo u adaptaciju i preoblikovanje unutrašnjeg i vanjskog prostora lokala caffe bar Branimir. Radove je izvodio Primat-RD iz Hrvatskog Leskovca, projekt je izradio arhitekt Miloš Pecotić iz Zagreba, a nadzor provodio inženjer građevine Branimir Brkić iz Zadra. Radovi su se izvodili „prema Glavnom projektu sukladno Pravilniku o jednostavnim i drugim građevinama i radovima”. 

Zadarski. hr je tada upozorio kako je u sklopu radova na ”Branimiru” betonirano oko 60 kvadrata javne površina na mjestu terase. U betonsku podlogu visine 25 centimetara ugrađen je sustav podnog grijanja i čelična konstrukcija nosača krovišta. Javna površina je tako i fizički pripojena unutrašnjem prostoru lokala u jedinstvenu cjelinu postavši dio zgrade. Terasa ”Branimira” nikada nije tako funkcionirala, a dio radova izvođen je na pomorskom dobru. 

27. travanj 2024 18:53